:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> EEN TERUGBLIK OP 2006
EEN TERUGBLIK OP 2006
Type: Algemeen - Datum: 2006-12-31 - Geplaatst door: Serge

Uiteindelijk was 2006 niet meer dan de voortzetting van een zeer succesvol 2005 op het gebied van DVD's. Alle grote studios beseften zich plots dat een back-catalog wel degelijk voor serieus wat inkomsten kan zorgen. Kan een dergelijk statement losgekoppeld worden van Warner Bros. ? Nee, waarschijnlijk niet. Het heeft dan ook geen zin om een lijstje te geven van releases die ik dit jaar wel wist te smaken van deze studio. Wel haal ik er even een aantal dingen uit die er wat mij betreft bovenuit steken.

Allereerst is er de 2e Humphrey Bogart Signature Collection, een reeks boxsets die elke liefhebber van klassieke films maar al te goed kent. Hoogtepunt in deze box was uiteraard de speciale editie van The Maltese Falcon, maar ook de overige films waren meer dan de moeite. Spijtig genoeg moeten de filmliefhebbers in de Benelux het stellen met een 2-disc versie van deze film, de rest van de box gaat gewoon aan onze neus voorbij. Gelukkig bestaat er nog zoiets als import.

Waarvoor kennen we Warner nog zoal ? Tv-series uiteraard. Ook op dat vlak boerde Warner goed voort, talloze nieuwe series werden op DVD-gereleased en successeries als Gilmore Girls, ER en The West Wing werden verdergezet op DVD. In ieder geval gaat het om solide releases die meestal als enig zwak punt de extras hebben. Maar gezien de meestal extra economisch prijzen, willen we wel al eens een oogje dichtknijpen.

Tot slot nog dé release van het jaar: SSSSSSSSuuuuuuperman (al dan niet + Returns)! Voor eender wie die dit leest is het waarschijnlijk geen geheim meer dat ik een nogal groot fan ben van deze legendarische comic book held. De nieuwe releases op zich waren al de moeite, maar wat zo mogelijk nog beter was, is dat men de originele Fleischer cartoons vanonder het stof haalde, opkuiste en op DVD zette. Als animatieliefhebber liep het water me al in de mond, ten ik de specificaties van de release las, gelukkig voldeed het eindresultaat volledig aan m'n verwachtingen.

Maar er is uiteraard nog leven na Warner: The House of Mouse natuurlijk. Voor diegenen die het nog niet doorhadden: Disney. In het voorjaar werden we al getracteerd op een superdeluxe release van Lady and the Tramp, maar het beste moest nog komen ... The Little Mermaid. Op technisch gebied was de release een kleine anticlimax, maar het is en blijft uiteraard een prachtfilm. De kerst op de Disney-taart is spijtig genoeg een beperkte uitgave, en dan nog een kers die je moet importeren ook. Het is al een jaarlijkse traditie geworden, maar we sleuren ze er toch weer bij: de Walt Disney Treasures, dit jaar beperkt tot 65.000 exemplaren per titel. Daarnaast werden ook de natuurdocumentaires van Walt Disney, beter gekend als True Life Adventures, op dvd gereleased. Dan vraagt u zich nog af hoe de regering de begroting in evenwicht weet te brengen? Ik weet het anders wel.

Op animatievlak was het verder vrij stilletjes, er schieten me op dit moment nog maar twee dingen te binnen: Corpse Bride en Astérix et les Vikings. Die eerste was de nieuwe stop-motion animatiefilm van Tim Burton, de tweede de nieuwe Astérix tekenfilm. De eerste wist me uitermate te charmeren (meer nog dan The Nightmare before Christmas) en van de 2e ben ik altijd al fan geweest. De nieuwste Pixar, Cars, wist medan weer niet echt te boeien. Dat heeft waarschijnlijk eerder te maken met het feit dat ik in ieder geval al geen echt groot autoliefhebber ben.

Om nog even terug te komen op Warner Bros.: de Looney Tunes Golden Collection 4, essentieel voor iedere animatieliefhebber. Wie weet wanneer we die in de Benelux zullen zien en wie weet in welke staat? Nu, net als bij die Disney Treasures gaat de Belgische staat er geen tranen om laten dat ik ook dat onding weer moest gaan importeren.

Het zal je wel al zijn opgevallen dat er bitter weinig normale filmreleases voorkomen in m'n opsommingen. Simpel feit is dat er in 2006 erg weinig op DVD verscheen dat ik het vernoemen waard vind als zijnde een fantastische dvd-release. Uiteraard waren er wel een aantal leuke films, maar om nu te zeggen dat ik er meer plezier aan beleefde als bv. Lady and the Tramp of eender welke cartoon van Pluto: nee, dat zeker niet.

Ik vernoemde het al even kort bij Warner, maar er zijn natuurlijk ook nog ander studios die TV-series op DVD uitbrengen. Universal wist ons bijvoorbeeld te plezieren met het excellente Battlestar Galactica (seizoen 1 in de Benelux, vanuit Australië mocht ik seizoen 2 al ontvangen). Fox besloot om NYPD Blue eindelijk toch maar verder te zetten op DVD en bijgevolg kregen we in de Benelux ook EINDELIJK de eerste 2 seizoen op DVD geserveerd. Gaan we aan de andere kant van het kanaal kijken dan zat ook de BBC niet stil. Warner bracht voor de Britse TV-zender onder andere Hustle uit, een reeks over professionele oplichters, wel oplichters met morele grenzen: eerlijke mensen lichtten ze nooit op. Onder andere te zien in de reeks: Robert - The Man from UNCLE - Vaughn, samen met sublieme Britse humor en originele verhalen een meer dan geslaagde serie. New Tricks werd door de BBC ook op DVD uitgebracht, een serie over een speciaal departement van de Britse politie dat oude zaken probeert op te lossen. Tot zover de BBC, commerciële TV-zender ITV pushte een beetje bij Network (een onderdeel van Virgin), en bijgevolg werden tal van klassieke Britse tv-series op DVD uitgebracht. Ik licht er daar eentje uit: The Saint, met Roger Moore in de hoofdrol. The Avengers doet ondertussen uitermate verouderd aan, The Saint vind ik nog steeds top-of-the-bill.

Ongetwijfeld ben ik nog tal van dingen vergeten en zijn er nog tal van releases uit 2006 die ik nog steeds in huis zou moeten halen, maar een mens kan het niet allemaal in één keer in huis halen uiteraard. In ieder geval vond ik 2006, net als 2005, een uitermate geslaagd dvd-jaar. Ik hoop dat 2007 net zo leuk wordt en hoop uiteraard ook dat al onze lezers een even fijn dvd-jaar hebben gehad en zullen hebben.

Hans De Bisschop



Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8
UIT HET ARCHIEF