:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW FILIP PEETERS
INTERVIEW FILIP PEETERS
Type: Interview - Datum: 2007-01-23 - Geplaatst door: Bart
Filip Peeters: "Ik wou een origineel personage neerzetten"

Eén van de opmerkelijkste Vlaamse films van de laatste jaren -De Hel Van Tanger- is sinds 7 november verkrijgbaar op dvd. Wij konden Filip Peeters strikken voor een persoonlijke babbel over zijn ervaringen met dit ambitieuze filmproject. Het werd een boeiend gesprek met één van de beste acteurs die Vlaanderen rijk is en die ons de komende jaren ongetwijfeld nog heel wat mooie dingen zal laten zien. Zijn uitzonderlijk doorleefde vertolking in De Hel Van Tanger leverde hem trouwens de prijs van beste acteur op tijdens het Filmfestival van Montréal.



DVD Info: Waarom had je oorspronkelijk interesse in De Hel Van Tanger? Kwam het door regisseur Frank Van Mechelen en de ploeg van De Indringer of was er ook een andere reden?

Filip Peeters: Sowieso is het een combinatie van verschillende factoren. Ik vond het scenario goed en een personage dat zo'n grote evolutie meemaakt, krijg je als acteur niet elke dag aangeboden. Het interesseerde me ook, omdat het met Frank en Eric (Wirix nvdr.) was en vrijwel hetzelfde team van De Indringer. We kennen elkaar ondertussen heel goed, waardoor er automatisch een aangename werksfeer ontstaat.

Je draait al enkele jaren mee in het Vlaamse film- en serielandschap. Is dit voor jezelf nu je beste rol tot op heden?
Dat weet ik niet. Je zult dit aan iemand anders moeten vragen. Daar ga ik zelf geen mening over geven. Het is één van de dingen die ik zeer graag gedaan heb en waar ik -misschien omdat het zo intens was- wel een beetje trots op ben.

In bepaalde media zei je onlangs dat je blij bent over het feit dat je echtgenote je zo gesteund heeft bij dit project. Kan je daarover meer vertellen?
Ja, absoluut. Het is niet evident als je met twee acteurs samenwoont en je hebt ondertussen 2 kinderen - want mijn vrouw was hoogzwanger en is ook bevallen tijden de opnames - dat het allemaal zomaar kan. Het is juist omdat zij ook een professioneel actrice is, dat zij zoiets had van "Dit is belangrijk, het is een mooie kans voor mijn man", zodat ze mij dit dan ook ten volle gunde. Maar eens te meer is het ook zo dat zij in zekere zin een beetje haar carrière opoffert om de mijne misschien extra kansen te geven. Ik kan alleen maar mijn vrouw op mijn twee blote knieën danken.

De Hel Van Tanger deed me denken aan Midnight Express. Kan je er inkomen?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik door Midnight Express heel erg aangedaan was. Ik was toen een jongen van 16 jaar. Het grote verschil is dat De Hel Van Tanger over een onschuldige man gaat, terwijl Billy Hayes uit Midnight Express een risicovol avontuur aanging en opgepakt werd, met alle gevolgen vandien. Hetgeen Marcel Van Loock overkomt, kan eigenlijk iedereen overkomen, wat een groot verschil maakt.

Inderdaad, maar we hadden het eerder over de situaties in de gevangenis en de daarbijhorende sfeer...
Ja, in zekere zin zijn er natuurlijk parallellen. Ik denk ook dat Midnight Express een ietwat racistische ondertoon had. Alle Turken werden daar over eenzelfde kam geschoren, terwijl ik niet denk dat wij in die val zijn getrapt. We maakten er een genuanceerde film van. Er zijn goede Belgen en er zijn slechte; er zijn goede Marokkanen en ook slechte. Dus niet iedereen wordt over dezelfde kam geschoren. Inderdaad, de Marokkanen zullen niet blij zijn met het feit dat hun gevangenisregimes niet zo geweldig zijn, maar anderzijds denk ik dat de Belgen ook niet zouden kunnen lachen, mocht er een gevangenisfilm worden gemaakt over de gevangenis van Vorst of St-Gilles. Daar heersen immers eveneens wantoestanden. De Belgische regering komt hier bijvoorbeeld ook niet goed uit. Er worden wel een aantal dingen aangeklaagd, maar ik denk dat het altijd zeer genuanceerd gebeurt.

Voor je rol van Marcel Van Loock viel je ettelijke kilo's af. Hoeveel waren het er nu precies?
34 kg.

Dat is een pak. Zou je het opnieuw doen nu je een ervaring rijker bent?
Zeker als het de moeite waard is en bij dit project vond ik het absoluut nodig om die inspanning te leveren. Op het moment dat je een rol aanvaardt, dan vind ik dat je er als acteur voluit moet voor gaan en dat je alle middelen moet inschakelen die nodig zijn om die zo geloofwaardig mogelijk neer te zetten.

Ja, klopt, maar eerst was je heel wat kilo's bijgekomen voor je rol in De Indringer en kort daarna moest je fel vermageren voor De Hel Van Tanger. Dit kan toch niet gezond zijn...
Dat is de job. Ik ga daar niet over klagen, want ik vind dat ik heel leuk werk heb. Dit is nu eens iets dat erbij hoort, maar persoonlijk vind ik dat niet zo erg.

Heb je Pierre Stukken (die "De Hel" in het écht meemaakte) ontmoet tijdens de voorbereidingen?
Tijdens de voorbereidingen eigenlijk niet. Ik wou absoluut Pierre pas ontmoeten nadat ik de rol had neergezet en geïnstalleerd, omdat ik hem zeker niet wou imiteren. Het gaat niet over een reconstructie van waargebeurde feiten, maar wél een geromantiseerde versie van het waargebeurde verhaal. Het is dus fictie. Ik wou ook een origineel personage neerzetten. Het was niet mijn bedoeling om Pierre na te doen, noch fysisch noch psychisch. Ik heb dus verkozen om hem pas na 3 opnamedagen te ontmoeten en met hem te gaan praten.

Je hebt dus geen rekening gehouden met bepaalde tips van Pierre om je personage te creëren?
Ik heb wèl absoluut rekening gehouden - nadat ik met hem gepraat had - met hetgeen hij te zeggen had, want hij bezorgde ons natuurlijk informatie uit eerste hand. En die is enorm leerrijk en interessant. Er waren ook vragen die open lagen; bvb. wat hield hem bezig; was er hoop; keek hij uit naar iets; kon er nog gelachen worden; wat was zijn grootste depressie; wat was zijn reactie toen hij voor het eerst hoorde dat hij ging vrijkomen; hoe reageerde hij op zijn vonnis... Er waren zoveel vragen die ik hem wou stellen en daar zijn absoluut enkele dingen bij die letterlijk in de film zijn terug te vinden. De tekeningen die Marcel maakt op een bepaald moment, zijn originele van Pierre.

Je bent ook te zien in Duitse tv- en filmproducties. Hoe is daar de manier van werken?
Dit is een beetje gelijklopend met hier. In Duitsland wordt er wel iets langer gewerkt; daar hebben ze draaidagen van 12 uur, terwijl ze in België gemiddeld 10 uur draaien. De saus tijdens het middageten is overvloediger, maar daarentegen mag je geen wijn of bier drinken, terwijl dit in België wél mag. Maar... omgekeerd werkt het ook. Nadat er gedraaid is geweest, zijn de pinten ook 2x zo groot (lacht). Verder kom je er ook heel wat mensen tegen die net als in België enorm gepassioneerd zijn door film.

Hoe ben je daar eigenlijk terechtgekomen?
Dat heeft met Gaston's War te maken waar ik een Duitse SS-er speelde. Ik heb daarna een scène uit die film aan een casting director uit Duitsland laten zien, die interesse toonde in mijn acteerwerk. Een korte tijd later kreeg ik een rol aangeboden en van het één kwam het ander.

Wat staat er de komende maanden op het programma bij Filip Peeters?
Rond half april begin ik in Duitsland eerst aan een 90 minuten durende crimi-aflevering, die te vergelijken is met Tatort. Deze wordt opgenomen in dezelfde tijdsspanne als die van De Hel Van Tanger en kan ook rekenen op het driedubbele budget. Dat maakt een groot verschil. Meteen aansluitend ben ik te zien in een Duits historisch drama, waarin ik de rol speel van een journalist. Daarna doe ik een 4-delige mini-serie in Oostenrijk. Dit zijn momenteel de dingen die vastliggen.

Dit klinkt allemaal interessant. Nooit gedacht om naar Amerika of Engeland te trekken?
Wel, ik heb zo iets van "wat komt dat komt", maar ik ga er zelf niet naar op zoek. Ik moet ook een beetje realistisch blijven. Ooit ben ik eens als jonge acteur naar Los Angeles gevlogen om me voor te stellen aan een agent, maar daar word je meteen met de neus op de feiten gedrukt. Je bent daar een product en als die agenten iemand moeten promoten vanaf punt 0, dan kost hen dat geld en hebben ze sowieso minder interesse. Ze willen immers geen druk opgelegd krijgen. Dus ben ik daar 2 dagen geweest en teruggekomen. Ik wou later mezelf nooit iets te verwijten hebben dat ik niks had geprobeerd, dus dat moest ik maar even gaan doen. Als ze echter zouden afkomen met een voorstel omdat ze me ergens opgemerkt hebben, dan zal ik het script lezen, net zoals ik anders doe, en zien of het personage me aanstaat.

Om af te ronden: ben je nu tevreden over het eindresultaat van De Hel Van Tanger?
Ja, want ik geloofde al van bij het begin in dit project, omdat ik ondertussen wel wist wat voor vlees ik in de kuip had. Daarmee bedoel ik dan de regisseur, producent en de voltallige ploeg. Ook de cast leverde een zeer homogene prestatie. Els Olaerts is bijvoorbeeld schitterend in de rol van mijn vrouw en er is niemand die onderdoet. De film werd fantastisch in beeld gebracht, er is ook geweldige muziek en het kan rekenen op een zeer sterk, rechtlijnig verhaal.

Bedankt voor het gesprek en nog veel succes!
Graag gedaan en eveneens bedankt.



Andere artikels van hetzelfde type