:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> EEN TERUGBLIK OP 2007
EEN TERUGBLIK OP 2007
Type: Achtergrond - Datum: 2008-01-09 - Geplaatst door: Serge

De eindejaarslijstjes zijn elke keer een gelegenheid om het voorbije jaar even te overlopen en het kaf van het koren te scheiden. Dvd’s zijn ondertussen doodgewone dingen geworden die je straks niet allen bij de krant of bij de Humo maar ook bij twee broodjes kaas gratis of voor een spotprijs toegestopt worden. Het mag duidelijk zijn: de prijs van de schijfjes is in vrije val en over zeer korte tijd zijn ze op de tweedehandsmarkt goedkoper dan cd’s. Een goede zaak voor de koper, een slechte zaak voor de handel, want hoe overtuig je straks het publiek ervan dat het hoognodig Blu-Ray-dvd’s en HD dvd’s in huis moet halen die een veelvoud kosten van al die midprice dvd’s die voortdurend op de markt gegooid worden, terwijl de kwaliteit van al dat nieuwe speeltuig alleen maar een stuk beter is als er nog eens vele honderden euro op de toonbank worden gelegd voor een aangepast tv-toestel en een compatibele player?

Wie naar de releasekalender op deze site kijkt, stelt vast dat het er qua nieuwe uitgaven van Blu-Ray en HD DVD in de eerste maanden van volgend jaar niet echt spectaculair uitziet. Van concurrerende sites die met veel poeha recensies van de nieuwe dragers in hun pagina’s opnemen hoeven we dus voorlopig niet veel te vrezen. Misschien moet de industrie eerst maar eens een keuze maken tussen beide systemen en ophouden het publiek voor de gek te houden.

Lezers die onze site regelmatig volgen weten ondertussen wat ze van de Dvdinforecensenten kunnen verwachten. Van mij verwacht u dus geen of nauwelijks Hollywoodproducties – tenzij ze qua kwaliteit opvallen – en ook geen vlotte, coole en hippe tv-series, tekenfilms en horror. Van het materiaal dat onze hardwerkende adjunct-hoofdredacteur Werner regelmatig in mijn brievenbus stopte in de voorbije 12 maanden is dit zo ongeveer het neusje van de zalm:

Documentaires
1.Born Into Brothels – Ross Kauffman/Zana Briski (A-Film)
2.An Inconvenient Truth – Davis Guggenheim (Paramount)
3.Hitler’s Museum – Hannes Schuler (Just Entertainment)
4.The Real Dirt On Farmer John – Taggart Siegel (Filmfreaks)
5.The Secret Inquisition – Jan Peter (Just Entertainment)

Born Into Brothers is een aangrijpende documentaire over een stel Indiase jongeren, kinderen van prostituees, die via een fotografiecursus en het contact met een westerse journaliste en haar Amerikaanse cameraman weten te ontsnappen aan het lot dat hen in de achterbuurten van een Indiase grootstad te wachten staat. An Inconvenient Thruth is synoniem voor de megadoorbraak van het debat over de opwarming van de aarde als gevolg van deze controversiële documentaire van Al Gore. Hitler’s Museum is een spannende documentaire over de roof van het Lam Gods uit de Sint-Baafs in Gent en de tocht van het doek naar de grootste geheime nazi-opslagplaats voor westerse kunst tijdens W.O.II . The Real Dirt On Farmer John is het prachtige verhaal van een Amerikaanse farmer die ondanks hardlabeur failliet gaat en het landbouwareaal van zijn vader in de loop der jaren moet verkopen om te overleven. Een toevallige ontmoeting met stadsmensen uit Chicago zorgt voor een definitieve ommekeer. The Secret Inquisition doet – veel beter dan Goya’s Ghosts – het verhaal over de kerkelijke rechtbank die tijdens de Middeleeuwen de eenheid van de kerk trachtte te bewaren door het veroordelen en verbranden van afvalligen en tegenstanders.

Muziek
1.Sigur Ros - Heima (EMI)
2.Wim Mertens –What You see Is What You Hear (PIAS)
3.The Tiger Lilies – Mountains of Madness (Arena)
4.Rufus Wainwright – All I Want (Universal Music)
5.Jethro Tull – Live At Montreux (Eagle Vision)

Het nieuwste album van Sigur Ros mag dan geen echte muzikale verrassingen bieden, de bijbehorende dvd is bloedmooi en perfect afgewerkt. Wim Mertens in De Roma is een uitstekend concert, ingehouden en verzorgd zonder veel toegevingen aan de goedkope smaak – in tegenstelling tot zijn concert in dezelfde locatie eind 2007. The Tiger Lilies met hun ouderwets theatercabaret op vlijmscherpe teksten is een a-typisch verschijnsel in tijden van snelle hits en snel vergeten artiesten. Rufus Wainwright stelt zichzelf voor in deze zeer openhartige en smaakvolle dvd boordevol clips interviews en demo’s. Jethro Tull, of beter Ian Anderson is oud geworden en op één been staat hij nog maar één keer tijdens een optreden, maar z’n streken heeft hij niet verleerd. Aqualung, Living in the Past en Locomotive Breath klinken nog net zo sterk als dertig jaar geleden.

Oude Films
1.Kagemusha – Akira Kurosawa (Fox)
2.Die Ehe Der Maria Braun – R.W. Fassbinder (A-Film)
3.Metropolis S.E. – Fritz Lang (Living Colour Entertainment)
4.Sophie’s Choice – Alan J. Pakula (Universal)
5.Angst Essen Seele Auf – R.W. Fassbinder (A-Film)

Kagemusha is het meesterwerk uit de nadagen van Akira Kurosawa. De prachtige decors en de adembenemende gevechten tussen verschillende legers in de Japanse Middeleeuwen behoren tot het beste uit zijn oeuvre. Hanna Schygulla is Maria Braun in één van de meest cynische films van R.W. Fassbinder over het naoorlogse Duitsland, een aanklacht tegen de corruptie, de mateloze ambitie en uiteindelijk de corruptie van het individu en een ganse samenleving voor eigen gewin. Metropolis van Fritz Lang is het meesterwerk uit de periode van de stille film waarin de regisseur te keer gaat tegen het machtsmisbruik van de sterken en het slavenbestaan van de bezitlozen in een toekomstige maatschappij. Het decor is indrukwekkend en de special effects zijn verrassend. in Sophie’s Choice leren we de Poolse immigrante Sophie Zawistowski kennen die de nazi-kampen heeft overleefd, maar daarvoor heeft ze een hoge tol betaald. Meryl Streeps speelt een van de beste rollen uit haar lange carrière. Angst Essen Seele Auf is opnieuw een indrukwekkende Fassbinderfilm, deze keer over het thema racisme, één van de stokpaardjes van de regisseur en tegelijk een onderwerp van alle tijden en alle landen.

Series
1.Berlin Alexanderplatz – R.W. Fassbinder (Lumière)
2.Bleakhouse – Ross Devenish (Just Entertainment)
3.Under The Greenwood Tree – Nick Laughland (Just Entertainment)
4.Wuthering Heights – Peter Hammond (Just Entertainment)
5.In Search Of Mozart – Phil Grabsky (Filmfreaks)

Berlin Alexanderplatz is voor arthausliefhebbers beslist dé release van 2007. Na een digitale schoonmaakbeurt die meer dan een miljoen euro heeft gekost is Fassbinders kroonjuweel eindelijk beschikbaar op dvd. In de afdeling tv-series valt de Nederlandse uitgever Just Entertainment drie keer in de prijzen, maar dat hoeft ons niet te verbazen, want het bedrijf breidt z’n catalogus voortdurend uit met de uitstekende feuilletons van de BBC. Bleakhouse naar een boek van Charles Dickens, Under The Greenwood Tree van zijn landgenoot Thomas Hardy en Wuthering Heigths van Emily Brontë, het zijn drie prachtige kostuumdrama’s, uitstekend geacteerd, vol romantiek en emotie en tegelijk kritische zedenstudies over de tijd waarin ze werden geschreven. In Search Of Mozart is een biopic over de grote Oostenrijkse componist vanuit een iets ander gezichtspunt dan de Amadeus van Milos Forman, maar net zo spannend, aantrekkelijk en vol bloedmooie muziek

Nieuwe Films
1.Das Leben Der Anderen – Florian Henckel von Donnersmarck (Homescreen)
2.Boy Culture - Q. Allan Brocka (Homescreen)
3.Curse Of The Golden Flower – Zhang Yimou (RCV)
4.Mon Fils à Moi – Martial Fougeron (Homescreen)
5.Un Amour À Taire – Christian Faure (Homescreen)

Das Leben Der Anderen, de snoeiharde Duitse thriller over de spionagepraktijken van de Oost-Duitse Stasi tegen de eigen burgers, is het prachtige debuut van een jonge regisseur die enkele jaren eerder de toegang tot de Filmschool van München werd geweigerd wegens onvoldoende talent. Ondertussen heeft diezelfde school hem een eredoctoraat toegekend. Zelden komen gay related films in aanmerking voor een speciale vernoeming. Dit jaar is dat twee keer het geval, met Boy Culture over het coming out-proces van drie jonge mannen, een lichtvoetige, soms grappige maar altijd integere film en met Un Amour À Taire, opgehangen aan de waargebeurde deportatie van Franse homo’s naar de nazi-kampen, een film waarin de hoofdacteurs toevallig anders zijn, maar hun lot niet afwijkt van dat van andere slachtoffers van het Duitse fascisme. Curse of the Golden Flower van Zhang Yimou is zonder twijfel de mooiste dvd-release van 2007 waarin de Chinese regisseur de spectaculaire effecten van zijn eigen House of Flying Daggers moeiteloos evenaart.

William Liénard




Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

Andere artikels van hetzelfde type