:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW CHARLES DE LAUZIRIKA (2002) (DVD PRODUCENT)
INTERVIEW CHARLES DE LAUZIRIKA (2002) (DVD PRODUCENT)
Type: Interview - Datum: 2002-05-12 - Geplaatst door: Serge
Charles de Lauzirika verdiende zijn sporen door het regisseren van kortfilms, reclamespots en muziekvideo's. Tevens was hij werkzaam bij filmbedrijven als Silver Pictures, Lightstorm Entertainment, Lucasfilm Ltd. en Scott Free Productions. Het was bij deze laatste dat hij werd opgemerkt door regisseur Ridley Scott die hem prompt een job voorstelde als supervisor voor zijn DVD releases. Naast projecten als het recente Thelma & Louise, Gladiator, Alien en Hannibal, verzorgde de Lauzirika eveneens de extra's voor The Cell en creëerde hij het menu design voor Big Trouble In Little China. Aankomende releases zijn onder meer Speed, Legend, Blade Runner en Black Hawk Down.


DVD Info: U heeft gewerkt voor Lucas, Cameron en Scott. Valt het mee om samen te werken met deze controlefreaks?
Charles de Lauzirika: Ja, dat viel zeker mee. Het was voor mij eigenlijk een groot leerproces om met deze genieën samen te werken. Ik heb er enorm veel uit geleerd en dat doe je in eerste instantie door te observeren.

DVD Info: Hoe bent u precies in contact gekomen met DVD?
CDL: Na de filmschool kreeg ik een aantal scripts om te produceren. Dat werk verveelde me al gauw. Toen Ridley Scott me vroeg om de DVD release van Alien te superviseren, heb ik onmiddellijk ja gezegd.

DVD Info: Welke mensen houden zich bezig met de DVD release? En uit hoeveel personen bestaat zo'n team?
CDL: Je hebt één productie coördinator, 1 of 2 editors, en daarnaast nog 1 of 2 medewerkers. Een team van maximum zes personen is meer dan voldoende.

DVD Info: Hoe wordt de planning opgesteld? En hoeveel tijd neemt de productie van de DVD zelf in beslag?
CDL: Vooreerst maken we een lijst van beeldmateriaal dat voorhanden is. Uit die lijst pikken we afhankelijk van het budget een aantal interessante extra's die de consument het liefst op een DVD heeft. Voor oudere films maken we soms nieuw materiaal in de vorm van een documentaire of interviews. Wat nieuwe films betreft, is de planning makkelijker. We kunnen voor de opnames reeds navraag doen welke extra's bv. de producent of regisseur van de film graag verwezenlijkt zien. Uiteraard wordt de marketing-afdeling mee betrokken in deze beslissing, zij hebben een beter zicht of een film mogelijk goed zal scoren op DVD. Nadien duurt het zo'n zes maanden om de DVD daadwerkelijk klaar te stomen voor verkoop. De tijdsduur is onder meer afhankelijk van het aantal extra's en of er geanimeerde menu's moeten gecreëerd worden.

DVD Info: Op 1 mei verscheen Thelma & Louise op DVD. Deze bevat een nieuwe documentaire met de nodige interviews. Hoe verloopt de samenwerking met de cast en crew?
CDL: Welnu, zowel acteurs als regisseur zijn enthousiast om mee te werken. Voor Thelma & Louise heeft Ridley Scott voor de uitnodigingen gezorgd. De meesten waren akkoord om interviews af te nemen. Bijzonder boeiend is het feit dat cast en crew de film na al die jaren in een ander perspectief plaatsen en dat uit zich in de interviews. Het enige probleem dat zich vormt, is de planning om de interviews te laten plaatsvinden. Niet iedereen kan zich zomaar vrijmaken, dus moeten we geregeld de planning bijwerken.

DVD Info: Begin juni verschijnt eveneens een special edition DVD van Speed. Hoe verliep de productie hiervan?
CDL: Het probleem dat zich stelde was het ontbreken van een degelijk budget en vooral tijd. Toch zijn we er in geslaagd om een dubbeldvd te vullen met interessant materiaal zoals een uitgebreide uitleg rond de special effects, interviews, een documentaire en audiocommentaren.

DVD Info: Waarom verschillen releases soms onderling tussen de bestaande regio's?
CDL: Die beslissingen worden regionaal genomen. Meestal heeft het te maken met de vrije ruimte op een DVD waardoor sommige extra's moeten sneuvelen. Auteursrechten spelen ook een grote rol hierin.

DVD Info: Geldt dezelfde reden voor het regelmatig ontbreken van een DTS geluidsspoor op een regio 2 release ten opzichte van een regio 1 versie?
CDL: Jazeker, die neemt veel plaats in op een schijfje en om geen extra's te moeten knippen wordt een DTS om die reden soms verwijderd. Met de vele dubbeldvd's tegenwoordig is dit probleem al veel minder groot dan pakweg één jaar geleden of langer.

CDL: Maar zeg eens, hoe zit het met de populariteit van DTS in Europa en de Benelux?
DVD Info: Die populariteit is de laatste maanden enorm toegenomen. En terecht. De kwaliteit van een DTS track is toch superieur aan een Dolby Digital 5.1. Vele filmfanaten appreciëren het dan ook als een DTS op hun Europese release voorzien is. Is er toch een verschil met een andere regio, wordt er veeleer geïmporteerd om toch de beste versie in huis te halen.
(nvdr: de Lauzirika luisterde aandachtig naar deze opmerking; laat ons hopen dat hij als producent zijn toekomstige DVD releases van een DTS geluidsspoor voorziet!)

DVD Info: U bent momenteel bezig met toekomstige special editions van onder andere Legend, Black Hawk Down en Blade Runner? Kan u ons hierover wat meer vertellen? Worden dit releases waar de filmliefhebber echt mag naar uitkijken?
CDL: Klopt. Deze releases zullen zeker de moeite waard zijn. Zo kan ik je al meegeven dat we van Legend twee versies van de film voorzien waaronder de director's cut. Daarnaast brengen we eveneens twee documentaires, verwijderde scènes, fotogalerijen, trailers, enzovoorts. Het was zeker niet makkelijk om dit alles te verwezenlijken. Na veel overleg kregen we uiteindelijk een groen licht. We mogen zeker trots zijn dat deze fantasy film van Ridley Scott nu een behandeling kreeg die het eigenlijk al veel eerder verdiende.

Momenteel ben ik volop bezig aan de DVD van Black Hawk Down. Veel kan ik er nog niet over kwijt. Wel kan ik al verklappen dat we naast een 'vanilla-versie' (nvdr: een DVD met enkel de film en geen extra's) eveneens een special edition voorbereiden boordevol bonusmateriaal.

Wat Blade Runner betreft, ligt de zaak iets moeilijker. Ik verklaar me nader: we willen deze film zeker geen onrecht aandoen en we nemen rustig onze tijd om de productie aan te vatten. We weten wat de fans willen en we zullen er alles aan doen om hen zeker niet teleur te stellen. Het zal wel wat tijd vergen.


DVD Info: Om af te sluiten: wat zijn voor u de belangrijkste eigenschappen om een DVD aan te kopen?
CDL: Om te beginnen, moet de film me zeker aanstaan. Ik vind de beeld- en geluidstransfer zeker heel belangrijk, de extra's uiteraard ook, maar ik koop geregeld films op DVD zonder extra's. In sommige gevallen komen ze nadien toch uit in een special edition.

DVD Info: Welke maatschappijen genieten uw voorkeur?
CDL: Zeker en vast de Criterion Collection. Niet enkel omwille van de films zelf, maar ook voor de extra's. Zij verzorgen hun producten met heel veel zorg. Anchor Bay vind ik ook wel de moeite. En Fox uiteraard (lacht)!

DVD Info: Hartelijk bedankt voor uw tijd. Succes!
CDL: You're welcome!
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type