:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> FILMFEST GENT 2021: EEN VOORUITBLIK
FILMFEST GENT 2021: EEN VOORUITBLIK
Type: Achtergrond - Datum: 2021-09-22 - Geplaatst door: Didier
FILMFEST GENT 2021: EEN VOORUITBLIK

Met minder dan nog drie weken te gaan staat Film Fest Gent steviger dan ooit in zijn startblokken. Op 22 september werd in de Gentse Sphinx met een niet misverstane trots het programma aangekondigd voor de 48ste editie van het Gentse Filmfestival. Tijdens 12 tot en met 23 oktober 2021 kun je tijdens een parcours van bijna 120 films gaan ontdekken wat er de laatste maanden op cinemavlak is gebeurd, en dat is heel wat. Zoals steeds verkent het programma diverse stijlen (om niet te zeggen alle stijlen), maar zoals steeds ligt nu ook de klemtoon op dat van de muziek, want simultaan loopt in de Gentse binnenstad naast FilmFest Gent ook nog eens de wereldwijd gerenommeerde World Sound Track Awards.

Her en der kon je tijdens de persconferentie nog wel een mondmasker aantreffen, maar een glunderend team kondigde met veel plezier (en vooral veel goesting) aan dat deze 48e editie een soort van feesteditie zal worden. Het wordt weliswaar nog twee jaar wachten vooraleer de vijftig kaarsjes mogen worden uitgeblazen, maar na een letterlijk gemuilkorfde editie van vorig jaar, exact een dag na de laatste FilmFest-dag in 2020 gingen door de coronamaatregelen de lichten uit in de bioscoop. Volgens programmator Wim De Witte is daarom de ontmoeting het centrale thema geworden. Wim legde er nog eens de nadruk op dat de FilmFest-crew nog wel het vertrouwde mondkapje zal opzetten, maar laten we vooral niet vergeten dat we vanaf 1 oktober in de bioscoop met 500 man mogen gaan zitten. Een hallucinant getal anno 2021, en de ideale springplank voor het publiek om de filmmakers te ontmoeten.

Wie er uiteindelijk op de rode loper zal verschijnen in oktober 2021 is nog een open vraag. Er zijn nog heel wat dossiers lopende, dixit De Witte, en het wordt tevens uitkijken naar de coronamaatregelen van de andere landen maar nu al hebben Leos Carax, Ari Folman, Miguel Gomes, Radu Jude, Jacques Audiard, Panah Panahi, Avi Mograbi en actrices Ludivine Sagnier en Renate Reinsve present getekend. En dat is nog maar het begin.

Naast de ontmoeting staat ook het geweld centraal in de gekozen films, maar dan wel hoe die positief kan worden omgebogen en daarom is Why We Fight het motto van FilmFest Gent 2021 geworden en dan de kracht van de cinema in het bijzonder.

De selectie van de grote titels is dit jaar niet mis, met als uitschieters Captain Volkonogov Escaped van Aleksey Chupov en Natasha Merkulova, The Last Duel van Ridley Scott, The Card Counter van Paul Schrader, Madres Paralelas van Pedro Almodóvar, The Lost Daughter van Maggie Gyllenhaal, de nieuwste van Wes Anderson en het nu al overal bejubelde Spencer waarbij Kristen Stewart in de huid kruipt van Lady Diana.

Naast een heleboel viewings (vaak achteraf beklonken met een Q&A) is er ook de officiële competitie, en is er natuurlijk ook aandacht voor de Belgische films met als blikvangers La Civil van Teodora Ana Mihai die tevens de openingsfilm is, Animals van Nabil Ben Yadir, het ijzersterke Inexorable van Fabrice du Welz en Dealer.

Ieder jaar staat er ook een land centraal en dat is dit jaar Griekenland geworden. Lanthimos-scenarist Efthymis Filippou staat dan ook niet voor niets op de filmposter dit jaar. We krijgen zes Griekse arthousefilms te zien, en daarnaast is er ook nog de prestigieuze retrospectieve van Theo Angelopoulos waarin curator Patrick Duynslaegher voor het eerst in Vlaanderen alle speelfilms van de Griekse cineast samenbracht. Diezelfde Patrick Duynslaegher zien we ook aan het werk op de dagelijkse FFG Talkies. Men heeft het onder meer over de rol van de filmkritiek en er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het binnenkort te verschijnen boek Gent Filmstad: Cinema’s en filmaffiches, 1938 - 1961.

Wie tuk is op experimentele films heeft ook alle redenen om af te zakken naar Gent want dit jaar heeft FilmFest Gent een pact gesloten met het Courtisane-Festival dat vorig jaar niet kon doorgaan wegens de ondertussen al lang bekende redenen. Ten slotte is er ook nog in samenwerking met Kunstencentrum Vooruit Videodroom waarbij livemuziek en film samen worden gebracht. De blikvanger is hier Condor Gruppe die de befaamde soundtrack van François de Roubaix van Harry Kümels cultvampierenfilm uit 1971 Daughters Of Darkness zal interpreteren.
 
Het volledige programma kun je nu al online terug vinden op de website van FilmFest Gent (www.filmfestival.be)
 

 


Andere artikels van hetzelfde type