:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW PETER JACKSON (LOTR)
INTERVIEW PETER JACKSON (LOTR)
Type: Interview - Datum: 2002-08-17 - Geplaatst door: Bart
Peter Jackson: “Het was het ideale moment om ‘The Lord of the Rings’ te verfilmen.”

Onlangs kwam het gigantische bioscoopsucces ‘Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’ uit op video en dvd. In december komt trouwens het tweede deel, ‘The Two Towers’, bij ons in de zalen. Regisseur van de ‘Lord of the Rings’-trilogie is de Nieuwzeelander Peter Jackson, die eerder verantwoordelijk was voor o.m. ‘Braindead’, ‘Heavenly Creatures’ en ‘The Frighteners’. Kort voordat de opnames van de films startten, hadden wij in Brussel een gesprek met de cineast waar hij ons ronduit vertelde over zijn droomproject.

DVD Info: Uw nieuwste project, ‘Lord of the Rings’, kan rekenen op een ruim budget (130 miljoen $). Was het de bedoeling om na enkele goedkopere films ook eens een big-budget film te maken?
Peter Jackson: “Ja, inderdaad, ‘Lord of the Rings’ wordt een grote productie. Ik bedoel, indien het niet dit project was geweest, dan was het wellicht onmogelijk geweest om zo’n som bij elkaar te krijgen. Bovendien was het een buitengewone kans, zodat ik dit zeker niet wou missen. Het ‘Lord of the Rings’-project zal in totaal vijf jaar in beslag nemen. We hebben er reeds twee jaar opzitten voor de scenario’s en de planning, en nog eens drie jaar om te filmen en te monteren. Indien het een ander verhaal was geweest, dan had ik er wellicht niet zoveel energie ingestopt, maar het is zo’n schitterend verhaal, dat het een eer is om het te verfilmen. Het klinkt misschien cliché, maar het is nu éénmaal zo.”

DVD Info: Hoe oud was u toen u de verhalen leerde kennen?
PJ: “Ik was ongeveer 18 toen ik het voor het eerst las, maar toen was het zeker nog niet in mij opgekomen om het gegeven te verfilmen. Het was pas in de periode dat ik ‘The Frighteners’ draaide, dat ik aan mijn toekomst begon te denken. Met de enorme mogelijkheden dat we momenteel hebben wat computereffecten betreft, moet het mogelijk zijn om van ‘Lord of the Rings’ iets buitengewoons te maken. Vele filmmakers dachten dat het onmogelijk zou zijn om dit verhaal te verfilmen, maar met de apparatuur die we nu voorhanden hebben is het na 45 jaar eindelijk het ideale moment.”

DVD Info: Wat waren precies de problemen met het project? Eerst was het voorzien om met het filmen te beginnen in het voorjaar van ’98, maar het werd telkens uitgesteld.
PJ: “Wel, de vertraging heeft grotendeels te maken door het feit dat we van studio veranderden (Miramax werd geruild voor New Line). Met Miramax spraken we af om het verhaal in twee afleveringen te brengen, omdat de stof teveel was om in één film te verwerken. Daarnaast wilden we zeker geen scènes schrappen of belangrijke details over het hoofd zien. Dit was immers té belangrijk voor de inhoud van de film. Omdat het budget steeds ruimer en ruimer werd, en blijkbaar te ruim voor Miramax, haakten ze af. Uiteindelijk was hun idee om slechts één film te maken en alle personages en intriges beknopter te houden. De studiobons van Miramax gaf ons vier weken om een andere studio te vinden, anders zouden zij het op hun manier doen. We kwamen terecht bij New Line, en omdat we alles terug moesten bespreken, werd het project enkele maanden uitgesteld.”

DVD Info: U spreekt van twee films, maar wij hebben vernomen dat het om drie films gaat.
PJ: “Toen we het voorstel indienden bij de grote baas van New Line, was die zo onder de indruk van het verhaal, dat hij toestemde om de drie boeken als drie films te brengen. De vertraging kwam dus voornamelijk omdat we een derde script moesten neerpennen. Maar nu is alles in kannen en kruiken, zodat we binnenkort van start kunnen gaan.”

DVD Info: Samen met Steven Spielberg, George Lucas en James Cameron bent u wellicht één van de weinigen die zowel op technisch vlak als op het creatieve weet hoe met een verhaal om te springen. Is dit een voordeel bij dit verhaal?
PJ: “Jazeker, ik bedoel, je hebt regisseurs die het visuele aspect begrijpen en je hebt er die andere mensen inschakelen om het voor hen te doen. In Hollywood zijn er ongetwijfeld heel wat regisseurs die van speciale effecten niet op de hoogte zijn, maar met de steun van het special effects-team toch de klus klaren. Ikzelf begrijp wel wat de computereffecten moeten doen, maar hoe ze het moeten doen, is niet onmiddellijk mijn probleem.”

DVD Info: Uw vorige film, ‘The Frighteners’ (’96), was niet meteen een kassucces. Was dat de reden waarom het drie jaar duurde alvorens terug een film te maken? Was u de industrie beu?
PJ: “Nee, zeker niet! Ik ben voortdurend bezig geweest met film, voornamelijk met ‘Lord of the Rings’. Normaal maak je een film in twee jaar, zoals ‘Heavenly Creatures’. Je schrijft het, bereidt het voor, filmt het, monteert het en brengt het uiteindelijk uit in de zalen. Allemaal in een periode van 20 maanden. Ik ben de laatste twee jaar constant bezig geweest met dit project. Het is niet omdat ik in drie jaar tijd geen film heb gemaakt, dat ik met mijn vingers zat te draaien (lacht). We waren voortdurend scripts aan het schrijven. Het verhaal is echter zo groots en ingewikkeld dat we het nodig achtten om er met vier aan te werken.”

DVD Info: Is de trilogie van ‘Lord of the Rings’ het startschot om nog meer big-budgetfilms te maken?
PJ: “Ik zou graag nog enkele andere films willen maken in de toekomst, zoals ‘Braindead 2’ en ‘Bad Taste 2’. Of ‘Lord of the Rings’ nu succesvol zal zijn of niet, ik zal zeker en vast nog een paar kleinere films maken. Momenteel heb ik echter zoveel plannen in mijn hoofd, dat ik waarschijnlijk de tijd niet meer zal hebben om dit allemaal te verwezenlijken. ‘Lord of the Rings’ wordt mijn grootste verfilming ooit, en voor mij is het zeker niet nodig om dit later nog te overtreffen. De volgende films mogen gerust heel wat kleiner zijn.”

DVD Info: Welk droomproject heeft u nog in gedachten?
PJ: “Ik zou dolgraag een nieuwe versie van ‘King Kong’ willen maken. Normaal gezien was er sprake om die in ’99 uit te brengen, maar omdat ‘Godzilla’ en ‘Mighty Joe Young’ nog te vers in het geheugen zaten, besloot Universal om het filmen nog wat uit te stellen. Dit was enigszins jammer, want het script was heel interessant. Wie weet, misschien beginnen we eraan na ‘Lord of the Rings’. Alhoewel, dan zou het terug een grote film worden …”


(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type