:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW DICK MAAS
INTERVIEW DICK MAAS
Type: Interview - Datum: 2002-08-30 - Geplaatst door: Bart
Met Down heeft Nederland’s meest dynamische filmmaker Dick Maas een vrij goede Amerikaanse remake gemaakt van De Lift, zijn eigen cult-klassieker uit ’83. Hij kwam de film persoonlijk voorstellen tijdens het 20e Festival van de Fantastische Film te Brussel. Wij hadden met hem een informatief gesprek over Down. Binnenkort verschijnt de film trouwens op koopdvd.

DVD Info: Was het uw idee om een Engelstalige remake van De Lift te maken of kwam het voorstel uit Amerika?
Dick Maas: Welnu, meteen na De Lift uit ’83 vroegen ze mij om een versie te maken voor de Amerikaanse markt. De originele film ginds uitbrengen is zéér moeilijk, vanwege de Nederlandse taal. Op dat moment was ik echter bezig met andere projecten, en ik had geen zin om onmiddellijk hetzelfde verhaal nogmaals te verfilmen. Dit vond ik vervelend en saai. Na acht jaar vroegen ze me nog steeds om een remake te draaien, zodat ik voor een script zorgde en begon te onderhandelen met diverse studio’s, waaronder Warner Bros. en Spelling Films. Ze hadden steeds opmerkingen en negatieve kritiek over dit scenario en wilden het verhaal compleet veranderen. Dat wou ik niet, zodat we zelf de produktie in handen namen en het project financieerden.

DVD Info: Ben je tevreden over het eindresultaat?
DM: Ja, ik ben er heel blij mee, omdat er heel wat dingen in de film verwerkt zitten die destijds met De Lift niet konden. We beschikten over een groot budget, zodat er vooral technisch meer mogelijk was. Er werd in de studio bvb. een liftkoker gebouwd van zeven verdiepingen, wat je meer vrijheid geeft bij het draaien van bepaalde scènes.

DVD Info: Over het budget doen allerlei geruchten de ronde. Hoeveel kostte Down eigenlijk?
DM: De film kostte 13 miljoen $, en géén 30 miljoen $ zoals je op het internet kan lezen. Naar Amerikaanse maatstaven is dit een vrij klein budget, maar voor ons was dit immens. Met het geld kunnen we in Europa en vooral in Nederland immers veel meer doen dan in Hollywood, waar het heel duur is om een film te draaien. Down is trouwens de duurste Nederlandse film aller tijden.

DVD Info: Waarom koos je Down als titel en niet The Killing Elevator bijvoorbeeld?
DM: (lacht) Omdat die titel me eerder doet denken aan een B-film. Down vind ik een mooie titel; het is krachtig, veelzeggend. Enkele jaren geleden hadden we Speed; die noemden ze toen toch ook niet The Bus…

DVD Info: In Down wordt het hoofdpersonage als een ex-militair voorgesteld (vertolkt door James Marshall) die o.a. Desert Storm heeft meegemaakt, wat totaal niet overtuigend overkwam. Anders gezegd, hij gaf bij wijlen een versufte indruk. Begrijp je onze reactie?
DM: Wel, kijk, je zit met een acteur die in het verleden al iets bewezen had. Die heeft dan een bepaalde opvatting over de rol, en daar had ik toen ook wel problemen mee. Hij wou altijd alles heel onderkoeld spelen, terwijl ik ook liever had gehad dat hij wat actiever was geweest. Ik heb hem dat ook gevraagd, maar zijn kijk op de rol was helemaal anders. Als je niet de acteur hebt die dat begrijpt, of misschien ook niet kan of wil, dan moet je toch op dat niveau blijven, want anders wordt het een rommeltje. En ja, het is ook niet helemaal mijn keuze, maar dat heb je altijd als regisseur. Maar je hebt gelijk; zijn acteerprestatie heeft misschien niet de pit die het moest hebben…

DVD Info: Van je andere films zou Amsterdamned wellicht ook een goede remake kunnen opleveren. Heb je interesse?
DM: Alhoewel ze het mij al gevraagd hebben, moet ik opletten dat ik niet al mijn films opnieuw maak in het Engels (lacht). Later misschien, maar nu vertoon ik meer interesse in nieuw materiaal.

DVD Info: Op het einde van Down wordt er gesproken over Bin Laden, en meer bepaald over een aanslag op de Twin Towers…
DM: (lacht) Ja, de film was natuurlijk al een hele tijd opgenomen, toen de werkelijke aanval gebeurde; maar toen het scenario geschreven werd, was Bin Laden de enige top-terrorist waaraan ik dacht. Hij was al veelvuldig in het nieuws gekomen, zodat ik zijn naam gebruikte. We hadden natuurlijk nooit gedacht dat wat in de film ter sprake kwam, ook in het echt zou gebeuren. Down werd vijf dagen voor de aanslag in Nederland uitgebracht...

DVD Info: Gelukkig, want anders had u de film misschien moeten hermonteren…
DM: Dat weet ik niet. Down kwam in die periode enkel uit in Nederland, dus was er niet echt een groot probleem. Zes maand geleden wilden de Amerikanen dat voor hun release de verwijzing naar Bin Laden zou geschrapt worden. Volgens de laatste berichten willen ze Down toch uitbrengen zoals hij in Nederland uitkwam, m.a.w. de ongeknipte versie. Dus, je ziet, het verandert vlug allemaal.

DVD Info: Hartelijk dank voor dit gesprek.


(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type