:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW BETTY THOMAS (REGISSEUR)
INTERVIEW BETTY THOMAS (REGISSEUR)
Type: Interview - Datum: 2003-05-26 - Geplaatst door: Serge
DVD Info had de kans om een kort telefonisch interview af te nemen met Betty Thomas, regisseur van I Spy met in de hoofdrollen Eddie Murphy, Owen Wilson en Famke Janssen. I Spy is binnenkort op DVD verkrijgbaar.

DVD Info: De film I Spy is gebaseerd op de populaire TV-serie uit de jaren ‘60, met toen onder andere Bill Cosby in de hoofdrol. Welke waren uw eerste indrukken en verwachtingen wanneer men u dit project aanbood?

Betty Thomas: Ik heb in het verleden reeds projecten verfilmd, waaronder The Brady Bunch en Dr. Doolittle, gebaseerd op succesvolle TV-shows, dus ik was wel vertrouwd met het concept. Ik was nooit van plan om de originele televisieshows klakkeloos over te nemen en simpelweg te verfilmen, ik wil mijn eigen inbreng veilig stellen en die garanties kreeg ik van Sony Pictures.

DVD Info: De televisieshow is niet zo gekend in onze contreien. Denk je dat dit in het voordeel van de film kan spelen?

BT: Ik vermoed van wel. Hier vergelijken ze onmiddellijk de televisieshow met de film wat het succes misschien wel nadelig kan beďnvloeden.

DVD Info: De samenwerking tussen de twee hoofdacteurs Eddie Murphy en Owen Wilson verliep heel vlot neem ik aan, de twee vullen elkaar perfect aan. In welke mate heeft u hiertoe bijgedragen?

BT: Wel, voor de opnames van start gingen, heb ik geprobeerd om beide acteurs samen te krijgen zodoende ze de scčnes konden voorbereiden. Geen van beiden echter is op mijn vraag ingegaan, ze kenden elkaars werk en volgens hen was zo’n samenkomst niet echt nodig. Op de set waren ze echter voortdurend met elkaar in gesprek en ik voelde wel dat Eddie met zijn jarenlange ervaring Owen veel goede raad heeft gegeven. Ik moest hen tussen de opnames in telkens onderbreken zodat we konden verder filmen. Hun improvisatie zorgde er wel voor dat we over een aantal extra opnames beschikten waarvan de ene al beter in de film past dan de andere. Ik probeer altijd zoveel mogelijk elementen van hun persoonlijkheid in de karakters te verwerken.

DVD Info: Waren Owen Wilson en Eddie Murphy uw eerste keuze of heeft u nog andere acteurs gescreend?

BT: Eddie was al bij het project betrokken voordat ik erbij kwam. We hebben reeds samengewerkt in het verleden dus we kenden elkaar. Voor de andere rol ging ik vrijwel onmiddellijk naar Owen vermits ik kort daarvoor Shanghai Noon had gezien en ik zijn aanpak en humor best wel zag zitten om te verwerken in I Spy.

DVD Info: I Spy verschijnt binnenkort op DVD. Bent u zelf veel met het medium bezig?

BT: Neen, ik ben geen fervent DVD-koper. Ik heb nog steeds een uitgebreide collectie aan laserdiscs, ik loop dus achter wat betreft technologische ontwikkelingen. De audiocommentaren vind ik interessant aan laserdisc, die beluister ik graag. Wanneer ik al eens een DVD koop, is het meestal om de audiocommentaar te beluisteren.

DVD Info: Audiocommentaren worden meestal aanzien als een perfecte aanvulling bij de film. De DVD van I Spy bevat een audiocommentaar van jou zelf. Hoe sta jij tegenover de functie van dergelijke commentaar?

BT: Wel, de audiocommentaar kan je thuis rustig beluisteren en kan voor een zekere groep kijkers absoluut een meerwaarde betekenen. Al blijf ik wel onderstrepen dat je de film eerst best in de bioscoop gaat bekijken, daarvoor is die bedoeld. De ervaring van het filmkijken thuis evenaart niet het plezier van het grote witte doek.

DVD Info: In een vorig leven was u een succesvolle actrice. Vooral in de jaren tachtig scoorde u met Hill Street Blues, een populaire televisiereeks. In de jaren negentig gooide u het roer om en kon u als regisseur enkele commerciële successen op uw naam schrijven. Wat geniet uw voorkeur: acteren of regisseren?

BT: Regisseren. Zonder tijfel. Acteren is ook al zo lang geleden. Wanneer ik 75 jaar word, kan ik in een sitcom eventueel nog de rol van het mopperige oude dametje spelen, wie weet.

DVD Info: Hartelijk dank voor dit interview en nog veel succes met uw toekomstige projecten.
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type