:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW CHARLES DE LAUZIRIKA (2003) (DVD PRODUCENT)
INTERVIEW CHARLES DE LAUZIRIKA (2003) (DVD PRODUCENT)
Type: Interview - Datum: 2003-06-14 - Geplaatst door: Serge
Charles de Lauzirika verdiende zijn sporen door het regisseren van kortfilms, reclamespots en muziekvideo's. Tevens was hij werkzaam bij filmbedrijven als Silver Pictures, Lightstorm Entertainment, Lucasfilm Ltd. en Scott Free Productions. Het was bij deze laatste dat hij werd opgemerkt door regisseur Ridley Scott die hem prompt een job voorstelde als supervisor voor zijn DVD releases. Naast projecten als het Thelma & Louise, Gladiator, Alien, Hannibal, Speed en Black Hawk Down verzorgde de Lauzirika eveneens de extra's voor The Cell en creŽerde hij het menu design voor Big Trouble In Little China. Nu Die Another Day sinds eind mei in de winkel ligt, hadden we opnieuw een kort gesprek met hem omtrent de productie van deze uitstekende dvd.

DVD Info: U was betrokken bij de productie van de laatste James Bond dvd Die Another Day. Hoe lang op voorhand begint u aan de voorbereidingen?

Charles de Lauzirika: We gingen deze keer inderdaad heel vroeg van start. Vermits we op de regio 2 release een exclusieve documentaire plaatsten over de evolutie van het script tot de uiteindelijke film, zijn we vanaf het begin van de filmproductie van start gegaan.

DVD Info: Door wie wordt er een lijst opgesteld van moglijke extraís? Is dat door uw team of wordt het productieteam van de film mee in de beslissing betrokken?

CDL: Inderdaad, het productieteam wordt mee betrokken bij de samenstelling van de lijst. Wij stellen tesamen een lijst op met extraís die we graag op de dvd zouden opnemen wat vanzelfsprekend niet altijd mogelijk is.

DVD Info: Hoe verliep de productie van de dvd trouwens?

CDL: Wel, om eerlijk te zijn, vrij moeizaam. James Bond is een instituut op zich, ze zijn heel behoudensgezind en teren eerder op een traditionele aanpak. Ik wou echter de technische mogelijkheden waarover we de dag van vandaag beschikken ten volle te benutten. De seamless branching techniek leek me enorm boeiend om er iets nuttig mee aan te vangen en gelukkig hebben we dat ook kunnen doorvoeren.

DVD Info: Die seamless branching techniek hebben jullie toegepast met de MI6 Datastream. Hoe komt zoín extra tot stand?

CDL: De voorbereidingen nemen wel wat tijd in beslag. Je weet natuurlijk nooit of dergelijke tracks op oudere spelers afspeelbaar zijn. We hadden wel geluk dat de tekstinformatie reeds beschikbaar was, dus daar hoefden we geen tijd meer in te steken. Uiteindelijk heeft het zoín anderhalve maand geduurd om deze extra te creŽeren. We hebben wel reacties gekregen dat de kader waarin de tekst staat iets te groot is. Zo leer je wel uit je fouten. Volgende keer zullen we daar zeker rekening mee houden, want dergelijke datastreams willen we zeker en vast gaan toepassen op toekomstige dvdís.

DVD Info: Hoeveel tijd krijgen jullie om de dvd af te werken?

CDL: Steeds minder vermits de windows veel korter worden en de dvd-release sneller na de bioscooprelease uitgebracht wordt. Het is een marketingbeslissing, daar ken ik niet zoveel van.

DVD Info: Hoe verloopt de samenwerking met de cast en crew? Stemt iedereen in tot samenwerking?

CDL: Alle acteurs zijn soepel in de medewerking en dat is normaal denk ik, ze komen graag in beeld, het streelt hun ego. Ze moeten zichzelf uiteraard verkopen nietwaar, maar aan de andere kant hebben ze ons heel wat informatie en inzicht verschaft hoe zij de productie ervaren hebben. Voorts hebben we veel rond de tafel gezeten met het post-productieteam, de editor, componist en het SFX-team.

DVD Info: Werkt u aan elke DVD met dezelfde ploeg?

CDL: Meestal wel. En tegelijkertijd werken we aan zes verschillende titels waaronder de onlangs afgewerkte One Hour Photo en Die Another Day. En de nieuwe Alien Box slorpt ook veel tijd op.

DVD Info: Dat brengt ons meteen bij de laatste vraag. Kan u al een tipje van de sluier oplichten in verband met deze nieuwe box?

CDL: Om eerlijk te zijn, kan ik er nog niet veel over kwijt. We hebben al een ruwe opsomming van de extraís, maar definitief is deze lijst nog niet. Het wordt een 9-disc-set helemaal vanaf nul opgebouwd.

DVD Info: Tijdens ons gesprek vorig jaar vertelde je iets over een mogelijke nieuwe release van Blade Runner. Enig nieuws omtrent dit project?

CDL: Neen, jammer genoeg niet, wegens juridische problemen is dat project tijdelijk opgeborgen. Maar we komen er zeker op terug.

DVD Info: Hartelijk bedankt voor uw tijd!

CDL: Graag gedaan!
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type