:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW ROGER MICHELL (REGISSEUR)
INTERVIEW ROGER MICHELL (REGISSEUR)
Type: Interview - Datum: 2003-08-06 - Geplaatst door: Bart
Roger Michell: “Ben & Samuel waren mijn eerste keuzes.”

Regisseur Roger Michell, die enkele jaren geleden het groot kassucces “Notting Hill” maakte, kwam tijdens het Filmfestival van Vlaanderen te Gent zijn nieuwste prent “Changing Lanes” voorstellen. Opnieuw werd het een voltreffer, want hij werd door pers en publiek als één van de beste films uit het voorjaar beschouwd. Onlangs kwam de film uit op dvd en video. Wij hadden een gesprek met de sympathieke filmmaker.


DVD Info: In “Changing Lanes” regisseerde je een andere bekende regisseur, nl. Sydney Pollack (bekend van o.a. “Tootsie”, “Out of Africa”, “The Firm”). Verliep dit vlot? Was je nerveus?

Roger Michell: “Ja, ik was nerveus (lacht). Ik ontmoette Sydney in Londen kort voordat de opnames van start zouden gaan, en ik dacht bij mezelf: “Verdomme, die man is perfect voor de rol!”. Ik vroeg of hij interesse had voor de rol, en gelukkig aanvaardde hij ze. Achteraf zat ik natuurlijk met de kriebels, omdat ik niet goed wist hoe hij zich zou gedragen op de set. De samenwerking verliep echter heel vlot. Hij was voortdurend in mijn bijzijn, want hij was nieuwsgierig op welke manier ik bepaalde dingen deed. Sydney gedroeg zich tijdens de opnameperiode als acteur, maar zeker niet als regisseur. Hij leverde trouwens een prima vertolking.”

DVD Info: Je vorige film, “Notting Hill”, was een komedie, terwijl “Changing Lanes” eerder de drama-toer opgaat. Is het niet moeilijk om een totaal ander genre te regisseren?

RM: “Ik denk dat het moeilijker is om in één genre te blijven, want dan bestaat het risico om in herhaling te vallen. Romantische komedies zijn daarenboven niet zo eenvoudig om te maken. Je weet nooit van tevoren hoe het publiek zal reageren op komische scènes; het is trouwens één van de moeilijkste genres die er zijn.”

DVD Info: “Changing Lanes” gaat vooral over gerechtigheid …

RM: “Inderdaad, de film toont vooral aan dat het soms extra moeilijk is om te beslissen wie juist of fout is. Volgens mij doen ze dat in Amerika soms op een manier die zelfs gevaarlijk is. Dit wordt goed aangetoond in “Changing Lanes”.”

DVD Info: Waren Ben Affleck en Samuel L. Jackson je eerste keuzes voor de rollen?

RM: “Jazeker. Voor mij waren ze de perfecte acteurs voor de hoofdpersonages. Ik wist dat Ben zonder moeite het eerste gedeelte kon spelen (de snob, de rijke kerel, de betweter, …), maar bovendien bewijst hij met deze rol dat hij wel degelijk een goed acteur is. Hij leverde schitterend werk. Ik hield vooral van Samuel L. Jackson in “Die Hard with a Vengeance”, en daarom dacht ik meteen aan hem toen ik acteurs zocht voor “Changing Lanes”.

DVD Info: Destijds was je niet tevreden over de bioscooptrailer van “Notting Hill”. Hoe sta je tegenover trailers en wat vind je van de “Changing Lanes”-trailer?

RM: “Dat is een zeer goede vraag. Bioscooptrailers worden gemaakt door een groepje mensen die niks anders doen. Het is hun job. Voortdurend zijn ze bezig met trailers te testen, te monteren, … Toen ik de trailer van “Notting Hill” voor het eerst zag, vertelde ik hen dat ik hem niet goed vond. Hun antwoord daarop was: “Too bad …”.

DVD Info: Je kan dus niet zeggen dat je die desbetreffende trailer niet wilt gebruiken?

RM: “Nee, dat ligt niet in mijn aard. Bovendien zijn ze ook niet verplicht om de trailer op voorhand te tonen. Dus, bij de trailer van “Notting Hill” zei ik hen dat ze teveel van de film toonden in het filmpje, en dat ze zelfs dé belangrijkste quote uit de film erbij hadden gevoegd. Achteraf gebleken deed de film het enorm goed. De trailer van “Changing Lanes” daarentegen stuurden ze me op om mijn mening te weten. Ik zei tegen hen: “Jongens, dit is vakkundig werk, maar anderzijds heeft dit filmpje niks te maken met de inhoud van de film.” Achteraf gezien, bleek de trailer toch zijn impact te hebben, want heel wat mensen kwamen de film bekijken. Vanaf nu zal ik me dus niet meer bemoeien met de kwaliteit ervan (lacht), en alleen maar respect hebben voor wat de trailer-regisseurs doen.”

DVD Info: Normaal gezien zou je “Captain Corelli’s Mandolin” geregisseerd hebben, maar vanwege je hartinfarct moest je ervan afzien. Zou je dezelfde visie gehad hebben als John Madden, die je uiteindelijk verving?

RM: “Nee, zeker niet. Hij werd op het laatste moment als regisseur gevraagd voor de film, omdat ik niet kon omwille van mijn hartproblemen. Ik zal dus zeker geen kritiek leveren op John, maar ik zou de film zeker anders voorgesteld hebben. Om te beginnen zou ik bijvoorbeeld met een ander script gewerkt hebben.”

DVD Info: Je volgende film wordt “The Mother”. Kan je iets over de inhoud verklappen?

RM: “Tuurlijk. Het is een low-budgetfilm, waarvan de opnames onlangs werden beëindigd. Het gaat niet specifiek over een moeder, maar wél over een grootmoeder die in het Noorden van Engeland woont, en die samen met haar echtgenoot haar kinderen en kleinkinderen gaat bezoeken in Londen. Diezelfde avond komt haar man plotseling te overlijden, en vanaf dan gaan de poppen aan het dansen …”

DVD Info: Hartelijk dank voor dit gesprek.
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type