:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW JOHN SINGLETON
INTERVIEW JOHN SINGLETON
Type: Interview - Datum: 2003-11-24 - Geplaatst door: Bart
John Singleton: “Ik wou mezelf bewijzen als actieregisseur.”


Onlangs kwam de actiefilm “2 Fast 2 Furious”, het vervolg op de kaskraker “The Fast and the Furious”, uit op dvd. Het werd eveneens een dikke bioscoophit, en ook in de videotheken staat hij in de hoogste regionen genoteerd. Wij hadden in Brussel een gesprek met John Singleton, die hiermee zijn debuut maakt als actieregisseur, maar in het verleden garant stond voor films als “Boyz ‘n’ the Hood”, “Poetic Justice”, “Higher Learning” en “Shaft”.

Stond je onder grote druk om deze sequel te draaien op de grote hit “The Fast and the Furious”?

JS: “Jazeker; ik wou vooral beter doen dan de originele film, want ik had bovendien een andere visie op het straatracen. Om dit te kunnen bereiken, was ik verplicht om een totaal nieuwe prent te maken. Eigenlijk was het meer een uitdaging voor me, want ik wou de film in de mate van het mogelijke compleet anders maken, door er nog meer auto’s, stunts en races in te verwerken. Om me daarop voor te bereiden bekeek ik heel veel Japanse animatiefilms en speelde ik veel race-computerspellen, zoals “Gran Turismo”. Daarnaast woonde ik ook enkele straatraces bij in San Diego, Californië en Miami.”

Waarom vertoonde je interesse in dit project? Vervolgfilms zijn meestal voer voor nieuwe regisseurs die de knepen van het vak nog moeten leren.

JS: “De meeste van mijn films waren kleinere, dramatische films en ik wou met “2 Fast 2 Furious” aantonen dat ik eveneens een degelijke actiefilm kan maken; net als iedere andere actieregisseur in Hollywood, of misschien zelfs beter dan de meeste muziekvideo-regisseurs die meestal gevraagd worden voor dit soort werk.”

Vin Diesel, die door “The Fast and the Furious” een ster werd, weigerde te acteren in deze vervolgfilm. Zag je dit als een groot verlies?

JS: “Nee, zeker niet. Zijn afwezigheid werd perfect opgevangen door Tyrese Gibson, die misschien nog beter uit de verf komt dan Vin in de eerste film."


Welke eisen had je vooropgesteld toen je je medewerking verleende aan “2 Fast 2 Furious”?

JS: “De auto’s moesten er goed uitzien én vooral snel zijn, zoniet sneller! Zoals je wellicht weet, wordt in veel actiefilms de actie vertraagd (denk maar aan de John Woo-films), terwijl wij net het omgekeerde wilden bereiken. Het was dus de bedoeling om de actie nog meer op te drijven.”

Kreeg je eigenlijk veel vrijheid bij het maken van deze film?

JS: “Ik was totaal vrij om te doen wat ik wou. Ik mocht het scenario veranderen wanneer ik dat nodig vond en de ploeg steunde me volkomen bij mijn beslissingen. Het enige wat ik moest doen, was creatief zijn. Ik heb enorm genoten bij het maken van deze film; echt waar.”

Eén van de belangrijkste elementen in een film is de klank, vooral in een luide film als deze.

JS: “Daar heb je volkomen gelijk in. Daarom wou ik dat het geluid funky en cool klonk. Als je motorengeluiden hoort in deze film, dan hoor je niet alleen het geluid van de motoren, maar ook dat van dieren. Inderdaad, je hoort het goed. Om het geheel een psychologisch effect te geven naar de kijker toe, mixten we geluiden van leeuwen en tijgers tussen het motorengebrul. Het is nauwelijks merkbaar, maar het maakt het geheel wél tien keer krachtiger.”

Meestal sta je in voor het script, de productie en de regie van je films, terwijl je nu alleen maar de film regisseert …

JS: “Inderdaad, maar ik kan het ook niet allemaal doen hé (lacht). Het is een zodanig grote film, dat ik bij mezelf dacht dat het beter was om het script door iemand anders te laten schrijven. De producer was reeds aangesteld, toen ik gevraagd werd. Voor mij viel het positief uit, want op die manier kon ik me volledig concentreren op de regie.”

Je toonde reeds aan in de politiethriller “Shaft” dat je over de nodige kwaliteiten beschikt om actiescènes te filmen.

JS: “Ja, ik hou gewoon van adrenaline en snelheid. Eindelijk krijg ik de kans om eens voluit te gaan in het actiegenre. Ik hou ook van snelle wagens. Zelf heb ik een opgefokte Mercedes 500 SL staan van 296 pk, met fluwelen interieur, een toffe geluidsinstallatie en een speciale kit.”

Zou je interesse hebben in een eventuele vervolgfilm op deze “2 Fast 2 Furious”?

JS: “De film kende veel succes, zodat de studio reeds zit te denken aan een volgende “Furious”-film. Wellicht zal ik dan terug in de regiestoel zitten.”


Hoe was het om te werken met een vrijwel compleet nieuwe en wellicht ook onervaren cast?

JS: “Ongelooflijk! Het was een waar genoegen om met deze ploeg samen te werken. Iedereen zette zijn beste beentje voor om er een goede film van te maken. Want, het mag gezegd worden; het waren soms zware opnamedagen. Ik heb dus alleen maar veel respect voor eenieder die zijn medewerking verleende aan de film.”

Eén van je hobby’s is het lezen en verzamelen van strips. Heb je een favoriete stripheld?

JS: “Ongetwijfeld is dat Batman.”

Dus het kan goed zijn dat we jou in de toekomst eens een “Batman”-film zien regisseren?

JS: “Daar kan ik niet op antwoorden. Momenteel is een andere regisseur (Christopher Nolan nvdr.) bezig met een film voor te bereiden over Batman, dus het zal zeker niet voor de nabije toekomst zijn. Eén van de strips waarvoor ik wel interesse heb om ooit te verfilmen is “Black Panther”.”

Heb je nog interesse in een volgende “Shaft”-film?

JS: “Jazeker, maar dit is afhankelijk van Paramount. Als zij hun goedkeuring geven, ben ik zeker gewonnen voor het project.”

Wordt “The Eight Voyage of Sinbad” je volgende film?

JS: “Dat is nog niet zeker, maar wellicht wel. Momenteel heb ik het zeer druk met de bewerking van het script, zodat het allemaal nog in een beginfase zit.”Andere artikels van hetzelfde type