:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW HARRISON FORD
INTERVIEW HARRISON FORD
Type: Interview - Datum: 2004-05-29 - Geplaatst door: Bart
Harrison Ford: “Leuk om terug eens een komedie te doen!“

Hollywood-icoon Harrison Ford, die deze zomer vermoedelijk met de opnames begint van de vierde Indiana Jones-film, kwam zijn recentste film, Hollywood Homicide (inmiddels uit op dvd en video) voorstellen aan pers en publiek tijdens het 29ste Festival van de Amerikaanse film in Deauville. Wij waren erbij en stelden hem enkele vragen over zijn komische rol en zijn carrière in het algemeen.


DVD Info: Hoe kwam je bij het Hollywood Homicide-project terecht?

Harrison Ford: Normaal was ik van plan een andere film te doen, maar op het laatste moment ging de deal niet door. Dus had ik tijd om een andere film aan te nemen. Op zeker moment werd ik door Joe Roth van Revolution Studio’s gevraagd om regisseur Ron Shelton te ontmoeten voor zijn nieuwste project. Ze hadden een onvolledig script van amper 20 pagina’s, maar het was de bedoeling dat de filmopnames van start konden gaan in de periode dat ik me kon vrij maken. Josh Hartnett was reeds betrokken bij het project en omdat ik dacht dat het gegeven zo ongewoon en sterk was, wou ik het een kans geven. Bovendien verlangde ik om nog eens in een komedie te spelen, na 3 drama’s op rij te hebben gedaan. Samen met Ron Shelton werkten we verder aan het script, zodat we op schema zaten om met de film te kunnen starten.

We zien een totaal andere Harrison Ford acteren in Hollywood Homicide...

Ik heb altijd de ambitie gehad om zulke komedies te doen sinds het begin van mijn carrière. Ik was reeds te zien in enkele komedies, maar meestal waren ze dan romantisch getint. Hollywood Homicide is een totaal ander soort film, waarin meer slapstick-humor te zien is.

In dit geval raakt mijn personage zo vaak betrokken in gevaarlijke en moeilijke omstandigheden, dat hij het probeert op te lossen op vrij amusante wijze, vooral naar de kijker toe. De enige film die ik deed in dit genre was Six days, Seven nights, maar in veel van mijn films zaten er wel komische fragmenten, dus heb ik altijd interesse gehad in dit soort werk. Het is mijn bedoeling om in mijn carrière zoveel mogelijk verschillende films gedaan te hebben. Ik denk echter niet dat je in Hollywood Homicide een totaal andere Harrison Ford ziet acteren; het is het personage Joe Gavilan, waarmee ik dacht enkele komische situaties te kunnen verzinnen. Ik hou bovendien van het werk van Ron Shelton; ze hebben meestal een komische noot. Voor mij maakte deze rol dus weinig verschil uit; het was gewoon een ideale gelegenheid om eens in een ander soort film te acteren. Ik hoop dat ik in de toekomst de keuze kan blijven hebben om verschillende rollen te spelen.

De film bevat een spetterende achtervolgingsscène. Was het een makkelijke opdracht?

In de loop der jaren kwamen in tal van films heel wat achtervolgingen, maar nooit verbeterden ze het niveau van die uit The French Connection, die door velen nog steeds aanzien wordt als de film met de beste achtervolging. Momenteel is het dus zéér moeilijk om met een vernieuwende achtervolging te komen die het publiek nog niet gezien heeft in één of andere film. Volgens mij zijn achtervolgingen zelfs één van de moeilijkste aspecten bij het maken van een film. Daarom zocht ik naar een andere manier om mijn personage van de ene plaats naar de andere te brengen. De scène waarin ik op een kinderfiets hysterisch door de straten rij, vond ik dan ook bijzonder geslaagd.

In één van je dialogen zeg je dat acteren een stomme job is. Hoe sta je daar zelf tegenover?

Oh, ik denk eerder dat het een ongewone job is. Ik heb altijd respect gehad voor de inspanningen dat iedereen leverde bij het maken van een film. Of het nu een scenarist is, of een electriciën die de lichtsterkte controleert, iedereen werkt zeer hard. Dus ik probeer altijd mijn uiterste best te doen als ik een filmrol accepteer; zowel voor het bioscooppubliek als voor al diegenen die aan de film meewerkten. Om terug te komen op mijn uitspraak in de film, dat het een stomme job is; ik vond het een leuke dialoog, maar ik heb niet dezelfde mening als mijn filmpersonage (lacht).

Je kent Hollywood al geruime tijd. Is de werkwijze in het filmmekka in de loop der jaren gewijzigd?

Natuurlijk is Hollywood veranderd, net zoals alles is veranderd in de loop der jaren. Hollywood reflecteert de smaak en de veranderde interesses van de gemiddelde filmfanaat. Het valt ook op dat de bioscoopbezoekers de laatste jaren jonger zijn dan pakweg tien jaar geleden. Ze worden beïnvloed door videospellen en speciale effecten, zodat Hollywood daarop grotendeels inspeelt. Volgens mij is er zeker een plaats voor zulke films, maar ik hoop dat er in de toekomst ook nog plaats zal zijn voor gewone films, waar het meer draait om sterke dialogen en een goed script. Hollywood blijft dus niet voortdurend dezelfde werkwijze hanteren, maar ik kan ook niet zeggen dat ze het momenteel aan het verpesten zijn. De laatste jaren kregen we dankzij het gebruik van computertechnieken en speciale effecten interessante films te zien, waarvan Minority Report een schitterend voorbeeld is. Maar films die meer lijken op computergames dan op verfilmde verhalen, zijn niet aan mij besteed. Ik probeer zulke films niet te doen.

Sommige acteurs zijn vaak te zien in 2 of 3 films in één jaar tijd, terwijl jij er voor kiest om slechts 1 film per jaar of slechts één in 2 jaar te doen. Is daar een speciale reden voor?

Er zijn gewoonweg andere dingen in mijn leven die evenzeer belangrijk voor me zijn. Eén film per jaar betekent voor mij toch een pak werk. Meestal ben ik ook betrokken in de ontwikkeling van het script; daarnaast mag je rekenen op een opnameperiode van gemiddeld 5 maanden, de afwerking en de montage van de film en de uiteindelijke promotiecampagne. Dit alles samen maakt het toch tot een volwaardige job; weet je. Inderdaad, in vergelijking met sommige andere acteurs heb ik misschien wat meer vrije tijd, maar ik ben toch gemiddeld 8 à 9 maanden zoet met één film. Ik begrijp gewoonweg niet hoe andere collega’s het klaarspelen om 2 à 3 films te doen. Ik ben gelukkig met één film per jaar (lacht).

Je werd wereldberoemd dankzij de Star Wars-films. Geen zin gehad om mee te spelen in de nieuwste afleveringen?

Nee, zeker niet. Ik ben zeer blij dat ik de kans kreeg om Han Solo te spelen in het begin van mijn carrière, maar voor mij is dat een afgesloten hoofdstuk.
(Met toestemming van de auteur gepubliceerd op DVD Info. Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type