:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> EEN TERUGBLIK OP 2004
EEN TERUGBLIK OP 2004
Type: Algemeen - Datum: 2004-12-21 - Geplaatst door: Serge
Gewenning is een verraderlijk iets. Als ik één wijze les moet trekken uit het voorbije dvd-jaar is het dat wel. Joeg het begin van de noughties nog een digitale schokgolf door de huizen van verstokte filmfanaten, dan zijn we heden op een punt van stabilisatie beland. In 2004 liet George Lucas eindelijk de originele Star Wars trilogie op ons los. Maar was de dvd-o-fiel tevreden? Neen. Want sléchts 1 miezerige bonusdisc. Disney zet de trend voort haar oude animatieklassiekers op glanzende schijfjes te persen. Joelden wij van vreugde? Nee. 1 gerestaureerde klassieker per jaar is ons te weinig geworden. Het moet sneller, beter, groter. Zelfs de release van een 4-voudige Lord of the Rings set is niet meer dat unieke evenement dat het enkele jaren geleden wél was. Zo verwend zijn wij geraakt door de tegenwoordig uniforme kwaliteit van dvd’s, dat de pareltjes aan de digitale kroon nauwelijks nog opvallen.

Desondanks heeft 2004 enkele absolute toppers voortgebracht. Mij zal vooral de vijfdelige R1-boxset met klassieke, grauwe Film Noirs uit de kluizen van Warner Bros. bijblijven. Of het uitgekiende bonusmateriaal op de Criterion-discs van Short Cuts. En het ongeëvenaarde kraken van hout en klotsen van golven waarmee Master and Commander moeiteloos mijn woonkamer transformeerde in een 18de-eeuws fregat.

Op het gebied van films zelf was 2004 een miskleun. Geen enkele bioscoop- of dvd-ervaring deed mij dit jaar naar artistieke superlatieven zoeken. En dat is géén kwestie van gewenning. Toch biedt 2005 hoop. Nieuwe meesterwerkjes van o.a. Tim Burton en Peter Jackson liggen in het verschiet. En Special Edition dvd’s van Bambi, Batman en zovele andere klassiekers, oud en nieuw. Misschien volgt op het jaar van de géwenning wel het jaar van de vérwenning. Ik tel nu al ongeduldig af…

Dieter Rogiers


Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8