:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALLO ALLO, THE BEST OF
ALLO ALLO, THE BEST OF
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-07-16
SERIE
You stupid woman!

Geen paniek! Met deze uitspraak richten we ons niet tot de gemiddelde vrouwelijke dvd-liefhebber die onze site bezoekt. We citeren echter de meest bekende café-uitbater uit het bezette Frankrijk tijdens WO II: Rene Artois. De pilootaflevering van 'Allo 'Allo! zag het daglicht op 30 december 1982 en had zo'n overdonderdend succes dat in totaal 9 seizoenen, 2 kerstspecials en een verjaardagsspecial de revue passeerden. Voor de personen bij wie deze Britse sitcom geen belletje doet rinkelen, volgt hier een kleine toelichting: Rene Artois, een patron zoals je ze nog weinig tegenkomt, is eigenaar van Café Rene in het kleine Normandische dorpje Nouvion. Terwijl de Tweede Wereldoorlog volop aan de gang is, krioelt het er van de Duitse soldaten, alle rangen en standen. Nouvion blijft gespaard van hevige oorlogsvoering en de mensen leven er relatief comfortabel, alhoewel ze onder het juk van de Duitsers gebukt gaan. Oorlog wil ook zeggen: het ontvreemden van allerhande waardevolle spullen en kunstwerken door de bezetter en dat is waar de Duitsers zich op dat moment voornamelijk mee bezighouden. Het gaat zelfs zo ver dat men vanuit Berlijn officier Herr Flick en zijn gluiperige onderdaan Von Smallhausen naar Nouvion stuurt om de meest waardevolle stukken veilig te stellen. Het meest prestigieuze stuk, The Fallen Madonna With The Big Boobies van Van Klomp, is echter verdwenen. De zoektocht naar dit waardevolle stuk dat in een worst zal blijken te zitten, kan beginnen.Nouvion bezit echter ook een verzetsgroep onder de leiding van 'listen very carefully, I shall say this only once'-Michelle. Samen met haar groep knappe verzetmeisjes gebruikt ze café Rene als hoofdkwartier met als hoofdbedoeling twee neergestortte Britse piloten terug naar hun moederland te krijgen, met alle komische gevolgen vandien. En Rene, die zit er middenin, enerzijds is hij een held voor de mensen van het verzet, anderzijds wordt hij op handen gedragen door de Duitsers als gevolg van z'n coöperatie aan hun kunsthandeltje en z'n voortreffelijke Franse wijn. Samen met z'n vrouw, 2 serveuses van lichte zeden en z'n bedlegerige schoonmoeder, probeert hij de dagen met zo min mogelijk problemen door te komen. Natuurlijk mislukt dat telkenmale en de dolkomische situaties stapelen zich bijgevolg op.

'Allo 'Allo! was één van de eerste en is nog altijd één van de weinige 'continue' sitcoms. Waar andere afleveringen van de meeste sitcoms op zichzelf bestaan, is er hier een zekere voorkennis vereist. Wat deze serie verder zo apart maakt zijn de stereotype karakters van de allesbehalve dagelijkse figuren die rondlopen in Nouvion. Het gaat van een geschifte begrafenisondernemer en een rare Britse undercoverpolitieman die afgrijselijk slecht Frans praat tot een 'onherkenbare' meestervermommer en enkele buitengewone Duitse machtshebbers.Deze box draagt een misleidende titel. Met een Best Of verwacht de kijker meestal een brede waaier aan afleveringen uit het geboden pakket van 9 seizoenen. Met een serie als 'Allo 'Allo! is dat moeilijk gezien de continuïteit van de verhaallijn. De 12 verpakte episodes zijn dan ook de pilootaflevering, gevolgd door alle episodes van seizoen twee en drie, met uitzondering van de eerste twee afleveringen van het tweede seizoen. Voor de fans wil dit zeggen: geen Mimi Labonq alsook geen kapitein Bertorelli, de exentrieke Italiaan. De rode draad in deze afleveringen zijn de 2 mislukte ontsnappingspogingen van de Britse piloten en het schilderij van de Madonna with the big boobies. Seizoen twee en drie behoren zeker en vast tot de betere van de reeks maar de echte fan zal liever gaan voor de volledige boxsets uit de UK.

AFLEVERINGEN
Disk 1: The British Are Coming, The Poloceman Cometh, Swiftly And With Style, The Duel
Disk 2: Herr Flick's Revenge, The Gateau From The Chateau, The Nicked Knockwurst, Gruber Carpeted
Disk 3: The Sausage In The Wardrobe, Flight Of Fancy, Pretty Maids All In A Row, The Great Un-Escape1. The British Are Coming: We ontmoeten Rene Artois, eigenaar van een café in een pittoresk Frans dorpje tijdens WO II. Samen met z'n vrouw en serveuses van lichte zeden probeert hij er het beste van te maken tijdens deze woelige tijden. De Duitsers beroven het dorpje van z'n laatste waardevolle materialen waaronder ook het schilderij: 'The Fallen Madonna (with the big boobies)' door 'Van Clomp'.

2. The Poloceman Cometh: De 2 Britse piloten staan als koe verkleed in de weide, wachtend om opgehaald te worden door één van hun vliegtuigen. Jammer genoeg landt het vliegtuig niet, maar springt de meest bekende politie-officier in het westelijk halfrond eruit: Officer Crabtree, de man spreekt afgrijselijk Frans en is gestuurd door de "British Ontelligence"

3. Swiftly And With Style: Rene en Hans keren terug in de gestolen tank van Gruber, maar Herr Flick zit hen op de hielen. Monsieur Alphonse probeert de weduwe Artois te verleiden terwijl Michelle van het verzet op een nieuw plannetje broedt om de Britse piloten te helpen ontsnappen.

4. The Duel: Monsieur Alphonse wil het opnemen tegen Rene in een duel om uit te maken wie de hand van weduwe Artois zal krijgen. Terwijl Rene probeert hieronder uit te geraken wordt de zijden ballon, voor de ontsnapping van de piloten, naar een schuur gebracht wordt.

5. Herr Flick's Revenge: Rene ontsnapt aan het duel met monsieur Alphone en 'the resistance' leent hem de kleren van een verzetsmeisje om onder te duiken. Uiteindelijk belandt Rene in de kelder van Herr Flick waar die hem, samen met de kolonel en de kapitein, aan een serieuze ondervraging onderwerpt.

6. The Gateau From The Chateau: generaal 'von Klinkerhoffen' neemt het commando in de zone over en verplicht de kolonel weduwe Artois te verleiden om informatie te bekomen. Niemand van de Duitsers kan von Klinkerhoffen uitstaan en een plan wordt gesmeed om hem uit te schakelen tijdens een verjaardagsfeest.

7. The Nicked Knockwurst: Het verzet slaagt erin om de befaamde gestapo-worst te kidnappen en vragen een losgeld. uiteindelijk is het Rene die 800.000 Franse franken moet verzamelen en betalen. Michelle van het verzet zit ook niet stil en komt met een nieuw plan om de Britse 'chaps' terug naar Engeland te brengen.

8. Gruber Carpeted: Uiteindelijk is het Grubers hond die de gestapo-worst in handen, euh.. poten krijgt en Rene kan Gruber overtuigen om nog een kopie te maken van 'The Fallen Madonna'. Ondertussen steelt Michelle de motor van Von Klinckerhoffens grasmaaier.

9. The Sausage In The Wardrobe: Maria zit samen met de gestapo-worst opgesloten in Von Klinckerhoffens kasteel. Zowat iedereen probeert om de worst met het schilderij te vervangen door een 'valse' worst, maar gelukkig bezit het kasteel veel verborgen tunnels en doorgangen.

10. Flight Of Fancy: Een antiekparade wordt opgezet als dekmantel voor het nieuwste ontsnappingsplan van Michelle. Ondertussen beschadigt Fanny het schilderij als ze in de worst bijt. Gruber stelt voor om het schilderij te herstellen.

11. Pretty Maids All In A Row: Rene verstopt het schilderij achter een andere prent die in z'n café hangt. Eventjes later blijkt dit een Van Gogh te zijn. Ondertussen probeert men de Britse piloten in een POW-kamp te krijgen door hen te verkleden als hoertjes.

12. The Great Un-Escape: De piloten graven een tunnel naar het POW-kamp en iedereen helpt mee. Herr Flick, Von Smallhausen en Helga verkleden zich als priesters en non om een kerk te infiltreren. De Duitse officieren volgen Rene en de rest door de tunnel die instort! Iedereen, inclusief de twee Duitse officieren, zitten 'gevangen' in het POW-kamp.BEELD EN GELUID
Op beeld- en geluidsvlak verwachten we hier geen wonderen en die krijgen we dan ook niet. Alhoewel de BBC zich bezighield met de restauratie van het originele beeld uit de jaren tachtig, ziet het originele 4x3-beeld er niet al te denderend uit. Veel fletse kleuren en onscherpe passages met grain en onstabiele zwarttinten. Het zijn de oudere episodes die ons het meest ontgoochelen maar desalniettemin zal dit waarschijnlijk, gezien de erbarmelijke staat van het bronmateriaal, de beste overgebleven beeldkwaliteit zijn.
Over het geluid valt weinig te zeggen. Een grondig nazicht van de track is overbodig aangezien het hier gaat om een dialooggedreven komische reeks. Stemmen komen helder en duidelijk over zodanig dat het geheel perfect verstaanbaar is.

EXTRA’S
De eerste extra spreekt voor zichzelf: het volledige script van de pilootepisode. Het feit dat het script samen met de aflevering te volgen is, maakt het een stuk leuker. In de biografieën krijgen we beknopte informatie over het merendeel van de acteurs die zich in deze serie van hun beste kant tonen. De fotogalerij bevat een hoop foto's van de acteurs op de herkenbare begintune van 'Allo 'Allo!. Het menu van de dvd is ontworpen op basis van een originele toegangskaart tot de BBC, waarmee men destijds de afleveringen van 'Allo 'Allo! kon live bijwonen. In deze extra kunnen we nogmaals de kaart ten voeten uit bekijken. De laatste extra is een vergelijking van beeldmateriaal voor en na de restauratie van de BBC. Uiteindelijk is er nog een easter egg dat je, als je 't vindt in het menu, meeneemt naar een dansduet tussen Herr Flick en Helga én Gruber toont die met een enorm kunstgebit een stukje van z'n tekst reciteert.CONCLUSIE
Goed voor wie nog eens een paar van de beste afleveringen uit de serie wil herbeleven. De echte fans gaan beter voor de chronologische boxsets uitgebracht in de UK. De extra's stellen teleur terwijl de opwaardering van het beeld niet veel zoden aan de dijk zet, daarvoor was het bronmateriaal te beperkt qua kwaliteit.


cover
Studio: Warner

Regie: David Croft, Robin Carr
Met: Gorden Kaye, Carmen Silvera, Guy Siner, Richard Gibson, Kim Hartman, Vicki Michelle, Arthur Bostrom, Richard Marner, Sam Kelly, Kenneth Connor, Kirsten Cooke

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
AL

Speelduur:
425 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931631501


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Portugees
Extra's:
• Script pilootaflevering
• Biografieën
• Fotogalerij
• Originele Toegangskaart
• Reconstructievoorbeeld
• Listen Carefully (easter egg)

Andere recente releases van deze maatschappij