:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRIVER, THE
DRIVER, THE (UHD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-02-15
FILM
The Driver, de film van Walter Hill die de inspiratie was voor Drive van Nicolas Winding Refn. Of toch niet, want The Driver was inderdaad op zijn beurt een eerbetoon aan Le Samourai met Alain Delon. Het is maar hoe je het bekijkt, feit is wel dat dit één van de meest ondergewaardeerde films uit de jaren '70 is, maar door zijn cultstatus verdiend een 4K-release heeft gekregen op Studio Canal.
Het verhaal op zich is ongelooflijk eenvoudig. We hebben vier hoofdpersonages die geen naam krijgen. Ryan O'Neal is een chauffeur die door misdaadbendes gevraagd wordt omdat hij als geen ander met een auto uit de weg kan, Bruce Dern is een gefrustreerde agent die de chauffeur hopeloos probeert te klissen. Daartussen loopt ook nog eens de casinospeler, ravissant vertolkt door Isabelle Adjani, van wie je nooit weet (net zoals bij alle mooie vrouwen) aan welke kant ze staat. En een mysterieus iemand die de link tussen de vrouw en de chauffeur is. De politieman denkt de chauffeur te kunnen pakken via een opgezette overval. Meer is het niet, maar wel genoeg om er anderhalf uur een actiefilm van te maken om u tegen te zetten met autoachtervolgingen die spannender en beter zijn dan alle Fast & Furious-films tezamen.
Walter Hill had altijd al een film willen maken met snelle auto’s. Hij was de assistent-regisseur bij Bullit van Peter Yates, een film die als een mijlpaal gezien wordt als je het over auto-achtervolgingen hebt. Daarna ging hij aan de slag als scenarioschrijver, en met succes. Zo schreef hij het script van The Getaway van Sam Peckinpah, een regisseur waarmee hij later meermaals zou vergeleken worden. Hill dacht dat Steve McQueen best wel geïnteresseerd zou zijn voor The Driver. Om zeker te zijn dat de legendarische acteur McQueen zou toehappen, stuurde Walter Hill een kopie van zijn script naar Raoul Walsh, die het enorm goed geschreven vond, maar het mocht niet baten. McQueen vond er niks aan. Ook Sylvester Stallone sloeg het aanbod af omdat hij met F.I.S.T. een meer serieuze rol kreeg en daardoor kon tonen dat hij meer was dan alleen maar Rocky Balboa. De studio stelde dan maar Charles Bronson voor, maar na Hard Times had die gezworen nooit meer te willen werken met Hill. De keuze viel na veel zoeken op Ryan O'Neal, een nu wat vergeten acteur, maar een man die in de jaren '70 vrij populair was, onder meer door zijn verbluffende rol in Kubricks Barry Lyndon. Een betere keuze kon niet voor de zwijgzame chauffeur die pas na 15 minuten zijn eerste woorden zou spreken, net zoals Ryan Gosling in Drive dus.
Hoe fantastisch Isabelle Adjani er ook uitzag was de Française achteraf niet te spreken over haar rol. Isabelle heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze niks voelt voor haar Hollywood-carrière, maar dat ze gewoon de rollen aanvaardde omdat iedereen dacht dat na haar fenomenale rol in L'Histoire D'Adèle H. van François Truffaut haar kans moest wagen over de Atlantische Oceaan. Hoe mooi de troeven ook waren, mocht het allemaal niet baten, want The Driver flopte grandioos en zelfs de recensenten hadden geen enkel goed woord over voor dit stukje legendarische cinema. Hill, van wie bekend staat dat hij nooit achteruit kijkt, liet zich niet kisten en werkten aan een volgende film die wel de bioscoopkassa's zou spijzen: The Warriors.

BEELD EN GELUID
De laatste tijd brengt Studio Canal massa's mooie dingen uit op 4K, en The Driver is daar één van. Hoewel Hill Los Angeles op zijn vuilste toont, is dit een transfer met een beeldkwaliteit om u tegen te zeggen. Zowat de volledige film speelt zich 's nachts af, maar er is geen greintje filmgrain of onzuiverheid te bespeuren. Wel, maar dat heeft te maken met de regiekeuze, zijn de kleuren overwegend groen en geel. De geluidsband is een onderhoudende PCM Mono 2.0 die wel wat kracht mist, maar mooi is opgepoetst. De film is voorzien van Engelse ondertiteling.
EXTRA'S
De extra's zijn eerder sober, maar zeer leerrijk en dat door twee interviews met Walter Hill die zowat het hele (interessante verhaal) achter The Driver vertelt. Er is verder een alternatieve openingsscène, een trailer en zelfs een poster.

CONCLUSIE
De klassieker The Driver heeft eindelijk de release die hij verdient: een weergaloze 4K, nu nog de erkenning!coverStudio: Studio Canal

Regie: Walter Hill
Met: Ryan O'Neal, Bruce Dern, Isabelle Adjani, Ronee Blakley, Matt Clark, Felice Orlandi

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1978

Leeftijd:
15

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5055201849267


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels PCM Mono 2.0
Frans PCM Mono 2.0
Duits PCM 2.0

Ondertitels:
Frans, Duits, Engels CC
Extra's:
• Masterclass Walter Hill
• Interview with Walter Hill
• Alternative opening
• Trailer
• Poster

Andere recente releases van deze maatschappij