:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DERRICK BOX 06 - FOLGE 76-90
DERRICK BOX 06 - FOLGE 76-90
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-02-28
SERIE
Bij Derrick zijn we intussen aan de zesde box van negentien aangekomen, wat betekent dat we ongeveer 30 procent van de krimi achter de kiezen hebben. Onveranderlijk gaat Stephan Derrick (Horst Tappert) de strijd aan in een battle of wits tegen de meest uiteenlopende soort misdadigers, meestal gelegeheidsmoordenaars, daarbij geassisteerd door zijn acoliet Harry Klein (Fritz Wepper). We bevinden ons inhoudelijk aan het begin van de jaren '80, wat we meteen merken aan de foute kapsels van de gastacteurs. Derrick biedt een ideale gelegenheid om uw Duits te oefenen, aangezien er meestal Hochdeutsch wordt gesproken, maar in afleveringen zoals Pricker viert het dialect hoogtij. De onberispelijke inspecteur laat zich zelden op procedurefouten betrappen, alhoewel hij in de aflevering Ein Rose im Müll eens over een staaldraad klimt, gedrag dat we eerder bij Josef Matula uit Ein Fall Für Zwei zouden verwachten. In de latere afleveringen is de Oberinspektor overigens te oud geworden voor dergelijke geintjes.

De afleveringen van Derrick blijven goede procedurals waarin vooral de psychologie van de moordenaar wordt uitgevleesd. De eerdere seizoenen hebben nog een relatief hoog zoek-de-moordenaar-gehalte, en het zou pas in latere seizoenen zijn dat we meer en meer het open book-format voorgeschoteld krijgen.

AFLEVERINGEN

Disk 26:
76. Pricker
Bij een gevangenentransport worden de twee chauffeurs op beestachtige wijze afgemaakt. In het transport zit echter niet Hamann (Dirk Galuba), de man voor wie de bevrijdingsactie op poten is gezet, maar de sjofele witteboordencrimineel Alfred Pricker (Klaus Schwarzkopf). De man weet te ontvluchten en onderdak te vinden bij weduwe Sailer (Ruth Drexel) en haar dochter Hanni (Ute Willing). Die vinden het zowaar nog leuk ook dat Pricker de surrogaatvader speelt die in het gezin afwezig is. De moordenaars zijn echter nog altijd op vrije voeten, en ze willen Pricker liquideren omdat die hen kan identificeren.
77. Dem Mörder eine Kerze
Reclamefotograaf Dernbach wordt in zijn atelier doodgeschoten. Vooraleer hij sterft, kan hij nog het woord "school" op een papier schrijven. In een naburige school zijn er enkele scholieren die op regelmatige basis hebben gefigureerd in reclamecampagnes. Eén van hen, Vera Essling (Katja Bienert), zit echter thuis met een zware zenuwinzinking. De pastoor van de school, Scholz (Horst Frank), heeft echter in dezelfde nacht als Dernbach doodgeschoten is, de biecht afgenomen van iemand die een moord heeft gepleegd. Hij beroept zich uiteraard op zijn biechtgeheim, maar hij kan niet ontkennen dat het groepje vrienden van Vera niet bij de zaak betrokken zou zijn.

78. Eine Rechnung geht nicht auf

Achim Moldau (Wolfgang Müller) wil toetreden tot de criminele bende van Recke (Arthur Brauss). Na een meeting op café heeft hij onderweg een ongeval waarbij het echtpaar Hofstetter betrokken is. Gundrun Hofstetter (Jutta Kammann) is op slag dood, maar Hans Hofstetter (Holger Petzold) leeft nog. Om de lastige getuigen uit de weg te ruimen, rijdt Recke opzettelijk over zijn lijf. De Hofstetters zijn de buren van Derrick, en ze laten drie minderjarige kinderen achter. Hun groottante, Frau Riebeck (Alice Treff), vliegt over vanuit Berlijn om zich om de kinderen te bekommeren. Ze krijgt het werk echter niet alleen gebolwerkt, maar plots staat de haar onbekende Moldau voor haar neus om haar te helpen, zowel praktisch als financieel.

Disk 27:

79. Der Kanal
Herbert Junker (Bernd Herzsprung), autoverkoper en vrouwenzot, treft zich in Gasthof Zur Mühle op regelmatige basis met zijn minnares Elisabeth Röder (Claudia Rieschel). Deze keer heeft echter een man naar het pension gebeld met de vraag of Junker deze avond weer komt. Wanneer zijn auto die avond met openstaand portier op de weg gevonden wordt, ligt zijn lijk in het kanaal, verdronken. Kennelijk heeft iemand hem erin geduwd. De eerste verdenking gaat uiteraard uit naar de echtgenoot van Elisabeth, Jürgen (Volker Eckstein), maar die brave verpleger is niet het type voor een moord te plegen. Toch heeft hij geen afdoende alibi
80. Am Abgrund
Voormalige leraar Jakob Hesse (Klaus Behrendt) struint elke avond de cafés af in de hoop dat iemand alcohol voor hem wil kopen. Op een avond is hij er getuige van hoe meisje van lichte zeden Regina Debel (Rebecca Winter) in een bar wordt neergestoken. Cafébaas Walter Raspe (Dirk Dautzenberg) is plots zijn beste vriend, en Jakob mag er gin komen zuipen tot zijn lever blijft drijven...

81. Kein Garten Eden

Ingo Rolfs (Markus Boysen) bezoekt de Kriminalpolizei omdat zijn stiefvader Rudolf Voss (Thomas Holtzmann) brieven met doodsbedreigingen heeft gekregen. Hij doet dit preventief, want hij weet dat, als er met zijn stiefvader iets zou gebeuren, hijzelf verdachte nummer één zou zijn, want die twee kunnen elkaars bloed drinken. Ingo kan de politie toch overtuigen om zijn schoonvader te contacteren, maar het is al te laat... De brieven met de doodsbedreigingen zijn echter verdwenen.

Disk 28:

82. Eine ganz alte Geschichte
In augustus 1946 vluchtte Arne Reuter van het door de Sovjets gecontroleerde deel van Duitsland naar de Amerikaanse zone, met meename van een half miljoen aan briljanten. De man wordt echter beroofd en vermoord, en zijn metgezel Alfred Answald (Herbert Fleischmann) legt een verklaring in die zin af. 34 jaar later stapt Reuters neef, die ook Arne Reuter (Mathieu Carriere) heet, het bureau van Derrick binnen. Hij beweert dat Alfred Answald zijn oom heeft vermoord en de briljanten heeft achterovergedrukt, en hij is vastbesloten dat, indien de politie niets doet, hij Alfred Answald en zijn gezin de duivel zal aandoen totdat Alfred bekent.
83. Die Schwester
De politie wordt opgeroepen bij een inbraak in fabriek Hüttenrauch AG. Eén van de drie inbrekers heeft de nachtwaker doodgeschoten. Derrick en Harry zijn toevallig in de buurt, en doorzoeken de kelderverdieping wanneer ze merken dat de daders langs de parking trachten weg te komen. Harry schier één van hen, Harald Kieler, een jongen van 18, dood wanneer deze het vuur op de politie opent. Een andere dader vlucht een appartementsgebouw in, maar het lijkt alsof dat appartement niet willekeurig gekozen is. De broer van de dode, Bruno Kieler (Mathias Ponnier), houdt de lippen stijf opeen, en de vraag is wie die derde dader kan zijn.

84. Tod eines Italieners

Harry nodigt Derrick uit voor een etentje bij een Italiaan, omdat hij een oogje heeft op één van de diensters, Ursula (Gerlinde Döberl). De baas van het etablissement, Mario Forlani (Edwin Marian), weigert echter om protection money te betalen aan de maffia, en hij wordt diezelfde avond nog brutaal doodgeslagen. Voor zijn dood heeft hij nog de nummerplaat van zijn overvallers kunnen doorspelen aan zijn vrouw Anna (Karin Baal), maar die wil niet met de politie samenwerken omdat de maffia haar kinderen heeft bedreigd.

Disk 29:

85. Das sechste Streichholz
Discotheekbezitter Henry Janson (Tommi Piper) wordt doodgeschoten, en de moord wordt gemeld door taxichauffeur Rolf Heckel (Jacques Breuer), die een schot heeft gehoord. Iedereen scheen de man gehaat te hebben, niet in het minst zijn DJ, Jo Mahler (Thomas Schücke), en Henry's broer Egon (Robert Atzorn) is er als de kippen bij om hem van moord te beschuldigen, maar die schijnt een alibi te hebben: hij was met zijn vriendin Irmgard (Sissy Höfferer) al een half uur de discotheek uit, en bevond zich in een café waar horden mensen hem hebben herkend. Alleen de overbuurman, Winter (Hans Hessling), heeft een man met blond haar uit het raam zien klimmen. Maar in de timing vooropgesteld door de taxichauffeur klopt iets niet.
86. Prozente
Martin Schlehdorn (Gerd Baltus) heeft dringend geld nodig, en de gewone banken willen hem niet meer verder helpen. Zo valt hij in de handen van Hollerer (Rolf Boysen), een kredietwoekeraar die hem 27% interesten aan wil rekenen. Terwijl Martin probeert over dat percentage te onderhandelen, wordt in het kantoor ernaast zijn boekhouder, Mahler (Willy Semmelrogge) doodgeschoten. De onderhandelingspositie van Schlehdorn wordt plots een stuk beter, want zijn vrouw Susanne (Gerlinde Locker), die in de wagen is blijven zitten, heeft mogelijks de dader zien binnen-en buitengaan. Hollerer meent intussen dat de kogels voor hem bestemd waren, en hij sluit zich hermetisch op in zijn kasteel, waar hij zorg draagt voor zijn gehandicapte dochter Alice (Sunnyi Melles), die in geen geval mag weten dat er een moordenaar op pad is.

87. Der Untermieter

Walter Buschmann (Peter Kuiper) is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenis wegens doodslag. Na tien jaar komt hij vrij, en hij is vastbesloten om zijn toenmalige vriendin Gudrun (Lisa Kreuzer) op te zoeken, met wie hij blijkbaar een kind heeft dat hij nog nooit heeft gezien. Ondanks de tegenwerpingen van Leo Kurat (Fritz Strassner), een gepensioneerde collega die na zijn pensioen voor reclasseringsambtenaar speelt, dringt hij met koffers en al bij Lisa binnen en vertikt het om op te stappen. Lisa is intussen getrouwd met een andere man, Ulrich Kaul (Horst Sachleben), die het kind erkent alsof het zijn eigen zoon is. Terwijl de zaak escaleert, roept Kurat de hulp van Derrick in, want de ongenode gast wil niet vertrekken.

Disk 30:

88. Tod im See
De kustwacht moet uitrukken om Rudolf Wiegand (Robert Atzorn) te redden. De man is met zijn zeilboot in een storm verzeild, en wanneer hem daarnaar gevraagd wordt, zegt hij dat zijn vrouw Ursula (Maria Sebaldt) nog vermist is. De vrouw wordt al snel doodverklaard, en voor Wiegand kan het blijkbaar niet snel genoeg gaan, want de spullen van zijn vrouw moeten tegen een recordtempo het huis uit, en zijn minnares Anita Kampe (Christiane Krüger) komt al snel bij hem inwonen. Dat is evenwel zonder zijn schoonvader Randolf (Heinz Moog) gerekend, die zijn schoonzoon ervan verdenkt zijn dochter te hebben gedood. Hij doet een beroep op Derrick. Anita beweert echter dat ze ná het ongeluk nog een telefoontje van Ursula heeft gehad.
89. Die Stunde des Mörders
Herr Bonna (Rolf Becker), de directeur van een bejaardentehuis, moet terecht staan voor de dood van drie bewoners, maar hij wordt door de rechtbank vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Dan staat plots mijnheer Mahler (Hans Caninenberg) voor de deur, die per se een plaats in het bejaardentehuis wil reserveren en gefascineerd lijkt te zijn door de moorden. Niet veel later wordt Bonna vermoord, en lijkt Mahler de hoofdverdachte. Maar op het moment van de moord zat die met zijn kleindochter een operavoorstelling bij te wonen. Dan valt er een tweede dode, en lijkt het dat de dader het gemunt heeft op misdadigers die om de één of andere reden werden vrijgesproken.

90. Ein Rose im Müll

Trucker Michael Rothaupt (Bernd Herberger) neemt liftster Marion Diebach (Beatrice Richter) mee tot aan het volgende dorp, waar hij haar achterlaat bij een herberg. Haar bagage ligt echter nog in de cockpit, en nadat Michael zijn lading op het stort heeft afgeleverd, schijnt hij van de aardbodem verdwenen te zijn. Gek genoeg heeft iemand wél de moeite gedaan om Marions bagage terug aan de herberg te bezorgen. Marion doet aangifte van de vermissing van Michael, maar na veertien dagen heeft de politie nog niets uitgevreten. Dan komt ze in een restaurant toevallig Derrick tegen, die zich in de zaak vastbijt, en tot de conclusie komt dat de beheerder van het stort, Andreas Minge (Hans Häckermann), zich vreemd gedraagt.

BEELD EN GELUID
Dat de transfer afkomstig is van een video-source, kunnen de samenstellers niet onder stoelen of banken wegsteken. Toch zijn er lichtpuntjes en zien we hoe langer hoe minder vervelende artefacts of splice marks opduiken, en alhoewel de kleuren de ouderdom verraden, zien de afleveringen er nagenoeg identiek in kwaliteit uit als dat u van TV eertijds gewoon was. Wel is dit een zeer grainy transfer, en dat stoort bij momenten wat. De geluidsband is uitgevoerd in Dolby Surround 2.0, wat voor deze reeks meer dan volstaat, en het enige wat aan de disks ergelijk stoort is de antikopieerwaarschuwing aan het begin van elke disk, die voor u uiteraard niet telt omdat u de disk eerlijk heeft gekocht, maar men wil u toch graag even in de gordijnen jagen.

EXTRA'S

Extra's zijn niet aanwezig; er is wel bonusmateriaal gemaakt, maar dat is allemaal opgespaard voor de 19de box uit de reeks.

CONCLUSIE

Opnieuw bevat deze zesde Derrick-box vijftien afleveringen van de legendarische vrijdagavondkrimi van ZDF. Ideaal om uw Duits op te oefenen. Zie maar dat u een goed alibi hebt.


cover
Studio: More Entertainment

Regie: Alfred Vohrer, Dietrich Haugk, Helmut Ashley, Günter Gräwert, Zbynek Brynych, Theodor Grädle, Michael Braun
Met: Horst Tappert, Fritz Wepper, Willy Schäfer

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1980-1982

Leeftijd:
12

Speelduur:
999 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989602162


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen