:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BONFIRE OF THE VANITIES, THE
BONFIRE OF THE VANITIES, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-07-14
FILM
Sherman McCoy (Tom Hanks) is het prototype van de Wall Street-yuppie, die, zoals zijn vrouw Judy (Kim Cattrall) het zo beeldig zegt, leeft van de kruimels van de taart (lees: de commissie op aandelentransacties). Alleen zijn dat in zijn geval wel hele grote taarten, want hij woont in een joekel van een huis, rijdt met een dure Mercedes en compenseert zijn uitgebluste huwelijk met een affaire met de luxe-stoeipoes Maria Ruskin (Menalie Griffith), die zelf gehuwd is met een rijke oude vent die haar vader kon zijn. Dus blijkbaar niet echt uit liefde. Als Sherman op een avond met Maria op weg is naar hun liefdesnestje, een appartement in Manhattan, rijden ze per ongeluk de Bronx in en Maria, die zich bedreigd voelt door twee zwarte jongeren, rijdt één van beiden omver en pleegt vluchtsmisdrijf. Aan de andere kant van het sociale spectrum is er reporter Peter Fallow (Bruce Willis), een notoir alcoholicus wiens carrière aan een zijden draadje hangt. De omvergereden jongen, Henry Lamb, wordt voorpaginanieuws. Hij heeft naast een gebroken pols ook nog een hersenletsel opgelopen, maar onder impuls van de pers - met Fallow op kop - krijgt de affaire een politiek tintje en wordt ze door de media opgeblazen. Plots is Lamb in de ogen van de media de voorbeeldstudent wiens carrière overhoop is gereden door een blank racistisch zwijn. Midden in verkiezingsstrijd springt bovendien ook nog het politieke establishment op de zaak, want de zwarte gemeenschap vormt een belangrijk segment van het kiezerskorps en de overheden willen kosten noch moeite sparen om voor het oog van de media het proces te voeren. Als de eigenaars van Mercedessen worden gecontacteerd, valt Sherman door de mand, maar hij wil anderzijds Maria, die het ongeluk heeft veroorzaakt, niet in de zaak betrekken. Maria heeft van haar kant geen enkel moreel bezwaar om haar vriendje voor de zaak op te laten draaien. Uitgerekend Peter Fallow komt achter de ware toedracht van de zaak, maar de gemoederen zijn intussen al oververhit geraakt.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van succesauteur Tom Wolfe, is The Bonfire of the Vanities vooral een zwarte satire waarin de hypocrisie en de hebzucht in de Amerikaanse samenleving op de korrel worden genomen. Enerzijds schetst de film mooi het contrast van McCoy, die van een status van Master of the Universe in de goot terechtkomt, versus Fallow, die net de omgekeerde weg volgt. Anderzijds beschrijft de auteur mooi de verhoudingen tussen de verschillende raciale minderheden en deelt hij enkele rake klappen uit aan de niet altijd even onbaatzuchtige band tussen pers en politiek. Ook de beurswereld wordt belachelijk gemaakt, kortom, Wolfe (en De Palma met hem) schiet op alles wat beweegt. Het maakt het verhaal soms wat zwaar en moeilijk om te volgen, maar als kijker blijf je wel na afloop met vragen zitten over de invloed van de media bijv., en over de wankele scheiding der machten. Een minpunt is dat we zowel Tom Hanks als Bruce Willis al in betere doen hebben gezien. Er zitten echter enkele leuke bijrolletjes in de film, zoals Morgan Freeman als de rechter die uiteindelijk de zaak Henry Lamb moet behandelen en het dochtertje van Sherman McCoy wordt vertolkt door een piepjonge Kirsten Dunst (The Virgin Suicides, Small Soldiers, Little Women, ...). Het einde van de film is een beetje een anticlimax en moraliseert er maar wat lukraak op los, maar De Palma's filmstijl is toch van tijd tot tijd bijzonder flamboyant en stijlvol.

BEELD EN GELUID
Jammer genoeg is de geluidstrack slechts een 2.0-track en wellicht zouden sommige scènes beter overkomen in 5.1; we denken bijv. aan de scène waarin McCoy zijn op sensatie beluste gasten met een jachtgeweer het huis uitjaagt. Sommige geluidseffecten komen niet echt goed uit de verf, maar de dialoog is wel altijd goed verstaanbaar. Het beeld is scherp en redelijk helder, doch hier en daar zijn er kleine beschadigingen op de beeldband te zien. Al bij al is deze dvd op technisch vlak redelijk goed, maar geen topper.

EXTRA'S
Zoals op de meeste oudere releases van Warner zijn er geen extra's.

CONCLUSIE
Deze film zal door het zware verhaal en de politieke geladenheid duidelijk niet iedereen bekoren, maar door de geringe aanschafprijs (de titel is verkrijgbaar in de Best Buy-reeks) gaat het in elk geval om een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.


cover
Studio: Warner

Regie: Brian De Palma
Met: Tom Hanks, Bruce Willis, Melanie Griffith, Kim Cattrall, Morgan Freeman

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931120487


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij