:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 6
SMALLVILLE - SEIZOEN 6 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-04-14
SERIE
Toen we Clark Kent (Tom Welling) in seizoen 5 hadden achtergelaten, had generaal Zod, die het lichaam had overgemomen van Lex Luthor (Michael Rosenbaum), hem naar de Phantom Zone gestuurd, een interdimensionale gevangenis, terwijl hij zelf probeerde de aarde te herschapen naar het model van Krypton. Zod slaagt echter niet in zijn opzet, en Clark kan uit de Phantom Zone ontsnappen. Hierbij heeft hij wel per ongeluk de poort opengezet voor criminelen van allerlei (buitenaards) pluimage die de mensheid sarren. Clark wordt daarbij voor de morele keuze gesteld of hij ze moet gevangennemen of doden, en soms is dat laatste de enige optie.




Lex Luthor (Michael Rosenbaum), de eeuwige kwelduivel van Clark, ziet in het buitenaardse DNA brood om eindelijk een ras van supersoldaten op te richten, en hiervoor werkt hij samen met de militaire overheid. Hij houdt zijn fameuze centrum 33.1 in stand, waar hij mensen met meteorietengaven gevangen heeft genomen om die gaven uit te buiten, dus de komst van de Schimmen uit de Phantom Zone is voor hem een geschenk uit de hemel. Bovendien heeft Lex nog iets extra's gevonden om Clark te pesten: hij heeft een relatie met Lana (Kristin Kreuk), en wanneer die laatste zwanger blijkt te zijn van Lex, zit er niets anders op dan te trouwen. Wanneer Lana koudwatervrees krijgt, is er anders Lionel (John Glover) wel om haar te dwingen.

Chloë (Allison Mack) is intussen eindelijk aan een lief geraakt: fotograaf Jimmy Olsen (Aaron Ashmore), die zodanig zijn opdrachten heeft verprutst dat hij naar de kelderverdieping van de Daily Planet is verbannen. Chloë worstelt met een dilemma omdat ze denkt dat ze door veelvuldige blootstelling aan kryptoniet ook over de één of andere gave beschikt, alleen heeft die zich nog niet gemanifesteerd. Desondanks zit er in haar vrees een grond van waarheid. En nadat ze weduwe is geworden, is Clarks moeder Martha (Annette O'Toole) in de politiek gestapt, eerst als senator voor het deelstaatparlement van Kansas, maar de nationale ambities lonken, en ook zij zal een nieuwe stap in haar leven moeten zetten - zelfs al betekent dat dat ze de boerderij moet opgeven.




Clarks geheim deint intussen nog verder uit: zijn pad kruist dat van miljonair-playboy Oliver Queen (Justin Hartley), die er een dubbele identiteit op nahoudt als de gemaskerde wreker Green Arrow. Samen met nog enkele andere superhelden bundelen ze de krachten als de Justice League. Oliver Queen probeert verder ook Lois (Erica Durance) te daten, maar omdat hij zijn dubbelleven voor haar verborgen wil houden en telkens weer op het essentiële ogenblik absent blijft, houdt Lois die relatie niet vol.

In het zesde seizoen van Smallville worden de schurk-van-de-week-afleveringen wat naar de achtergrond verschoven ten voordele van verhaalbogen die meerdere afleveringen omspannen. Of dit een goede zaak is of niet, laat ik in het midden, maar feit is wel dat er enkele klassieke DC-thema's zoals de verdere vervreemding tussen Clark en Lex, en het ontstaan van de Justice League worden aangeboord, die fans waar voor hun geld geven. Alleszins wordt het geheel een stuk donkerder van toon. De schare jonge acteurs werkt goed met het materiaal dat hun gegeven wordt, en ze worden ondersteund door meer ervaren rotten als John Glover en Annette O'Toole, die wat naar de achtergrond verschoven wordt. Er komt tenminste één en ander in beweging, en er wordt na het vijfde seizoen niet ter plaatse getrappeld. Dat is al iets.

AFLEVERINGEN

Disk 21:
111. Zod
In de Phantom Zone maakt Clark kennis met Raya (Pascale Hutton), een vroegere vertrouwelinge van zijn vader Jor-El. Die weet mogelijk een uitweg, maar die kan alleen geactiveerd worden met het bloed van iemand van het huis El. En niet iedereen in de Phantom Zone is te vertrouwen. Op Aarde probeert Zod - in de gedaante van Lex - de satellieten van het Pentagon te kraken, zodat hij de wereld kan transformeren naar Kryptoniaans model. Hij heeft bovendien Lana (Kristen Kreuk) uitgekozen als moeder van zijn nakomelingen, het geslacht dat het nieuwe Krypton moet leiden. Lana denkt dat, omdat ze als enige dicht bij Zod kan komen, zij hem kan doden.




112. Sneeze
Clarke heeft aan zijn avontuur in de Phantom Zone een verkoudheid overgehouden. Als hij echter moet niezen, veroorzaakt hij een windhoos. Lois vraagt zich dan ook terecht af hoe het komt dat de schuurdeur van de Kents kilometers ver neer is gestort in een wei. Lex wordt intussen ontvoerd door iemand die meent dat hij over superkrachten beschikt, maar zijn ontvoerders willen niet geloven dat die van Zod afkomstig waren.

113. Wither

Chloë en Jimmy onderzoeken een reeks bizarre verschijnselen bij het make out point van het dorp, en stuiten op een wezen, Gloria (Amber McDonald), uit de Phantom Zone dat plantjes zaait in haar mannelijke slachtoffers. Lex geeft een bal voor de slachtoffers van de slachtpartij van Zod, en Lois stuurt per ongeluk Oliver Queen wandelen wanneer die bij Martha aan de deur staat. Queen weet Lois te overtuigen om met hem op date te gaan op het bal, maar ook Gloria heeft plannen om op het bal nieuwe slachtoffers te maken.

114. Arrow

Martha mag op een geldschietersbijeenkomst voor haar verkiezing van Lionel Luthor een duur halssnoer lenen. De bandiet die zich de Green Arrow noemt, steelt echter het kleinood, en is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Lois kan hem echter een ring ontfutselen, maar vooraleer ze ring door Chloë kan laten onderzoeken, steelt de Arrow de ring terug. Clark besluit om de Green Arrow op te sporen, en ze komen elkaars geheime identiteit te weten. Clark overtuigt hem om het halssnoer terug te geven, maar er zit een reukje aan. Lex heeft intussen een krachtbron te zijner beschikking, die hij door een zekere dr. Groll (Bill Mondy) laat onderzoeken, maar Lana vindt samen met Lionel dat hij zich weer met iets gevaarlijks inlaat.




115. Reunion
In 1996 zaten Lex (Lucas Grabeel) en Oliver (Ryan Overton) op de prestigieuze Excelsior-school. Oliver maakte er eertijds samen met twee pestkoppen het leven zuur van Duncan Allenmeyer (Bryce Hodgson), een student uit een armer milieu. Na Duncans dood lijkt het echter alsof zijn spook de pestkoppen van weleer om rekenschap komt vragen, want de twee acolieten van Oliver komen allebei om bij een freak accident. Chloë verzoekt intussen Oliver om de satellietbeelden te mogen zien van de dag waarop Clark uit de Phantom Zone terugkeerde.

116. Fallout

Zes weken geleden ontsnapte de schim Baern uit de Phantom Zone, en nam bezit van een jonge basketballer (Shad Moss). Baern is vastberaden om Kal-El te vernietigen, en aangezien hij zich voedt met radioactiviteit, laat hij een spoor van vernielingen achter in kerncentrales. Dr. Groll is het er niet mee eens dat Lex de krachtbron wil inzetten voor militaire doeleinden, en hij wil de wijk nemen, maar eerst verwittigt hij Lana voor Lex' plannen. Het komt tot een aanvaring tussen de twee tortelduifjes, maar vooraleer Lex kan kiezen tussen Lana en de krachtbron, wordt het ding door Baern vernietigd. Jimmy denkt daarentegen dat hij tegen Lex de scoop van de eeuw heeft, want hij ziet een samenzwering tussen LexCorp en de Egyptenaren... Het kost hem zijn job.

Disk 22:

117. Rage
Oliver loopt weg tijdens een date met Lois om een koppel te redden dat slachtoffer is van een carjacking. De Green Arrow krijgt een kogel in zijn borst en ligt bloedend op straat, maar 's anderendaags blijkt Oliver weer gewoon genezen te zijn. Hij dankt dit aan RL65, een experimentele drug die hem een regeneratief vermogen geeft, maar ook zijn agressie aanwakkert. Wanneer Lois de Green Arrow in het bureau van Oliver betrapt, verwondt hij haar. Intussen is het Thanksgiving en moet Clark de plek van zijn vader Jonathan aan de feestdis innemen. Lana valt flauw op Chloë's bureau en blijkt zwanger te zijn, alleen heeft ze het Lex nog niet verteld.




118. Static
Lex verandert in een hoop witte ruis nadat hij naar een andere dimensie wordt gestuurd door Bronson (Elias Toufexis), een proefkonijn van LutherCorp dat meent dat er een geheim niveau is waar experimenten op mensen worden uitgevoerd. Het labo is echter verdwenen. In de haven waart een wezen uit de Phantom Zone rond, Aldar (Dave Bautista), dat zich voedt met menselijke beenderen. Alletwee een kolfje naar de hand van Clark, maar zelfs die kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn... Na zijn beproeving vraagt Lex Lana ten huwelijk, maar die zegt niet dadelijk ja.

119. Subterranean

De buurman van de Kents, Jed McNally (John Novak), laat het werk op zijn plantage uitvoeren door illegale Mexicaanse arbeiders. De jonge Javier (Tyler Posey) wil uit de plantage ontsnappen om herenigd te worden met zijn moeder, maar wanneer hij 's nachts samen met zijn vriend Francisco (Rafael Pellerin) de benen neemt, grijpt het één of ander monster deze laatste. Javier komt op de boerderij van de Kents terecht, en Clark belooft hem te helpen, maar hij kan de politie niet bellen, want die zou Javier geheid stante pede over de grens zetten. Daarom gaat Clark alleen op onderzoek uit.

120. Hydro

Roddeljournaliste Linda Lake (Tori Spelling) schijnt perfect op de hoogte te zijn van de liefdesperikelen tussen Lex en Lana: die laatste heeft nog altijd gevoelens voor Clark. Het is echter net alsof ze een intieme conversatie tussen Lana en Chloë woord voor woord heeft afgeluisterd, en ze heeft een truucje waarmee ze nog meer geheimen tracht te ontfutselen. Lois meent dat Oliver de Green Arrow is, en samen met Jimmy zet ze een plannetje op om de gemaskerde vigilante te kunnen fotograferen. Oliver en Clark hebben echter een tegenoffensief in gedachten.




121. Justice
Bart Allen (Kyle Gallner), The Flash, brengt Clark een bezoekje, net op het moment dat er camerabeelden opduiken van een speedster die in een faciliteit van LuthorCorp heeft ingebroken. Lionel verdenkt Clark, maar die beweert er niets mee te maken te hebben. Bart werkt in opdracht van Oliver, die samen met Arthur Curry (Alan Ritchson), Aquaman, en Victor Stone (Lee Thompson Young), Cyborg, project 33.1 van LuthorCorp wil saboteren. Bart loopt echter in een valstrik, en het team heeft Clark nodig om hem te bevrijden.

122. Labyrinth

Nadat iets in de schuur tegen hem aan is gevolgen, wordt Clark wakker in een wereld waarin hij al vijf jaar in een gekkenhuis zit. Hij is zijn krachten kwijt, en zijn verhaal dat hij Kal-El is, wordt afgedaan als gekkemanspraat. Wel heeft hij in deze wereld nog steeds een relatie met Lana, die hem tracht te overtuigen om de behandeling van zijn geneesheer, dr. Hudson (Matthew Walker) te ondergaan om te genezen van zijn waanideeën - de behandeling feitelijk een schedelboring zijnde. Alleen Chloë staat in deze wereld aan zijn kant, samen met nog een man (Phil Morris) die beweert dat hij van Mars komt.

Disk 23:

123. Crimson
Chloë en Jimmy proberen op een valentijnsfeestje Lois aan Clark te koppelen. Lois wijst zulks natuurlijk af, maar wanneer ze een afrodisacium toegediend krijgt, wordt ze halsoverkop verliefd op Clark. Spijtig genoeg hoort bij het setje ook lippenstift op basis van rood kryptoniet, dus zodra ze Clark kust, verliest die al zijn remmingen, en hij komt een potje ruziestoken op het verlovingsfeest van Lana en Lex. Jimmy meent dan weer dat Clark altijd tussen hemzelf en Chloë zit, en hij breekt zijn relatie met haar af.




124. Trespass
Lana heeft het gevoel dat ze gestalkt wordt, en ze heeft nog gelijk ook, wanneer de stalker haar een foto stuurt waarop ze de kromgetrokken beitel in handen houdt die op Clarks borst harmonica gevouwen is. Chloë en Clark vermoeden dat een paparazzo een ongezonde interesse in haar heeft gekweekt, en Clark gaat er samen met Jimmy op af. Lana zelf verstopt zich op de plek die het minst voor de hand ligt: op de Kent-farm, hetgeen haar de gelegenheid geeft om eens flink tussen Clarks spullen te neuzen.

125. Freak

Lana en Chloë vieren hun vrijgezellenfuif op de bowlingbaan. Chloë merkt dat een jonge bediende, Daniel Kim (Anthony Shim), probeert Lana het hof te maken, en wel op een bijzondere manier, namelijk door een gave van telekinese te gebruiken om de kegels om te stoten. Later ziet Chloë hoe Daniel in een busje getrokken wordt en ontvoerd wordt. Ze haalt er Clark bij, maar 's anderendaags is Daniel gewoon weer op post in de bowlingbaan, zij het met een knoert van een gat in zijn geheugen. Maar daarbij stopt het niet: de blinde Tobias Rice (Greyston Holt) heeft kennelijk de gave om mensen met meteoor-gaven te "zien", en ze worden één voor één opgepakt en 's anderendaags weer vrijgelaten. Vreemd genoeg is ook Chloë aan de beurt.

126. Promise

De trouwdag van Lana en Lex is eindelijk aangebroken, en juist op deze dag komt Lana Clarks geheim te weten. Ze wil de trouwerij afblazen, maar Lionel wringt haar de hand om. En oh ja, er ligt nog een lijk in de kelder. Letterlijk.




127. Combat
Clark komt achter het bestaan van een geheime fight club waar geïnfecteerden met de meteorieten elkaar verrot slaan. De onbetwiste kampioen is Titan (Glenn Jacobs), die na afloop zijn gevangenen doodt. Op videobeelden is te zien dat hij een gevangenistattoo van de Phantom Zone draagt; Clark is vastbesloten om hem uit te schakelen. Spijtig genoeg is Lois al vóór hem in de club gaan neuzen, en wordt het een reddingsoperatie. Lana verliest haar baby, en Lex doet er alles aan om de papieren van de vorige arts te vernietigen.

128. Progeny

Chloe's moeder Moira (Lynda Carter) is uit haar catatonische staat ontwaakt nadat Lex haar een geneesmiddel heeft toegediend. Hij is er vooral op uit om haar gave te misbruiken: Moira kan personen die besmet zijn door de meteorieten, van op afstand controleren. Ze manipuleert Chloë om haar te komen redden, waardoor die nogal drastische maatregelen tegen Lex neemt. Lana ondergaat een bloedonderzoek, met verrassende resultaten aangaande haar zwangerschap.

Disk 24:

129. Nemesis
Jodi Keenan (Emily Holmes) dreigt ermee een ondergronds doolhof waar Lex één van zijn projectjes heeft lopen, te dynamiteren met Lex erin, omdat die haar man Wes (Tahmoh Penikett) zou hebben gedood en het hebben laten uitschijnen als een helikopterongeluk. Clark daalt in de schacht af om Lex er uit te halen, al was het alleen al voor Lana, maar de mijn zit tjokvol kryptoniet.




130. Noir
In de gebouwen van de Daily Planet heeft er iemand Lana neergeschoten. Terwijl Jimmy naar bewijzen zoekt, krijgt hij een klap op zijn hoofd, en meent hij dat hij in een film noir van de jaren '40 is terechtgekomen, waar hij als sterreporter benaderd wordt door Lana Luthor, die vreest dat haar man haar gaat ombrengen. Weer onder de levenden blijkt dat Lana in opdracht van Lionel Lex bespioneerde, en meer bepaald zijn schimmige verhouding tot senator Burke (Alan C. Peterson)

131. Prototype

Wanneer senator Burke dreigt de geldkraan dicht te draaien voor Lex' Project Ares, zet Lex het prototype van de supersoldaat die hij heeft gekweekt, in om de senator te vermoorden. Het is Wes Keenan, en hij heeft naast superkracht ook de mogelijkheid om zich onzichtbaar te maken. Lois is getuige van de moord op Keenan, en Wes neemt haar mee. Feit is wel dat Wes ooit het eerste lief van Lois was, en daardoor draait Wes' programmering op hol.

132. Phantom

Lex probeert een levende Schim te vangen om zijn project van supersoldaten af te werken. De schim doodt echter binnen de 24 uur zijn gastheer om vervolgens te verhuizen naar een volgende. Lana wil scheiden van Lex, maar ook dat loopt niet van een leien dakje, ook niet nadat Clark (eindelijk, we zijn zes seizoenen ver!) tegen Lana opbiecht dat hij een alien is. Wanneer Lana levensgevaarlijk gewondt wordt, manifesteert zich bij Chloë eindelijk haar gave.




BEELD EN GELUID
Deze set is enkel verkrijgbaar in de totale set van tien seizoen Smallville, en de uniforme afwerking maakt dat de kwaliteit weer vergelijkbaar is met de vorige seizoenen, wat u onder meer ook merkt aan het feit dat de nummering van de schijven gewoon doorloopt. We krijgen een mooie 1080p-transfer waarbij gelukkig de speciale effecten seizoen na seizoen beter worden, zodat het geheel toch wat aan geloofwaardigheid wint. Er wordt veel gewerkt met primaire kleuren, en in donkere scènes krijgen we genoeg detail te zien, een iets softer shot links of rechts misschien uitgezonderd. Qua geluid krijgen we in elk geval the better end of the deal ten opzichte van de Amerikanen. In de Verenigde Staten werd vanaf seizoen 6 Smallville op Blu-ray uitgebracht, maar dit gebeurde met een Dolby Digital 5.1-track, en ter gelegenheid van de seizoensbox werden de schijven niet geremasterd. Dan doet Warner het in de Benelux beter, en we krijgen een mooie DTS-HD MA 5.1-track die genoeg speciale effecten tentoonspreidt om een televisieserie over een superheld, die het regelmatig tegen opponenten larger than life moet opnemen, te ondersteunen. Daarnaast krijgen we voorbeeldig zuivere dialogen en een soundtrack van Mark Snow die in het verlengde van zijn werk bij The X-Files ligt.




EXTRA'S
De Blu-rays bevatten in tegenstelling tot het vijfde seizoen, weer al het materiaal van de dvd's. Er zijn verspreid over de afleveringen 16 verwijderde scènes (25:47) die meestal langere cuts zijn van bestaande scènes. Green Arrow: The legend of the emerald archer (25:23) bevat een bijdrage over het personage van Oliver Queen dat we intussen genoegzaam kennen uit http://www.dvdinfo.be/bespreking.php?id=9505 Arrow. Deze bijdrage gaat echter vooral over de Oliver Queen uit de strips, waarbij iemand als Kevin Smith zich uitgebreid mag outen als fanboy. In Smallville: Big fans (29:56) brengen enkele doorgewinterde fans een bezoek aan de San Diego Comic Con om ons een featurette te brengen die we in recentere releases van DC-reeksen al zo vaak hebben gezien. The making of Smallville legends: Pre-production bringing the script to life (2:52), The making of Smallville legends: Production creating characters and props (3:45) en The making of Smallville legends: The animation process (2:31) zijn drie making of-documentaires over het maken van enkele tekenfilmpjes die onder meer de origines van de Justice League en de Green Arrow blootleggen. Deze animatiefilmpjes zelf staan er ook in Smallville legends: Justice & Doom (9:50) en Smallville legends: The Oliver Queen chronicles (22:29), maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit echt wel minderwaardige producten zijn die beter zouden kunnen gemaakt zijn door een eerstejaarsstudent informatica.




CONCLUSIE
Het zesde seizoen van Smallville gaat de meer ernstige toer op en verhoogt de inzet, nu meer en meer mensen over Clarks geheime afkomst afweten. Wederom krijgen we van Warner een zeer mooie Blu-ray.


cover



Studio: Warner

Regie: James Marshall, Paul Shapiro, Whitney Ransick, Michael Rohl, Jeannot Szwarc, Glen Winter, James Conway, Rick Rosenthal, Tom Welling, Steven S. DeKnight, Michael Rosenbaum, Terrence O'Hara, Mairzee Alma, Mat Beck
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, Annette O’Toole, John Glover, Erica Durance, Aaron Ashmore, Justin Hartley

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006-2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
926 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888258545


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:

• Documentaire "Green Arrow: The legend of the emerald archer"
• Documentaire "Smallville: Big fans"
• Documentaire "The making of Smallville legends: Pre-production bringing the script to life"
• Documentaire "The making of Smallville legends: Production creating characters and props"
• Documentaire "The making of Smallville legends: The animation process"
• 5 animatiefilms "Smallville legends: Justice & Doom"
• 6 animatiefilms "Smallville legends: The Oliver Queen chronicles"


Andere recente releases van deze maatschappij