:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RED EYE
RED EYE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-05-12
FILM
Voor receptioniste Lisa Reisert (Rachel McAdams) verandert de terugvlucht na de begrafenis van haar oma in een nachtmerrie. Op de luchthaven wordt ze aangesproken door de op het eerste gezicht charmante, sympathieke Jackson Rippner (Cillian Murphy); wanneer die op het vliegtuig naast haar blijkt te zitten, is de lol al snel over. Hij was namelijk niet aan het dollen wanneer hij stelde dat hij huurmoordenaar van beroep is. Om preciezer te zijn: zijn volgende doelwit is de terreurbestrijder Charles Keefe (Jack Scalia), een vaste gast van het hotel in Miami waar Lisa werkt, en dat hij uitgerekend haar tegen het lijf is gelopen, maakt deel uit van een groots opgezet plan. Lisa moet van Rippner vanuit het vliegtuig naar de receptie van haar werk bellen om ervoor te zorgen dat Keefe een andere kamer in het hotel krijgt. Zoniet zal haar vader (Brian Cox) door een mannetje van Keefe vakkundig in reepjes worden gesneden nog voor het vliegtuig terug op de begane grond staat. Elke poging van Lisa om de luchthavenautoriteiten of de politie te waarschuwen, leidt tot hetzelfde resultaat. Er zit voor haar niets anders op dan de eisen van de maniak in te willigen... voorlopig toch.
Horroricoon Wes Craven heeft zich nog niet vaak ingelaten met andere genres dan splatter en gore, een uitzondering zoals het halfzacht drama Music Of The Heart niet te na gesproken. Thrillers zoals deze zijn duidelijk meer zijn ding als hij daarmee hoopt een groter publiek te bereiken. Voor dit scenario van Carl Ellsworth, die daarmee bewijst dat de simpelste thrillers vaak de meest effectieve zijn, stelde hij zelfs zijn geplande sabbatical year een jaartje uit, omdat hij terecht de kwaliteiten van het script (h)erkende. Hij had gelijk. Afklokkend op net geen 85 minuten is deze prent net als Phone Booth van Joel Schumacher een claustrofobische ervaring waarvan de sterkte vooral ligt in het feit dat één derde van de film zich in een besloten ruimte afspeelt. Op een paar kleine, vergeefbare onlogische plotwendigen na en een iets te snel afgewikkeld einde is het vooral dit middelste derde dat naar de keel grijpt, vooral door de uitstekende vertolkingen van Rachel McAdams en Cillian Murphy, die zijn door Batman Begins opgekrikte marktwaarde verzilvert.
Vooral de radicale ommezwaai in zijn karakter - eerst nog een behulpzame gentleman op de luchthaven, totdat blijkt dat hij méér dan één steekje los heeft zitten, komt nogal als een klap aan voor de nietsvermoedende kijker. De zeemzoeterige, familiaire sfeer die Craven heeft opgebouwd tijdens het eerste deel van de film, waarin we de passagiers van de nachtvlucht op hun aansluiting zien wachten, de tijd verkeuvelend over koetjes en kalfjes, zet het publiek aanvankelijk met erg veel succes op het verkeerde been. McAdams is een waardige tegenspeelster, en door bewust voor twee toenertijd minder bekende acteurs te kiezen, werkt Craven het medeleven van de toeschouwer in de hand. De regisseur heeft de kneepjes van het genre door zijn horror-ervaringen alvast goed in de hand: magere belichting, aparte camerastandpunten, veelzeggende blikken... en natuurlijk een messenzwaaiende maniak. Craven heeft ook oog voor detail, getuige daarvan de manier waarop dochter (McAdams) en vader (Brian Cox) een gelijkaardige extraverte persoonlijkheid hebben meegekregen, die feilloos in elkaar wordt gemonteerd, ondanks het feit dat de scènes, getuige de bijgaande documentaire, apart zijn opgenomen. Red Eye is een verdienstelijke, eenvoudige maar effectieve thriller.
BEELD EN GELUID
We hebben eertijds Red Eye op dvd kunnen bewonderen, maar tegen een upgrade naar Blu-ray zeggen we uiteraard niet nee. Er is intussen ook een versie uit op 4K, maar wij houden het bij de Duitse release die vooral een stuk goedkoper is en qua beeldkwaliteit mooi scherp is, met de nachtelijke scènes tijdens de vlucht voldoende helder om de actie te kunnen ontwaren. Er zit veel detail in het beeld, zoals het litteken van Rachel McAdams' personage, of de stoppelbaard van Cillian Murphy. Compressieproblemen zijn er gewoon niet. We krijgen een effectieve upgrade naar DTS-HD MA 5.1, die vooral in de derde act bijzonder effectief wordt eens Lisa van het vliegtuig is en Jackson een dolle achtervolging inzet, compleet met een autocrash om u tegen te zeggen.
EXTRA'S
De Blu-ray bevat méér bonusmateriaal dan de dvd eertijds. Er is eerst en vooral een substantievolle audiocommentaartrack aanwezig, ingesproken door regisseur Wes Craven, producente Marianne Maddalena en film editor Patrick Lussier, die hun job redelijk informatief invulling geven. Dan volgt Filmmaker Focus: Wes Craven and Red Eye (6:53), waarin Wes Craven-expert John Wooley situeert waar deze film precies in het oeuvre van Craven past. In Wes Craven: In His Own Words (12:19) vertelt de regisseur zelf honderduit en met enthousiasme over zijn werk aan dit project, dat afwijkt van zijn trademark horrorfilms. The Making of Red Eye (11:39) is een korte algemene making of-documentaire met informatie over set, plot, personages en het filmen zelf, en in Wes Craven: A New Kind of Thriller (10:49) wordt op hetzelfde elan voortgeborduurd. Dan is er nog een overbodige Gag reel (6:30).

CONCLUSIE

Red Eye toont dat je met bijzonder weinig middelen perfect de kijker de stuipen op het lijf kan jagen, zeker als je naam Wes Craven is. We zijn bovendien zeer blij dat we de dvd eindelijk hebben kunnen upgraden naar Blu-ray, want deze stond al lang op ons verlanglijstje.


coverStudio: Paramount

Regie: Wes Craven
Met: Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Cox, Jack Scalia

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Duitsland

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083259686


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Japans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door regisseur Wes Craven, producente Marianne Maddalena en editor Patrick Lussier
• Documentaire "Filmmaker Focus: Wes Craven and Red Eye"
• Documentaire "Wes Craven: In His Own Words"
• Documentaire "The Making of Red Eye"
• Documentaire "Wes Craven: A New Kind of Thriller"
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij