:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOUNG VICTORIA, THE
YOUNG VICTORIA, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-05-18
FILM
Koning William IV van Engeland (Jim Broadbent) is duidelijk bezig aan zijn laatste dagen als monarch, en hij heeft zijn minderjarige nicht Victoria (Emily Blunt) aangewezen als zijn onbetwistbare opvolger. Hij schuift daarbij schaamteloos zijn schoonzus, de hertogin van Kent (Miranda Richardson), een voetmat, opzij. De minnaar van de hertogin, de van de lagere adel afkomstige sir John Conroy (Mark Strong), probeert om Victoria een verklaring te laten ondertekenen waardoor ze tot haar 25ste een regent aanstelt - uiteraard bij voorkeur hijzelf - maar de koppige meid wil van geen wijken weten. Met haar trouwe adviseur, de liberale premier Melbourne (Paul Bettany) aan haar zijde, zal ze in al haar onervarenheid de troon bestijgen, of haar tegenstanders dat nu leuk vinden of niet. Wie alleszins een vinger in de pap wenst te houden is de Belgische koning Leopold (Thomas Kretschmann), die er niets beters op gevonden heeft dan zijn neef Albert van Saksen-Coburg (Rupert Friend) op uit te sturen om het hart en liefst ook het bed van de jonge koningin te veroveren, en intussen te luistervinken op Buckingham Palace. De wijze en bedeesde Albert wordt echter echt verliefd op Victoria, en Leopold dreigt zijn greep op hem compleet te verliezen. Engeland gaat intussen woelige tijden tegemoet: Melbourne wordt tijdens de verkiezingen weggestemd, en de koningin bemoeilijkt de formatie van een nieuw kabinet (waar hebben we dat nog gehoord?) door de Tory Robert Peel (Michael Maloney). De niet zo bijster geslaagde sociale situatie waarin het gewone volk zich verkeert doet bovendien de publieke opinie zich keren tegen hun monarch.
Wie gewoonlijk zijn hartje ophaalt aan koninklijke kostuumfilms als Elizabeth en The Duchess, zal allicht aan deze film geen miskoop overhouden. The Young Victoria is een geromantiseerd tijdsportret van het eerste woelige jaar waarin Victoria, vertolkt door een charismatische Emily Blunt, compleet onervaren op de troon werd gekatapulteerd. Als koningin Victoria al in films wordt geportretteerd, is het meestal in haar latere jaren als vorstin; het bekendste portret is allicht dat van Judi Dench in  Her Majesty Mrs. Brown, waardoor we van Victoria vooral het beeld overhouden van de altijd in zwart geklede humeurige weduwe die niet weet wat het concept "lachen" betekent. Daarnaast kunnen we uiteraard ook de televisieserie Victoria van harte aanbevelen, en deze film belicht zowat hetzelfde tijdvak van de vorstin: haar huwelijk met Albert en de politieke chaos van het rijk.
Het kostuumgenre is echter niet erg hip meer, en bij de passage in de bioscoop in 2009 kreeg de film nauwelijks aandacht. Dit ondanks het feit dat de film zeker niet te ingewikkeld is - zeker niet zo ingewikkeld als Julian Fellowes' Gosford Park - zoals sommige koningsdrama's wel eens plegen te zijn, en er zeer goede acteerprestaties in bijrollen te zien zijn, van onder meer Tom Wilkinson, die spijtig genoeg al vroeg in de film het loodje legt, maar vooral door de nog steeds schromelijk ondergewaardeerde Paul Bettany. De plot focust op drie voorname pijlers: eerst en vooral de zogenaamde Bedchamber Crisis, waarbij de koningin tegenover de traditioneel koningshuisminnende conservatieven kwam te staan en haar steun vreemd genoeg betuigde aan de liberalen die meer een protocollaire functie voor het vorstenhuis in gedachten hadden. Daarnaast krijgen we de vertroebelde relatie tussen Victoria en haar moeder te zien, die onder de nefaste invloed van intrigant John Conroy staat, waarvan wordt beweerd dat hij de natuurlijke vader van Victoria was, want inteelt en onvruchtbaarheid waren schering en inslag bij de leden van de koninklijke familie. Regisseur Vallée legt echter het meest de klemtoon op de eerst platonische maar gaandeweg meer gepassioneerde romance tussen Victoria en haar toekomstige echtgenoot Albert, met wie ze de voorliefde voor kunst deelt, maar die aanvankelijk slechts de pion van Leopold I was. The Young Victoria is een drama met grandeur en stijl, ideaal voor een winteravond met een geliefde te bekijken en bij weg te dromen.
BEELD EN GELUID
We hebben het lang moeten stellen met uitsluitend een dvd, maar wie regiovrije apparatuur heeft, kan deze regiogebonden schijf in de Verenigde Staten aanschaffen, en het is een behoorlijke upgrade. Een kostuumfilm die zo steunt op historische settings, Julian Fellowes' ander geesteskind Downton Abbey waardig, verdient natuurlijk het beste, en de detaillering in deze film is dan ook fantastisch, met zeer scherp beeld, heldere en stabiele kleuren in een zeer divers palet, met mooie buitenopnames en somptueuze shots van paleisinterieuren, en mooi contrast met inktzwarte tinten. Liefhebbers van dit soort drama met kostuums met allerlei tierlantijntjes aan, komen visueel rijkelijk aan hun trekken. Het is bovendien de eerste keer dat we de film op het correcte aspect ratio 2.35:1 kunnen zien, want de release van Paradiso eertijds was pan&scan. De DTS-HD MA 5.1-track is ruim voldoende voor een historische kostuumfilm, maar weet toch door een mooie surround-immersie en een sfeervolle atmosfeer de overhand te halen. Daarnaast krijgen we een mooie en sfeervolle soundtrack van Ilan Eshkeri.
EXTRA'S
De dvd moest het nog stellen met een trailer, maar deze release van Sony bevat alleszins veel meer bonusmateriaal. Er zijn 18 verwijderde en uitgebreide scènes (21:39) terug te vinden, alsook een handjevol documentaires. Making of The Young Victoria (5:42) bestaat voor het grootste deel over interviews met cast en crew, doorspekt met filmfragmenten. Lavish history: A look at the costumes and locations (7:20) is op dezelfde leest geschoeid, maar gaat meer over de historische accuratesse van de film. The coronation (2:46) behandelt het feit dat men de scène in kwestie historisch zo accuraat mogelijk heeft trachten weer te geven, en The wedding (2:35) focust op het huwelijk van Victoria en Albert. The real Queen Victoria (7:28) tenslotte behandelt kort het historische kader van de toen langstlevende monarch. De disk start op met vervelende cross-promotionele trailers die amper te skippen vallen.
CONCLUSIE
De regio A-versie van The Young Victoria bevat in tegenstelling tot de lokale dvd wél de correcte beeldverhouding, én nog een deftige selectie aan extra's op de koop toe. Voor de rest overtuigt vooral de uitstekende beeldkwaliteit ons.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Jean-Marc Vallée
Met: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany, Miranda Richardson, Jim Broadbent, Thomas Kretschmann, Mark Strong, Jesper Christensen, Harriet Walter

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
A

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2009

Leeftijd:
PG

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
043396349933


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels, Engels CC
Extra's:
• 18 verwijderde en uitgebreide scènes
• Documentaire "Making of The Young Victoria"
• Documentaire "Lavish history: A look at the costumes and locations"
• Documentaire "The coronation"
• Documentaire "The wedding"
• Documentaire "The real Queen Victoria"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij