:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVIL DEAD RISE
EVIL DEAD RISE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-07-03
FILM
Sommige franchises zijn onuitputbaar, toch is het opmerkelijk dat dit voor Evil Dead binnen de perken bleef. Je had de klassieke trilogie, de goed onthaalde remake uit 2013 en de serie Ash Vs. Evil Dead, maar daar bleef het bij. Behalve natuurlijk de laatste reïncarnatie Evil Dead Rise van Lee Cronin (maker van The Hole In The Ground) die onder het positief, toekijkend oog van Sam Raimi werd gedraaid.




Reboots, remakes, sequels of hoe je ze ook wil noemen, feit is wel dat de makers origineel met het concept spelen. We zagen dit jaar al hoe de setting van de nieuwe Scream verplaatst werd naar Manhattan, en ook Evil Dead heeft een nieuwe locatie gevonden: Los Angeles. Niet dat je ook maar één shot van de stad te zien krijgt, want alles speelt zich af in een vies appartement waar weldra de bulldozers over zullen rijden.

Evil Dead Rise begint met het beste droneshot dat je ooit in een film zag, en waar we voor een paar minuten teruggekatapulteerd worden naar de moerassige decors van de originele Sam Raimi-film. Het kwaad is echter al lang geschied, de Deadlites, zoals die in de franchise heten, zijn al lang aan zet. Hoe dat komt, vindt zijn verklaring in wat voorafging in Los Angeles 24 uur eerder.




Moeder Ellie (Alyssa Sutherland) heeft niet bepaald gemakkelijk. Weldra op straat, de man des huizes zoekt zijn vertier in een buitenechtelijk bed, en ook de drie kinderen hebben een hoekje af: feministe-tomboy Bridget (Gabrielle Echols), de hopeloos aan muziek verslaafde Danny (Morgan Davies) en de veel jongere Kassie (Nell Fisher), die wel heel rare dingen met haar poppen doet. Het gezin krijgt het bezoek van Beth (Lily Sullivan), Ellie’s zus, "I'm a guitar technician, not a groupie". Een aardbeving zorgt ervoor dat het Boek der Doden in het appartementsgebouw terechtkomt, met alle bloederige gevolgen vandien.




Je kan mopperen dat Evil Dead Rise niet het niveau haalt van de eerste drie klassiekers. Dat doet het nooit, en ook al vrees je in het eerste halfuur dat je iets krijgt dat aanschuurt bij The Goonies, wordt de hororfan binnen de kortste keren verrast op een bloedfestijn vol knipogen naar klassiekers uit het genre. Missie volbracht, en daar kan je als horrorfan alleen maar gelukkig om zijn.

BEELD EN GELUID
Deze film werd uitgebracht op Warner. De geluidsband is een imponerende Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 boordevol geluidseffecten die de film dat extra creepy toontje bezorgt, en ook omdat het geluid een personage op zich is. Het beeld is quasi perfect, en onnodig om te zeggen dat rood de dominante kleur in dit griezelfestijn is.




EXTRA'S
Het is hard om te geloven, maar Warner bracht deze film zonder één seconde extra. Zelfs geen trailer.

CONCLUSIE
In Evil Dead Rise neemt men op een intelligente manier afscheid van het origineel zonder de gore en de humor te verliezen. Dit recept zal niet voor iedereen volstaan, toch is deze remake (of was het een reboot?) van Lee Cronin vermakelijke popcornhorror.



cover



Studio: Warner

Regie: Lee Cronin
Met: Alyssa Sutherland, Lily Sullivan, Morgan Davies, Gabrielle Echols, Nell Fisher

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2023

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888263709


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Italiaans, Spaans, Tsjechisch, Zweeds, Noors, Fins, Deens, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij