:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREAT OUTDOORS, THE
GREAT OUTDOORS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-12-12
FILM
De veel te vroeg overleden John Candy wordt vaak als één van de beste grapjassen uit de jaren '80 beschouwd, maar helaas had de man ook een heleboel titels op zak waarvan je nauwelijks iets goeds over kan schrijven. Toeval of niet, maar vaak waren het films aan het einde van zijn carrière zoals The Great Outdoors uit 1988. De film was aan de bioscoopkassa een gigantische flop, maar wel een enorme hit in de videotheken. Degene die het meest aan deze film overhield was de toen vrij jonge Annette Bening, die hier haar debuut maakte en nadien één van de grootste Amerikaanse actrices zou worden.




Never change a winning team, moet John Hughes hebben gedacht die de film schreef en produceerde maar de regiestoel doorschoof naar videoclipmaker Howard Deutch die eerder al voor hem met succes Pretty In Pink en met iets minder succes Some Kind Of Wonderful deed. Zelf hield Hughes zich bezig het veel beter ontvangen She’s Having A Baby. Ook qua casting deed Hughes beroep op gevestigde namen die uit het Saturday Night Live-milieu kwamen. John Hughes eerste keuze was Chevy Chase, met wie hij een goede band had omdat hij in 1983 zijn superhit National Lampoon’s Vacation had geschreven. Chase moest evenwel verstek laten gaan omdat hij reeds zijn handtekening had gezet onder Funny Farm. Zo kwam Hughes bij Chase’s grootste rivaal terecht: Bill Murray, maar die bleek ook bezet. Het was John Candy die Dan Aykroyd voorstelde aan Hughes die hij kende van Steven Spielberg’s 1941 en The Blues Brothers. Een keuze waar je je vragen over kan stellen, want als Dan Akroyd slecht is dan is hij ook barslecht, zoals in deze The Great Outdoors.




Zoals de titel laat vermoeden gaat het om een vakantiefilm. De altijd goed gemutste - en dus een ideale rol van knuffelteddybeer John Candy - Chet Ripley neemt zijn gezin mee op reis naar het Pine Lodge Resort in Wisconsin, waar ze zowel de ziel als de longen willen zuiveren van de stadslucht uit Chicago. Het gezellige familiereisje wordt volledig onderuit gehaald door zijn flamboyante en arrogante schoonbroer Roman (Dan Aykroyd), zodat er van een vakantiesfeertje maar bitter weinig overblijft.




Men probeert wel om grappig te zijn in The Great Outdoors maar alles is veel te geforceerd, en je merkt zeer goed dat iedereen uit deze cast over zijn hoogtepunt heen is en soelaas moet nemen met grapjes die je van ver ziet aankomen, zoals beren die op een motorkap springen of een vleermuis die de vakantiehut op stelten komt zetten. Er is het te verwachten gekibbel tussen Aykroyd en Candy, maar de chemie tussen de twee is veel te klein om dit zonder enige geeuwbeweging te doorstaan.

BEELD EN GELUID
Deze Duitse Blu-ray wordt wel geleverd met een hoesje dat Ferien Zu Dritt schreeuwt in plaats van The Great Outdoors, maar gelukkig is het schijfje hetzelfde als de Amerikaanse versie en dus uitgerust met een Engelse DTS-HD MA 2.0-band. Er is tevens Engelse, en zo je wil Duitse, ondertiteling. Het geluid is aanvaardbaar, in die zin dat het genietbaar is zonder verrassingen. Het beeld is vaak korrelig en mist echt wel detaillering, toch vrezen we dat dit de beste transfer is die je ooit van deze film zal vinden. Tenzij ze hem uitbrengen op 4K natuurlijk!




EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE

The Great Outdoors had alles in zich om een leuke eightieskomedie te zijn, maar waarschijnlijk is hij net iets te laat gemaakt, met als gevolg dat je het moet doen met een komedie vol belegen en weinig werkende grapjes.



cover



Studio: Universal

Regie: Howard Deutch
Met: Dan Aykroyd, John Candy, Stephanie Faracy, Annette Bening, Chris Young, Lucy Deakins, Robert Prosky, Ian Giatti

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1988

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4020628708061


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij