:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENEMY BELOW, THE
ENEMY BELOW, THE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-07-28
FILM
Kapitein Murell (Robert Mitchum) is commandant van de USS Haynes, een Amerikaanse torpedojager in de Pacifische oceaan. Murell was voorheen kapitein van een vrachtschip, totdat dit schip tot zinken gebracht werd door een Duiste U-Boot, waarbij ook zijn vrouw om het leven kwam. Sindsdien probeert hij als commandant van de Haynes zijn steentje bij te dragen aan de oorlog. Op een dag vangt de Haynes een vaag radarsignaal op dat uiteindelijk van een Duitse U-Boot blijkt te zijn die op terugweg naar zijn basis is. Murell begint een kat en muis spelletje om de U-Boot zoveel mogelijk te vertragen tot hij versterking krijgt. De commandant van het Duitse schip Von Stolberg (Curt Jegens) daarentegen doet er alles aan om de Duitse vloot te bereiken, aangezien hij een zeer belangrijke vracht heeft, nl. een Brits codeboek. Wetende dat er maar één kan overleven, moeten beide mannen al hun ervaring en tactieken toepassen om te proberen de bovenhand te krijgen.


The Enemy Below is een zeer entertainende film, het kat en muis spel tussen de personages zorgt voor een constante spanning doorheen de hele film. De speciale effecten mogen voor die tijd zeker gezien worden, alhoewel het geheel natuurlijk niet op kan tegen de recentere oorlogsfilms, zoals wij die nu allemaal al gewoon zijn. Niettemin is deze film zeker het bekijken waard en zullen de liefhebbers van oorlogsfilms deze film zeker in hun collectie willen hebben.


BEELD EN GELUID
De film is bijna 50 jaar oud en aan de beeldtransfer zelf is dat niet direct te zien. Vrijwel geen beschadigingen of compressiefouten, een goed zwartniveau en voldoende heldere kleuren. De enige factor die de leeftijd dan toch verraadt is de scherpte van het beeld. Hierin durven variaties zitten en daar heeft men bovendien kunstmatig wat aan proberen doen door middel van edge enhancement. Gelukkig werd dit slechts in minimale mate toegepast.


Als geluidstrack heeft men een Dolby Digital 4.0 geluidstrack voorzien. Deze beschikt over linker en rechter geluidskanalen evenals een center en een discreet achter geluidskanaal. Maak je hier echter niet te veel illusies want behalve voor muziek en hier en daar een paar geluidseffectjes wordt dit kanaal niet echt aangesproken. Bij de dialogen is er echter iets sterk misgegaan. Dialogen klinken vrijwel nooit uitgecentreerd, zelfs met de aanwezigheid van het centerkanaal. Ze verspringen dus van links naar rechts wat dus ook zeer raar aan doet. Een groot minpunt alvast wat maakt dat we de geluidstrack met moeite voldoende kunnen noemen.


EXTRA'S
Op de disc vinden we enkel een bioscooptrailer terug.

CONCLUSIE
The Enemy Below is een film die de liefhebbers van het genre zeker en vast zal weten te bekoren. De beeldkwaliteit is goed, maar de geluidstrack valt enigszins tegen. Maar aangezien we het hier hebben over een budgettitel kan deze film toch nog een aanrader genoemd voor de liefhebbers. Andere mensen zou ik eerder aanraden om hem eerst eens uit te proberen en nadien misschien maar tot aanschaf over te gaan.


cover
Studio: Fox

Regie: Dick Powell
Met: Robert Mitchum, Curt Jegens, Theodore Bikel, Russell Collins, Kurt Krueger, Frank Albertson, Biff Elliot

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1957

Leeftijd:
12

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013648


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 4.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Originele bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij