:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRAVEHEART
BRAVEHEART
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2000-12-29
FILM
De Schotse strijd voor onafhankelijkheid van Engeland is een lange complexe geschiedenis die al in meerdere films is naverteld, soms vanuit het Schotse standpunt (Rob Roy), soms vanuit het Engelse (Elisabeth). Een partij wordt altijd onveranderlijk als de meedogenloze slechterik afgeschilderd, de andere als de onderdrukte sukkelaar, maar ik denk dat het historisch correcter is om te stellen dat beide kanten zich schuldig maakten aan de meest gruwelijke baldadigheden.

In die zin is Braveheart een eerlijke film: de gruwel van de oorlog wordt tot in de goorste details getoond - het make-upteam heeft er zelfs een Oscar aan overgehouden en als uw maag te gevoelig is voor expliciete beelden zoals het oversnijden van kelen, onthoofdingen, doorboringen met spiesen en meer van dat fraais, laat dan deze film maar aan u voorbijgaan. U bent gewaarschuwd!

Voor wie zijn maag beter onder controle kan houden, is er ook goed nieuws te melden: de film bevat ondanks het zware scenario toch genoeg vertelkracht en een degelijk onderbouwd verhaal om er inderdaad Gibsons (tot nu toe beste) meesterwerk van te maken, waar hij terecht in 1996 een Oscar voor heeft ontvangen (zowel voor zijn film in zijn geheel als voor zijn regie). De film vertelt het levensverhaal van William Wallace, een Schotse verzetstrijder die (volgens de geschiedenisboekjes) de Engelsen enkele keren militair een zware opdoffer heeft laten incasseren, maar uiteindelijk door verraad in eigen rangen is gevangengenomen en de marteldood gestorven.

Het verhaal begint als de jonge Wallace op een dag ziet hoe de vreselijk verminkte lijken van zijn vader en zijn oudere broer worden thuisgebracht. Ze hadden de pretentie om zich te meten met Edward Longshanks (Patrick McGoohan), de Engelse koning die al jaren verwoede pogingen doet om Schotland onder zijn controle te krijgen door een combinatie van terreur en het omkopen van de lokale edelen. In ruil voor hun onvoorwaardelijke gehoorzaamheid heeft hij het Ius Prima Nocte ingesteld, wat inhoudt dat bij een huwelijk de lokale heer recht heeft op de huwelijksnacht met de bruid, zonder discussie.

William Wallace is na de dood van zijn vader opgevangen door zijn oom Argyle, die de jongen de wereld heeft laten rondtrekken en hem de barbaar beschaving heeft bijgebracht. Zo heeft hij Latijn en Frans gestudeerd, alsook de krijgskunst. De volwassen William (Mel Gibson, die een half jaar niet naar de kapper is geweest en zijn haar uitsluitend heeft gewassen met een extract van prei en rode biet) keert terug naar zijn geboortestreek; als de bewoners zien dat er Wallace-bloed in zijn adreren stroomt, wordt hij door de gemeenschap geaccepteerd. Hij wordt opnieuw verliefd op zijn jeugdliefde Murron (Catherine McCormack). Omdat hij haar haar maagdelijkheid niet wil laten verliezen aan de heer, trouwen ze in het geheim.

Maar dan slaat het noodlot toe: een dronken officier wil zich aan Murron vergrijpen en hij wordt prompt door William tot pulp geslagen alvorens hij kan vluchten. De heer wil een voorbeeld stellen en om William uit zijn pijp te lokken snijdt hij Murron in het openbaar de keel over. Als William dat hoort slaan de stoppen bij hem door, slacht hij de troepen van de heer af en stelt de heer op dezelfde manier terecht als Murron. Nu de vlam in de pan is geslagen, breidt de opstand zich uit tot de naburige dorpen en in de kortste keren heeft William een gigantische troepenmacht onder zijn bevel. Vooral de vurigheid waarmee hij zijn manschappen aanzet om te dromen van een leven als vrij man, niet langer slaaf van de Engelsen, geeft de doorslag en door Wallace's krijgskunsten worden de Engelse troepen op een vernederende manier uit Schotland verjaagd. Maar dan begint het Schotse front barsten te vertonen: verschillende Schotse edelen, waaronder sir Robert Ten Bruce, beginnen luidop te dromen van een Schotse soevereine vorst, en willen de kroon vooral graag zelf dragen. Alleen Wallace voorziet dat deze rivaliteit wel eens hun ondergang zou kunnen betekenen, want hij is er zeker van dat de Engelsen terug zullen komen. Om ze een slag voor te blijven - en omdat aanval nu eenmaal de beste verdediging is - is hij van plan om met zijn troepen het Engelse York binnen te vallen.

De Engelse koning Edward Longshanks, die op dat ogenblik aan het Franse front zijn rechten verdedigt en de onbeduidende opstand heeft overgelaten aan zijn miserabele en onbekwame zoon, keert terug om de zaak in eigen handen te nemen. Hij ontsteekt in blinde woede als hij merkt dat zijn zoon meer interesse heeft in de mooie schildknapen aan het hof dan in het verwekken van een opvolger bij zijn Franse echtgenote (Sophie Marceau). Hij besluit om de prinses als onderhandelaar naar William Wallace te sturen; als Wallace haar vermoordt, dan zal immers de koning van Frankrijk hem ter hulp komen. Dat draait echter compleet anders uit dan hij gehoopt had: de prinses is gecharmeerd door Wallace, die er uitziet als een wildeman, maar tegelijkertijd een erudiete en hoffelijke heer is, en vooral omdat hij de strijd is aangegaan uit liefde voor Murron. Ze gaat zelfs zo ver dat ze Wallace op de hoogte brengt van de verschillende moordpogingen door de koning.

De rivaliserende Schotse edelen zien William echter als een obstakel op hun hindernissenparcours naar de troon en sommigen van hen spelen onder een hoedje met Edward Longshanks, die hen titels en landerijen heeft beloofd in ruil voor hun medewerking. Wallace kent maar een straf voor verraad: de dood. Als het geluk zich op een keer tegen hem keert wordt hij verraden en uitgeleverd aan de rechter des konings.

Mel Gibson zet in deze film zijn tot nog toe sterkste rol neer, maar hij blijft hetzelfde type spelen als in zijn andere films (The Patriot, Ransom...): een doorbrave huisvader die niets liever wil dan huisje, vrouwtje, kindje, maar die, als hem dat ontnomen wordt, verandert in een meedogenloze slachtmachine. Toch blijft hij in zijn rol meestal menselijk en kan hij emoties tonen zoals verbittering als hij verraden wordt, verdriet als zijn geliefde sterft en vriendschap als iemand hem het leven redt, wat van de Schwarzeneggers en Stallones van deze wereld niet gezegd kan worden.

BEELD EN GELUID
Dit is een film die je bij uitstek moet zien in Dolby Digital: tijdens de veldslagen hossen de paarden door je huiskamer, op het slagveld hoor je de raven opvliegen van de lijken en zelfs het zwaardgekletter en het gereutel van de stervenden klinkt uitermate realistisch, geheel in overeenstemming met de zeer expliciete beelden. De fotografie is prachtig (ook genomineerd met een Oscar) en de transfer naar dvd is geslaagd: het beeld is helder, contrastrijk, de kleuren zijn stabiel, maar toch merk je af en toe wat vuiltjes en ruis.

EXTRA'S
Alhoewel dit een 2-diskset is (de film zelf duurt al 3 uur), stellen de extra's wat teleur. Er is een audiocommentaartrack van regisseur/hoofdrolspeler Mel Gibson, een bioscooptrailer en op de tweede disk welgeteld één documentaire over het maken van de film, niet ondertiteld. Het is bovendien misleidend om "Interactieve menu's" en "Directe scènetoegang" te catalogiseren als extra's! Als ze over een film als The Bridge On The River Kwai (van 1957 notabene) nog zoveel extra materiaal hebben om twee disks tot het randje vol te vullen, dan kan dat zeker ook voor Braveheart. Om bij dezelfde filmmaatschappij te blijven: in vergelijking met het bonusmateriaal op Independence Day komt Braveheart er bekaaid vanaf.

CONCLUSIE
Dit episch drama heeft zeker de merite om drie uur lang de kijker te boeien en doordat deze film zowel romantiek, geweld als intrige biedt, ial hij iedereen wel ergens boeien. U bent echter wel gewaarschuwd dat de vermelding +16 deze keer niet duidt op de aanwezigheid van een halve blote vrouwenborst, maar echt wel verantwoord is.


coverStudio: Fox

Regie: Mel Gibson
Met: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan, Catherine McCormack

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
16

Speelduur:
171 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626000785


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar van Mel Gibson
Disk 2:
• Trailer
• Documentaire "Braveheart: a filmmaker's passion"

Andere recente releases van deze maatschappij