:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVIL DEAD - BOOK OF THE DEAD
EVIL DEAD - BOOK OF THE DEAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-08-20
FILM
Enkele goede vrienden trekken er samen op uit diep in de bossen. Daar zullen ze samen logeren in een afgelegen blokhut. Wanneer de twee mannen van het gezelschap, Ash (Bruce Campbell) en Scotty (Hal Delrich), even de kelder van de hut verkennen, ontdekken ze een cassetteopname en een bizar uitziend boek. Het boek blijkt het zogenaamde boek van de doden te zijn en op de cassetteopname blijken vreemde grafrites te staan. Ash en zijn vrienden besluiten naar de cassetteopname te luisteren, maar dat hadden ze beter niet gedaan! Want vanaf dan lijkt de hel op aarde los gebarsten te zijn met kwade krachten in het bos die tot leven komen en het gemunt lijken te hebben op de arme zielen in de blokhut. Wat volgt is een lange nacht vol gruwelijke horror…

“I’ll swallow your soul!”

In 1978 maakt jonge cineast Sam Raimi met een 1600 $ (!) budget en enkele vrienden zoals Bruce Campbell, Scott Spiegel en Robert Tapert een 32 minuten durende film Within The Woods. Deze kortfilm had als doel om investeerders aan te trekken voor hun toekomstig speelfilmdebuut. Dit lukte en met een budget van 150.000 $ begonnen ze aan hun project dat de titel The Evil Dead (de film zou aanvankelijk The Book Of The Dead gaan heten, maar dat zag één van de verdelers niet zitten) meekreeg. Op 15 oktober 1981 ging de film in Amerika in première en de rest is geschiedenis. De film werd welliswaar een succes in de wereldwijde bioscopen, maar de film maakte pas echt brokken op video. Evil Dead werd één van de meest gehuurde films aller tijden en zou zelfs mee aan de basis liggen van het doorbreken van het formaat VHS. De film werd indertijd op de Britse Video nasties-lijst (zie artikel) gebonjourd, maar deze heeft daar nooit echt op thuisgehoord (het hele video nasties-gedoen was - althans wat ons betreft - een moddervette farce, maar dat even terzijde). Daarvoor was de film te revolutionair op het gebied van production design, geluidseffecten, camerawerk en speciale effecten. Komt daar nog bij dat het acteerwerk van een meer dan degelijk niveau is (Bruce Campbell is a god!). Overgiet het geheel met sfeerversterkende muziek (van Joseph LoDuca) en je hebt een uitstekende stukje horrorcinema dat er vandaag de dag nog steeds in slaagt om menig kijker de stuipen op het lijf te jagen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er gezien zijn leeftijd goed uit, met voldoende detail en diepte. De kleuren ogen helder en mooi. Er is op sommige momenten redelijk wat filmgrain waar te nemen en daardoor komen er ook wat minder scherpe momenten voorbij. Maar nergens wordt het echt dramatisch. Hetgeen waar iets meer mensen over zullen struikelen is het feit dat het bovenaan vermelde 1.85:1 formaat niet de originele aspect ratio is. Het originele beeldformaat is ongeveer 1.33:1 full-frame, waardoor je boven- en onderaan wat informatie mist (vandaar dat we iets strenger zijn in onze puntenquotering). Niet iets waar de Jan Modaal over zal struikelen, maar toch iets waar de puristen onder ons het moeilijker mee gaan hebben. En nogmaals het bewijs dat deze overigens prachtige release niet de ultieme Evil Dead-uitgave is. Waar deze uitgave wel prima op scoort is op het gebied van geluid. Want we hebben hier de keus uit een Engelse Dolby Digital 5.1 EX-track klinkt ruimtelijk, met prima ondersteuning bij de aanwezige geluidseffecten. Een prima voorbeeld is het moment dat het bos voor het eerst tot leven komt. Ook de muziek van Joseph LoDuca komt goed tot zijn recht. De dialogen zijn goed te verstaan. Een goede geluidstrack, maar we verkiezen toch de aanwezige Engels 6.1 DTS ES-track. Dit spoor klinkt duidelijk wat warmer en voller. Er is ook nog een Engelse en een Franse Dolby Digital 2.0- en een Franse Dolby Digital 5.1-track aanwezig.

EXTRA'S
We starten met 2 audiocomentaartracks. De eerste is ingesproken door producent Robert Tapert en regisseur Sam Raimi. Nummer twee is ingesproken door hoofdrolspeler Bruce Campbell. De beide tracks bevatten veel informatie over het productieproces van Evil Dead. Het volgende wat we aantreffen zijn 4 Tv-spots, de originele bioscooptrailer, enkele pagina’s talent files (van Sam Raimi, Robert Tapert en Bruce Campbell) en een érg uitgebreide fotogalerij met promo-art en production stills. De documentaire Fanalysis (26 min.), in een regie van Bruce Campbell, handelt niet over de diehard Evil Dead-fan, maar over fans in het algemeen. Van de gewone fan (poster aan de muur, merchandising…) tot en met de zogenaamde fanatieke fan (plastische chirurgie en naamsverandering om het karakter te worden…). Hoewel dit een erg amusante feature is (Campbell benadert het gegeven met veel gevoel voor humor en zelfrelativering) ruikt het hier duidelijk naar opvulling voor de wel aangekondigde, maar wegens rechtenkwesties geschrapte kortfilm Within The Woods. Wat toch een beetje een wrange nasmaak achter laat bij het bekijken van Fanalysis. Interessanter voor de Evil Dead-fans is dan weer de 13 minuten durende documentaire Discovering Evil Dead. Hierin wordt teruggeblikt op de opmars die Evil Dead maakte op VHS en de moeilijkheden die er later uit voortvloeide door de beruchte Video nasties-lijst. Ook erg interessant is de 18 minuten durende montage van ‘behind the scènes’-beelden en outtakes. Zoals gewoonlijk bij de Anchor Bay ‘THX –gecertificeerde’ special editions is er ook nu weer een THX optimiser aanwezig, zodat je je eigen Home theatre tot in de puntjes kan afstellen. Tenslotte is er nog een leuk boekje (over de diverse incarnaties van Evil Dead op de verschillende videosystemen) in de verpakking bijgevoegd en zijn er 2 Easter eggs aanwezig.

CONCLUSIE
Evil Dead behoeft geen introductie meer. De film staat geboekstaafd als een van de meest invloedrijkste en beste horrorfilms aller tijden. De film is in Amerika en in Groot-Brittannië al diverse malen op ons alle favoriete medium uitgebracht, maar geen enkele die geboekstaafd staat als de ultieme uitgave. En deze laatste versie van Anchor Bay is nog steeds niet dé ultieme Evil Dead-DVD, daarvoor is het gemis van de kortfilm Within The Woods iets te hard, maar ze doen toch een verdienstelijke poging met de erg knappe en originele uitvoering van de verpakking. Het beeld is, als u tenminste niet over het beeldformaat struikelt, prima en op het gebied van geluid zit het meer dan snor. Er is tevens een schat aan extra’s op het schijfje te vinden. Een waar ‘collectors item’ voor de fans.


cover
Studio: Anchor Bay

Regie: Sam Raimi
Met: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Hal Delrich, Betsy Baker, Theresa Tilly, Philip A. Gillis

Film:
9,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1981

Leeftijd:
18

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060020620492


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels 6.1 DTS ES 6.1
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Ondertitels:
geen
Extra's:
• 2 Audiocomentaartracks
• Bioscooptrailer
• 4 Tv-spots
• Fotogalerij
• Talent files
• Documentaire “Fanalysis”
• Documentaire “Discovering Evil Dead”
• Behind the scenes & outtakes
• THX optimiser
• Booklet
• 2 Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij