:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MILLERíS CROSSING
MILLERíS CROSSING
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-08-31
FILM
Lang voor de Joel en Ethan Coen een echte doorbraak forceerden in Hollywood kenmerken hun eerste films zich vanwege de speciale vertelstructuur en absurd gevoel voor humor. Blood Simple, Raising Arizona en Miller’s Crossing zijn hun eerste drie films waar ze hun talenten de vrije loop lieten. Desondanks dat geen enkele van hun films echte kaskrakers kunnen genoemd worden, produceren de Coen broertjes nochtans ware pareltjes dat het cinefiele publiek enorm weet te appreciëren. In Miller’s Crossing volgen we de perikelen van Leo, een Ierse gangster die met behulp van de antiheld Tom, zijn vertrouweling en raadsman, de scepter zwaait over de stad. Maar hun controle wordt op de proef gesteld door Johnny Casper, een sluwe Italiaanse gangsterbaas en zijn meedogenloze handlanger Eddie Dane. Terwijl Tom de vrede probeert te bewaren, krijgt hij het aan de stok met Leo over een vrouw en raakt hij verstrikt in de tentakels van een machtsstrijd die zich afspeelt in de gangsterwereld... Miller’s Crossing getuigt visueel van prima vakmanschap, wat ook gezegd kan worden van de acteerprestaties en de uitdieping van de karakters. Waar de film in de beginfase eerder traag van start gaat, worden naarmate het einde nadert de registers opgengetrokken. De Coens weten dus verduiveld goed hoe ze de spanning dienen op te bouwen, hoe gezapig het tempo ook is, als kijker word je sowieso in het verhaal meegesleurd. Vermits het script verschillende gebeurtenissen met elkaar verweeft, mag de aandacht dus zeker niet verslappen.

BEELD EN GELUID
De film wordt in een anamorfisch 1.85:1 beeldformaat gepresenteerd. De kwaliteit is over het algemeen voldoende goed, al moeten we toegeven dat de scherpte zeker iets beter had gekund. De sobere en veeleer donkere kleuren ogen mooi en natuurlijk. Compressiefouten hebben we niet opgemerkt, minieme vuiltjes en wat filmgrain daarentegen wel. De Engelse Dolby Digital 4.0 geluidstrack is zeker niet indrukwekkend, zeker niet als de achterkanalen nauwelijks of niet gebruikt worden. Een beetje zonde eigenlijk. De film is uiteraard veeleer dialooggedreven en worden door de voorste kanalen mooi weergegeven.

EXTRA’S
Een karrevracht aan extra’s krijgen we jammer genoeg niet gepresenteerd. Desalniettemin kunnen we genieten van enkele interviews waaronder eentje met cinematograaf Barry Sonnenfeld. Vooraleer hij zelf plaats nam in de regiestoel, was Sonnenfeld bij diverse projecten verantwoordelijk om het verhaal naar het witte doek te projecteren. In dit interview praat hij over de inspiratie en esthetische aspecten en welke moeilijkheden hij diende te overwinnen. Vervolgens krijgen we een aaneenschakeling van korte interviewfragmenten met hoofdacteurs Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden en John Turturro die elk op hun beurt leuke en wetenswaardige feiten over de film weten te vertellen. Het weliswaar korte rijtje van extra’s wordt afgesloten met twee bioscooptrailers en een fotogalerij.

CONCLUSIE
Miller’s Crossing is een sobere doch prima misdaadfilm van Joel en Ethan Coen. Een minder bekende productie, maar daarom zeker niet minder geslaagd! De beeldkwaliteit is voldoende, het geluid kon iets beter net als de extra’s.


cover
Studio: Fox

Regie: Joel en Ethan Coen
Met: Gabriel Byrne, John Turturro, Albert Finney, Marcia Gay Harden, J.E. Freeman, Jon Polito

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626014249


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 4.0
Duits Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Itlaiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Trailers
• Still Gallery
• Shooting Miller’s Crossing
• Interview Soundbites

Andere recente releases van deze maatschappij