:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DARK ANGEL - SEIZOEN 1
DARK ANGEL - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-09-08
SERIE
In 2009 brengen terroristen 150 km boven de Amerikaanse Oostkust een EM-bom tot ontploffing met als gevolg dat elke computerchip van het noord- tot het zuidwesten onbruikbaar wordt, satellieten sluiten kort, etc., etc. Het duurt niet lang vooraleer ook de Westkust de gevolgen van deze “Pulse” op zijn economie begint te voelen en na verloop van tijd zijn de ooit zo machtige Verenigde Staten herleid tot het zoveelste derde wereldland. Net voor de “Pulse” gebeuren er echter nog andere dingen die de regering in de problemen brengen. Jaren daarvoor startte de regering namelijk een geheim project ,beter bekend als “Manticore”, met als doel de perfecte soldaten te creëren die in elk opzicht superieur zijn t.o.v. menselijke tegenstanders. Maar vlak voor de “Pulse” onsnappen 12 van de genetisch gemanipuleerde kinderen die hun opleiding tot moordmachine beu zijn en besluiten hun kans te wagen in de wereld.


Onder hen bevindt zich Max (Jessica Alba), ook wel X5-452 genoemd omwille van de streepjescode die alle “creaties” van Manticore in hun nek staan hebben. Max is deel van de X-series die eruitzien als normale mensen, maar qua fysiek niet te overtreffen zijn.

De serie vangt aan in 2019, Max bevindt zich in Seattle en is koerier bij “Jam Pony Messenger”, al jaren moet zij constant verder trekken omdat de regering haar nog steeds op de hielen zit, met name haar eigen trainer Kolonel Donald Lydecker (John Savage). Maar in Seattle begint Max zich echter steeds veiliger te voelen tot ze op een nacht besluit om in het appartement in de rijke buurt van Seattle in te breken. Daar stuit ze op een man die bezig is een cablehack uit te voeren onder zijn alias Eyes Only, in het dagelijkse leven beter bekend als Logan Cale (Michael Weatherly). Max slaat op de vlucht door een duik door het raam te nemen en 30 meter lager veilig op de grond te landen. Logan weet echter dat geen enkel normaal mens dat kan overleven en hij komt al snel tot het besluit dat Max een X-eenheid van Manticore moet zijn. Via zijn bewakingsapparatuur weet hij haar op te sporen en probeert hij haar te overhalen om voor hem (Eyes Only) een klusje op te knappen. Max weigert echter halsstarrig en Logan besluit dan maar op het klusje in zijn eentje uit te voeren.

De volgende dag echter wordt Logan neergeschoten en begint Max zich schuldig te voelen omdat ze hem in de kou had laten staan, het feit dat Logan verlamd raakte aan beide benen hielp hier natuurlijk ook bij. Max besluit de klus uiteindelijk toch op te knappen . Net op dat moment arriveert ook Lydecker in Seattle na tientallen tips van onmogelijke inbraken in de hele stad.

Max en Logan beginnen steeds meer en meer samen te werken, in ruil voor informatie over haar broers en zussen waarmee ze ontsnapte uit Manticore. Al snel blijkt dat dit niet zo simpel is, dat Lydecker heel dichtbij zit en dat zij en Logan het steeds beter met elkaar kunnen vinden. Dat alles moet Max dan nog eens proberen combineren met haar job overdag als koerier bij Jam Pony...


Dark Angel is een Tv-serie bedacht door James Cameron, ook wel gekend van producties als Terminator, Titanic en Aliens. We zijn van hem niks dan topwerken gewoon en ook deze Dark Angel is daar geen uitzondering op. De locatie, de situatie, de personages, alles komt levensecht over en wordt op een manier verteld die blijft boeien en je bijna dwingt om de volgende aflevering te kijken. In de hoofdrol hebben we Jessica Alba, voordien al gekend van de serie Flipper. De rol van Max in Dark Angel maakt haar immens populair, en niet zonder reden. Ze zet de rol ijzersterk neer en de hele serie steunt dan ook bijna op haar acteerprestaties. Ook de andere personages worden zeer sterk neergezet en de gehele serie krijgt een geheimzinnig sfeertje waneer blijkt dat het creëren van supersoldaten niet de enige reden van Manticore’s bestaan is.

We kunnen de serie dan ook niks anders dan verplicht voer noemen voor de sciencefiction-fans, maar ook andere mensen kunnen we deze serie warm aanbevelen aangezien je geen laserstralen en ruimteschepen moet gaan verwachten, je kan duidelijk zien dat de technologie er op sommige vlakken op vooruitgegaan is, maar aangezien de VS nu ook een derde wereldland is heeft de gewone bevolking het alles behalve comfortabel onder de regels van de “Martial Law”. De hele stad is hermetisch afgesloten en in sectors opgedeeld, om van de ene naar de andere sector te gaan heb je speciale pasjes nodig.

Kortom een serie die het bekijken waard is.


De afleveringen verspreid over de 6 discs van dit eerste seizoen zijn: Pilot, Heat, Flushed, C.R.E.A.M., 411 on the DL, Prodigy, Cold Comfort, Blah Blah Woof Woof, Out, Red, Art Attack, Rising, The Kidz Are Aiight, Female Trouble, Haven, Shorties in Love, Pollo Loco, I And I Am A Camera, Hit A Sista Back, Meow & And Jesus Brought a Casserole.

BEELD EN GELUID
Voor de DVD release van Dark Angel heeft Fox zich niet veel moeite gespaard. We krijgen een zeer goede beeldtransfer voorgeschoteld waaraan veel films een voorbeeld mogen nemen. Voor de DVD’s werd er gekozen voor een 1.78:1 anamorfe transfer, dit in tegenstelling tot de fullscreen versie die op Kanaal 2 uitgezonden werd. De bijna 50% meer beeld voegt wel degelijk heel wat toe aan de serie, al is het maar de fantastische decors die het gebroken Seattle sieren. Helderheid en detail zijn uitstekend, zwartniveau en schaduwdetail zoals het moet zijn. Enig minpuntje is dat het beeld soms wat soft overkomt, dit werkt echter nauwelijks storend en gaat meestal gepaard met erg donkere scenes waar het beeld soms een kleine hoeveelheid ruis vertoont en waarvan het in ieder geval al verbluffend is hoe ze in beeld gebracht worden. Compressiefouten en beschadigingen zijn al helemaal uit den boze.

Op het eerste zicht is de keuze voor een Dolby Digital 2.0 Surround-audiotrack nogal raar aangezien er voor het beeld wel een 16:9 transfer werd voorzien. Toch weet deze track volop van zijn capaciteiten gebruik te maken. Dialogen klinken zeer duidelijk en helder en er wordt voldoende gebruik gemaakt van de surround kanalen. Vooral het surround kanaal eigen aan een 2.0-surround audiotrack bewijst hier hoeveel het waard is. Het geheel wordt waar nodig ook ondersteund door de subwoofer. Een 5.1-remix had misschien beter kunnen klinken hoewel we hier wel onze twijfels over hebben wanner we de kwaliteit van deze 2.0-surround track al bekijken.


EXTRA'S
Het was bijna te mooi om waar te zijn, een technische zeer sterke boxset, maar op het vlak van extra’s blijft men echter zeer sterk in gebreke. We krijgen slechts een aantal korte interviews te zien die niet echt veel nieuws toevoegen aan de serie. Dit in tegenstelling tot de Regio 1 Boxset waar men maar liefst bij 3 afleveringen audiocommentaren krijgt en ook nog eens 3 featurettes. Toch kunnen we de Regio 1 Boxset afraden aangezien de beeldtransfer daar gebeurde in 4:3 en niet in 16:9. Ook de kwaliteit van geluid en beeld zijn daar iets minder.


CONCLUSIE
Dark Angel is een TV-serie die het hard te verduren kreeg van de critici, onverdiend wat ons betreft, want zowel het verhaal als de casting is zeer sterk, eenmaal je één aflevering bekeken hebt wil je ze allemaal zien. Technisch scoort deze boxset zeer hoog, maar spijtig genoeg blijft hij wel in gebreke op het vlak van extra’s. Zoals Max zou zeggen: “Girls kick ass, says so on the T-shirt !”.


cover
Studio: Fox

Regie: diversen
Met: Jessica Alba, Michael Weatherly, Allimi Ballard, Jennifer Blanc, Richard Gunn, J.C. MacKenzie, Valarie Rae Miller, John Savage

Film:
9,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2000

Leeftijd:
15

Speelduur:
919 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5039036011501


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Interviews met:
- Jessica Alba
- Michael Weatherly
- James Cameron
- Charles Eglee
- John Savage

Andere recente releases van deze maatschappij