:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIGHT STUFF, THE
RIGHT STUFF, THE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-09-12
FILM
Op 14 Oktober 1947 is Chuck Yeager (Sam Shepard) de eerste piloot die de geluidsmuur weet te doorbreken, hierdoor werd de ontwikkeling van betere en snellere gevechtsvliegtuigen aanzienlijk versterkt en steeg ook de spanning tussen de 2 supermachten, namelijk de VS en de USSR. Wanneer dan op 4 Oktober 1957 de Russische satelliet Spoetnik gelanceerd wordt, gaan de Amerikanen het belang van de ruimte inzien en ziet de race naar de ruimte het daglicht. Het Mercury-programma wordt dan ook opgestart en er wordt volop gezocht naar testpiloten die bereid zijn om intensieve tests te ondergaan die kunnen leiden tot een reis naar de ruimte. Uiteindelijk worden 7 piloten gekozen uit de massa’s kandidaten: Alan B. Shephard, Virgil I. Grissom, John H. Glenn, M. Scott Carpenter, Walter M. Schirra, L. Gordon Cooper, Donald Kent 'Deke' Slayton.


Wanneer de Russen er dan uiteindelijk in slagen om als eerste een mens, Yuri Gagarin, de ruimte in te krijgen, wordt het programma nog meer onder druk gezet om resultaten te gaan leveren. Wanneer dan ook nog de piloten wat in de pap te brokken willen hebben lijkt het alsof de VS nooit iemand de ruimte in zal krijgen...


The Right Stuff is een realistische avonturenfilm die zoals hierboven al gezegd het verhaal vertelt van de eerste 7 Amerikaanse astronauten. De film geeft de spanning die om de hele ruimtewedloop lag, zeer goed weer en geeft vooral ook de menselijke kant weer. De eerste astronauten werden niet voor niets helden genoemd, ten slotte wist geen van hen wat er zou gebeuren eenmaal ze in de ruimte waren en of ze ooit nog levend terug zouden keren. Er wordt in de film vrij veel gebruik gemaakt van origineel beeldmateriaal wat het geheel nog realistischer doet overkomen. Toch kregen we het gevoel dat het hele verhaal wel op minder dan 3 uur verteld kon worden. Sommige delen van de film zijn een tikkeltje langdradig wat ons betreft en verlagen de kwaliteit van de film enkel.


Een scène die zeker cinematografisch het bekijken waard is, is de scène waarop Alan Shepard (Scott Glenn) gefeliciteerd wordt door president Kennedy, het gaat hier namelijk om een mix van archiefbeelden en nieuwe beelden, met echter 1 groot pluspunt, het geheel is zo goed gesynchroniseerd dat men niet ziet welke de nieuwe beelden zijn en welke uit de archieven! De acteurs zetten hier stuk voor stuk zeer knappe rollen neer, want op geen enkel moment in de film krijg je de indruk dat de feiten een beetje opgeblazen zijn om het allemaal wat interessanter te maken. Deze prent is een aanrader voor mensen die houden van sterk historisch getinte films, andere mensen raden we toch aan eerst een keer te huren vooraleer je zou overgaan tot een aanschaf.


BEELD EN GELUID
Op de hoes van deze SE staat te lezen dat we te maken hebben met een “nieuwe digitale omzetting ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de originele release”. Spijtig genoeg merken we hier niet veel van. Na even vergeleken te hebben met de originele release van Warner in 2001 dan vallen er ons bitter weinig verschillen op. Dit wil echter alles behalve zeggen dat we met een slechte transfer te maken hebben. De 1.78:1 anamorfe transfer (er staat dus duidelijk een fout op de cover die 1.85:1 vermeld) is helder qua kleuren en bezit een hoog detailniveau. Ook het zwartniveau en schaduwdetail zijn dik ik orde. Grootste minpunten aan de transfer zijn de aanwezigheid van filmgrain in bepaalde scenes, evenals de spijtig genoeg veelvuldig aanwezig zijnde beschadigingen op de print. Op sommige plaatsen is de mindere beeldkwaliteit simpel te verklaren: namelijk de NASA archiefbeelden. Deze zijn ook op een 4:3 resolutie geschoten en werden niet volledig uitgerokken tot 16:9, wat op zich toch ook al een pluspunt is. Alles bij elkaar is deze transfer dus wel goed te noemen, maar hij stelt toch enigszins teleur aangezien er niet genoeg verbetering aanwezig is ten opzichte van de originele DVD Release.

Ook de geluidstrack lijkt ons identiek aan die van de voorgaande release, maar dat stoort helemaal niet aangezien deze ook al van zeer hoge kwaliteit was. Dialogen klinken zeer helder en gebalanceerd. Er wordt waar mogelijk vollop gebruik gemaakt van de surround kanalen en het geheel wordt wondermooi ondersteund door de prachtige muziek van Bill Conti. Een zeer goede audiotrack dus die de film enkel recht aandoet.


EXTRA'S
Het is vooral in de extra’s dat deze release vrij verschillend is van de voorgaande releases. We krijgen namelijk een 2de schijf vol met allerhande zeer interessante extra’s. Alle extra’s op zich bespreken zou een paar bladzijden meer in beslag nemen, daarom hieronder een overzicht met korte inhoud:

• Bioscooptrailer

• John Glenn : American Hero
Een 90 minuten durende biografie van de eerste Amerikaan die een volledig rondje rond de aarde deed.

• The Journey and the Mission
2 verschillende audiocommentaren van ongeveer 24 minuten door zowel de cast als de crew.

• Realizing The Right Stuff
Een making off documentaire die vooral ingaat op de conversie boek – film.

• T-20 Years and Counting
Een terugblik van de cast en crew op de film die zij ongeveer 20 jaar geleden maakten.

• The Real Men with The Right Stuff
Interviews met de nog in leven zijnde Mercury astronauten, opvallend is de afwezigheid van John Glenn.

• 13 extra scenes

• Interactieve ruimtetijdlijn met filmfragmenten van Nasa

• Verschillende originele filmfragmenten uit de race naar de ruimte.CONCLUSIE
The Right Stuff vertelt het verhaal van de Mercury-astronauten op een zeer realistische manier die wat ons betreft soms wat korter had gemogen. De goede beeldkwaliteit en zeer goede geluidskwaliteit evenals zeer verzorgde extras maken van deze DVD voor de liefhebbers van historische films zeer zeker een aanrader. Andere mensen raden we aan de film eerst eens te huren.


cover
Studio: Warner

Regie: Philip Kaufman
Met: Charles Frank, Scott Glenn, Ed Harris, Lance Henriksen, Scott Paulin, Dennis Quaid, Sam Shepard, Fred Ward

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
6

Speelduur:
185 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931244992


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Bulgaars, Roemeens, Engels CC
Extra's:
Disc 2:
• Bioscooptrailer
• John Glenn : American Hero
• The Journey and the Mission
• Realizing The Right Stuff
• T-20 Years and Counting
• The Real Men with The Right Stuff
• 13 extra scenes
• Interactieve ruimtetijdlijn met
filmfragmenten van Nasa

Andere recente releases van deze maatschappij