:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAHILL - UNITED STATES MARSHAL
CAHILL - UNITED STATES MARSHAL
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-10-01
FILM
J.D. Cahill (John Wayne) is meest gevreesde marshall van het wilde westen. Hij rekent booswichten in bij de vleet en misdrijven lost hij in een knip op. Alleen is Cahill niet zo goed in het opvoeden van zijn twee tienerzonen, Danny (Gary Grimes) en Billy Joe (Clay O'Brien). Om de aandacht van hun vader te trekken geraken Danny en Billy Joe verwikkeld in een gewelddadige bankoverval, waarbij twee dodelijke slachtoffers vallen...

Cahill: United States Marshal is een doorsnee western, met de legendarische “all-American hero” John Wayne (Rio Grande, True Grit) in de hoofdrol. Het door Barney Slater aangeleverde plot is erg simpel en handelt eerder over de vader/zonen-relatie, dan de stoere shoot-outs. Daarmee blijft het geheel wat aan de tamme kant. Gelukkig is het acteerwerk van een degelijk niveau (met uitzondering van de totaal miscaste George Kennedy als de snoodaard Fraser) zodat het geheel toch blijft boeien. De regie van Cahill: United States Marshal was in handen van Andrew V. McLaglen, die ons enkele jaren later nog zou verblijden met de semi-klassieker The Wild Geese (’78).

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfisch beeld ziet er degelijk uit, met mooie en warme kleuren. Het beeld ziet er voor het grootste gedeelte proper uit. Al durft er wel eens een klein vuiltje, wat minieme filmgrain of een beeldflikkering voorbijkomen. Digitale compressiefouten hebben we niet kunnen bemerken.
De Engelse Dolby Digital Mono-track klinkt prima, met heldere en goed verstaanbare dialogen. Ruis of andere oneffenheden in het geluid hebben we niet kunnen waarnemen.

EXTRA'S
We beginnen met een door regisseur Andrew V. McLaglen ingesproken audiocommentaar. Spijtig genoeg slaagt deze serieus tegen! De waarschijnlijk sympathieke man lijkt ons maar een droogstoppel en dit weegt door op het commentaarspoor. Af en toe komt er wat interessante informatie uit McLaglen, maar op evenveel momenten vertelt hij gewoon wat er zich op het scherm aan het afspelen is. En dan zwijgen we nog over de vele stiltes die vallen! Vervolgens hebben we de vreemd getitelde featurette The Man Behind The Star (met zo’n titel zou je iets verwachten dat handelt over de persoon John Wayne, maar niets is minder waar). In deze 8 minuten durende featurette zijn we getuige hoe enkele scènes worden opgenomen. Tenslotte is er nog de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Cahill: United States Marshal is een doorsnee western die de gemiddelde westernliefhebber wel zal kunnen bekoren. Deze DVD van Warner Bros bevat een goede beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn ook enkele extra features aanwezig, maar deze blijken maar een scheet in een fles te zijn.


cover
Studio: Warner

Regie: Andrew V. McLaglen
Met: John Wayne, George Kennedy, Gary Grimes, Neville Brand, Clay O'Brien, Marie Windsor, Morgan Paull, Dan Vadis, Royal Dano

Film:
6/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
6

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931151818


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailer
• Featurette “The Man Behind The Star”

Andere recente releases van deze maatschappij