:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RANSOM
RANSOM
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-10-02
FILM
Tom (Mel Gibson) en Kate (René Russo) Mullen hebben alles om samen gelukkig te zijn: hij baat een succesvolle vliegtuigmaatschappij uit, en zij kan als ex-lerares biologie haar vrije tijd wijden aan liefdadigheidsprojecten om wetenschappen te promoten. Samen hebben ze een zoontje, Sean (Brawley Nolte). Er wacht hen echter ontstellende nachtmerrie wanneer Sean ontvoerd wordt, en de daders twee miljoen dollar losgeld eisen. Tegen de uitdrukkelijke instructies van de ontvoerders in schakelt Tom het FBI in. Tom is voor de federalen geen onbekende, want er loopt nog een dossier tegen hem aangaande omkoping van een vakbondsvertegenwoordiger. Aanvankelijk meent Tom dat de ontvoerders in die richting gezocht moeten worden, en hij bekent schuld tegenover agent Lonnie Hawkins (Delroy Lindo), die het onderzoek coördineert. De gangsters zijn echter gewoon op het geld uit, en bij een mislukte geldoverdracht wordt één van hen, Cubby Barnes (Donnie Wahlberg) neergekogeld. Tom begint intussen te vrezen dat hij zijn zoon toch nooit levend zal terugzien, of hij nu betaalt of niet, en doet daarom een schokkend voorstel voor de media, die intussen het gerucht van de ontvoering hebben opgevangen en in zijn voortuin kamperen. Hij looft een bedrag, gelijk aan het losgeld (twee miljoen dollar) uit aan diegene die hem de ontvoerders van zijn zoon brengt. Dood of levend, maakt hem niet uit. De enige voorwaarde waarop hij de beloning wil intrekken, is als hij zijn zoon levend en wel terugziet. Met het voorstel bereikt Tom echter een averechts effect, en de politiediensten worden overstelpt door valse tips. Maar ook de ontvoerders worden zenuwachtiger. Cubby's broer Clark (Liev Schreiber) vreest dat de zaak gaat ontaarden, en maakt volop ruzie met zijn mededaders, de altijd zo stoned als een kieken zijnde Miles Roberts (Evan Handler), meesterbrein Jimmy Shaker (Gary Sinise) en diens vriendin Maris Conner (Lili Taylor) of ze de kleine Sean nu al dan niet om zeep moeten helpen. De torenhoge beloning zorgt er tevens voor dat de schurken elkaar danig beginnen te wantrouwen. En wanneer Tom Mullen in een daad van wanhoop dan ook nog eens de beloning verdubbelt, is de spanning bij de ontvoerders helemaal niet meer te beheersen.

Ransom is een bijzonder knappe thriller die vooral het talent van oscarwinnaar Ron Howard nog maar eens onderstreept, die met zijn sterke cast, zijn overtuigend script en een vindingrijk cameragebruik, alle ingrediënten voor een bijzonder geslaagde en spannende cocktail in huis heeft. Mel Gibson is natuurlijk de ideale persoon om gecast te worden als een brave familievader die zich ontpopt als de engel des wrakes wanneer iemand ook maar zoveel als één vinger naar zijn kroost durft uitsteken, maar de charismatische Delroy Lindo als de charismatische inspecteur Hawkins en de zalige schurk Gary Sinise moeten niet onderdoen. Bovendien vinden we dat Gibson beter gedijdt in dit soort films dan in de pseudo-religieuze crap of flauwe komedies waar hij zich al eens toe durft laten verleiden. De film blijft natuurlijk standaard Hollywoodvertier, maar heeft vooral de charme dat het verhaal op geen enkel ogenblik wegdeemstert, en je als kijker meerdere keren weet te boeien. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat dit geen klassieke whodunnit is, want reeds van in het begin wisselen de scènes af tussen de ouders en de ontvoerders, en word je onweerstaanbaar meegezogen in de spiraal der ontwikkelingen. Eéntje om te koesteren is dit.

BEELD EN GELUID
Net als Enemy Of The State heeft deze Ransom een S.E.-behandeling gekregen, wat vooral ten opzichte van de vanilla-versie resulteert in een beter beeld; in plaats van een single layer disc krijgen we nu een double layer, en de compressie is zonder meer beter dan bij de eerste versie. De scherpte is zonder meer goed (af en toe zelfs iets té), de kleuren zijn zeer warm en aangenaam, en afgezien van een sporadisch klein vlekje is de beeldtransfer zonder meer geslaagd te noemen. Alleen staat de ondertiteling veel te hoog en is die veel te groot. De geluidstrack lijkt ons identiek aan die op de oude versie. Wat zeker geen slechte track was, alleen zorgen de surroundspeakers niet altijd even veel voor ambiencegeluiden. Af en toe, bij schietpartijen en achtervolging, wordt de subwoofer wel goed geactiveerd, en de dialoog is zonder meer helder.

EXTRA'S
Het Special Edition-label moet je bij Buena Vista altijd met een beetje omzichtigheid bekijken, en deze Ransom vormt daarop geen uitzondering. De voornaamste feature is de uitstekende commentaartrack van Ron Howard, die bovendien ook nog eens voorzien is van Nederlandse ondertiteling. Howard is één van de belangrijkste filmmakers van de afgelopen jaren, en vult de commentaartrack gelukkig niet met al te veel zinloos geleuter. We vinden voorts één making of-documentare terug, "What would you do?", van dertien minuten, die het promotionele niveau nauwelijks overstijgt. Bovendien hapert de Nederlandse ondertiteling tegen het einde aan. Verder krijgen we nog vier minuten aan bloopers in "Between Takes" en even veel minuten aan even zoveel verwijderde scènes. Tot slot krijgen we nog een bioscooptrailer, en in de doos zit weerom een uitklap-leaflet met wat achtergrondinformatie.

CONCLUSIE
Ransom is een méér dan geslaagde thriller met voor de verandering eens een niet bij de haren gesleurde plot, die vooral memorabel zal blijven door de bruisende mix van actie en drama. Het predikaat "special edition" is echter een vlag die de lading niet volledig dekt, maar de beeld- en geluidskwaliteit zijn prima.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Ron Howard
Met: Mel Gibson, Rene Russo, Gary Sinise, Delroy Lindo, Lili Taylor, Brawley Nolte, Donnie Wahlberg

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875938146


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack
• Documentaire "What would you do?"
• Documentaire "Between Takes"
• Verwijderde scènes
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij