:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HE-MAN AND THE MASTERS OF THE UNIVERSE DEEL 1 - IK HEB DE POWER
HE-MAN AND THE MASTERS OF THE UNIVERSE DEEL 1 - IK HEB DE POWER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-10-09
FILM
Eternia, een planeet ergens in het wijde universum, wordt geregeerd door de vredelievende koning Randor en koningin Marlena. Samen hebben ze een zoon: prins Adam, een goedlachse, maar voor de buitenwereld wat laffe jongen. Op zijn zestiende verjaardag wordt Adam door één der dapperste krijgers van koning Randor, Man At Arms, meegenomen naar het mysterieuze kasteel Grayskull. Daar ontmoeten ze een tovenares en deze vertelt Adam dat de heerser van het kwaad, Skeletor, en zijn trawanten de mystieke muur zijn doorbroken. Deze muur werd lange tijd geleden opgetrokken om het kwaad tegen te houden. De tovenares verteld Adam ook dat hij, volgens de profetie, de beschermer is van Eternia. Adam lacht het aanvankelijk allemaal weg. Maar als koning Randor door Skeletor ontvoert wordt, verandert Adam in de krachtigste man van het universum: He-Man!

Begin jaren ’80 creëerde speelgoedgigant Mattel een nieuwe lijn actiefiguren. Bij wijze van reclame werd een heuse animatieserie in elkaar gebokst. Mattel slaagde in hun opzet, want de actiefiguren werden immens populair. Maar niet alleen de actiefiguren gingen vlotjes over de toonbank, ook de animatieserie zelf werd een ware hype! Het karakter He-Man en zijn meesters van het universum werden een waar (jaren ’80) fenomeen en Mattel beseften maar al te goed dat ze een goudmijn hadden aangeboord. Er volgden na de serie nog een animatiefilm (The Secret Of The Sword) en een spin-off serie She-Ra: Princess of Power (’85), met het even krachtige zusje van He-Man. Opnieuw met succes! Hollywood kon uiteraard niet achterblijven en de beruchte (B-film)maatschappij Cannon trok een budget van 17 miljoen $ uit. Vandaag de dag is dat bedrag een lachertje, maar in de jaren ’80 was dit een aanzienlijke som geld. De film, met in de hoofdrol de Zweedse spierbundel Dolph Lundgren (Rocky 4, Johnny Mnemonic) als He-Man, ging in ’87 in première en zou in Amerika alleen al 26 miljoen $ opbrengen. Ook op video werd de film wereldwijd een dikke verhuurtopper. Een script voor de sequel lag dan ook snel klaar, maar dit werd nooit verfilmd door de tanende populariteit van He-Man. Pittig detail: het werd misschien niet verfilmd als Masters Of The Universe II, maar wel als Cyborg (inderdaad, met onze eigenste ‘Wham Bam’ Van Damme in the hoofdrol!). In 1990 kwam Mattel op de proppen met The New Adventures Of He-Man, maar deze animatieserie werd maar lauwtjes onthaald. De serie werd al na een jaartje stopgezet en dat leek het einde te zijn van “de krachtigste man van het universum”. Tot Mattel in 2002 de hier besproken nieuwe “He-Man”-serie lanceert. Om het allemaal wat extra in de verf te zetten worden er ook actiefiguren van de nieuwe serie op de markt gebracht. Of het allemaal zo’n vaart zal lopen zoals in de eighties valt af te wachten. Het ziet er allemaal erg knap en flitsend uit, maar we missen toch de charme van het origineel. Feit is dat deze nieuwe serie wat aanvoelt als een afgewaterde versie van de oude afleveringen.

BEELD EN GELUID
Het 1.33:1 beeld oogt bevredigend scherp, met een goed contrast. Het geheel bevat mooie, levendige kleuren. Vuil en beschadigingen zijn niet aanwezig. Wel hebben we soms een compressiefoutje of een beeldflikkering kunnen vaststellen, maar nergens zo erg dat je kijkplezier er van afneemt. Op gebied van geluid moeten we het stellen met een gemengd Nederlands/Vlaamse dubbing. Regelmatige DVD Info-lezers weten dat wij helemaal niet gek zijn van gedubde dialogen. Ook hier hebben ze enkele vierderangs acteurs uit een goot getrokken en achter de microfoon geplaatst. Bovendien passen de stemmen helemaal niet bij de personages (Skeletor klinkt hier niet als een schrikwekkend booswicht, maar als een mietje!). Technisch klinkt deze Dolby Digital 2.0-track prima, met helder klinkende en goed verstaanbare dialogen. Storingen en/of ruis hebben we niet kunnen waarnemen. Dus een gemiste kans dat men de originele Engelse geluidstrack niet heeft bijgevoegd.

EXTRA'S
Wanneer je de DVD in de speler inbrengt krijg je de volgende trailers te zien: De Schippers Van De Kameleon, Power Rangers: Wild Force, Medabots, Shinchan en Hamtaro. Even vreesden we dat het hier om gedwongen trailers ging, maar gelukkig kan je deze gewoon skippen. De hoofdattractie op deze schijf is een 25 minuten durende special, getiteld De Wereld Van He-Man, waarin de kijker wordt voorgesteld aan de vele personages uit deze animatieserie. De special is leuk om een keertje te bekijken voor je begint aan de afleveringen, maar niet meer dan dat. Er zijn ook (althans volgens de cover en het extra’s menu) een drietal minieme DVD Rom-features aanwezig, namelijk een screensaver, een weblink en wat wallpapers.

CONCLUSIE
De animatieserie He-Man And The Masters Of The Universe was een waar fenomeen midden jaren ’80. In 2002 kwam men op de proppen met deze nieuwe “He-Man”-serie. Het oogt allemaal wat gladder en flitsender, maar het mist de charme van de originele Tv-serie. Distributiemaatschappij Bridge brengt deze nieuwe He-Man uit met een goede beeld- en geluidskwaliteit (met uitzondering dat het hier niet de originele taal betreft). Er zijn enkele minieme extra’s aanwezig, maar deze zijn niet direct veel soeps.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Gary Hartle
Met: -

Film:
5,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983457836


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands/Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• De Wereld van He-Man
• 3 DVD-Rom features
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij