:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THEY
THEY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-10-23
FILM
Wes Craven - die ons al jaren de stuipen op het lijf jaagt met horrorklassiekers als Last House On The Left, A Nightmare On Elm Street en de Scream-trilogie - voelt zich niet alleen goed als regisseur, maar kan ook best zijn draai vinden als uitvoerend producent. Deze nevenactiviteit kreeg vaste vormen in 1995 met de spotgoedkope B-film The Mindripper. Om het geheel een extra boost te geven op de videomarkt flikkerde men in koeien van letters "WES CRAVEN PRESENTS..." boven de titel op de cover. Het concept werd een succes en sindsdien kunnen we om de zoveel jaar een "Wes Craven Presents"-film verwachten. Dit kan gaan van videoproducties (Wishmaster), naar TV-films (Don’t Look Down), tot en met bioscoopfilms (Dracula 2000). Ook deze They werd in de bioscoop uitgebracht en dat had voor ons nu niet direct nodig geweest, maar we zullen beginnen bij het verhaal:

Julia Lund (Laura Regan) en haar jeugdvriend Billy Parks (Jon Abrahams) leden als kind aan verschrikkelijke nachtmerries. Vele jaren later en Julia heeft nergens meer last van. Ze studeert psychologie en ze heeft een vast vriend, Paul Loomis (Marc Blucas). Plots krijgt ze een vreemd telefoontje van Billy. Hij is totaal overstuur en hij wil haar persé ontmoeten. Wanneer ze elkaar uiteindelijk ontmoeten blijkt Billy helemaal in de war te zijn en op de koop toe staat hij op de rand van een zenuwinzinking. Hij blijft maar zeggen dat "ZIJ" terug zijn. Julia begrijpt niet direct wat hij bedoelt. Maar dan begint Julia plots terug de nachtmerries te krijgen die ze als kind had. Alleen blijft het daar niet bij! Ze begint meer en meer vreemde dingen te zien en horen in het donker. Iedereen denkt dat Julia, net als Billy, volledig de grip op de realiteit verloren heeft. Iedereen behalve Sam Burnside (Ethan Embry) en Terry Alba (Dagmara Dominczyk), die eveneens al sinds kind af met dezelfde nachtmerries worstelen. Al snel komen "ZIJ" achter het gezelschap aan, maar Julia is helemaal niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven...

They (of Wes Craven presents They) schiet behoorlijk veelbelovend (lees: sfeervol) uit de startblokken, maar valt al na een klein half uurtje zonder brandstof. De echte spanning blijft vervolgens uit en verassend wordt het spijtig genoeg nooit. En wanneer je uiteindelijk ziet wie "ZIJ" zijn kan je bijna niet anders dan teleurgesteld te zijn (althans wij toch). De cast bevat geen grote namen en het aangeleverde acteerwerk overstijgt de middennoot niet, maar we waren toch gecharmeerd door de frisse verschijning van Laura Regan (Someone Like You, My Little Eye). Na afloop van de film konden we niets anders concluderen dan dat deze They maar een erg makke bedoening is geworden! Dat is toch wel spijtig, want er had wel wat ingezeten. Misschien had Wes Craven gewoon zelf in het regisseursstoeltje moeten plaatsnemen, in plaats van gewoon even zijn goedkeuring te geven aan het project. Want Robert Harmon, die nochtans verantwoordelijk was voor het ijzingwekkend spannende The Hitcher (’86) (met Dutch-boy Rutger Hauer in een glansrol), bakte er hier niet veel van.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld oogt scherp, met een goed contrast en een bevredigend schaduwdetail. De heldere kleuren ogen natuurlijk, hoewel het hier een erg donkere film betreft. Het beeld bevat voldoende detail en diepte. De gebruikte print is volledig vrij van beschadigingen en vuil. Wel hebben we enkele kleine compressiefoutjes opgemerkt en wat filmgrain. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en lekker dynamisch, met de nodige punch op de juiste momenten. De dialogen zijn goed te verstaan en zijn vrij van ruis of geluidsfouten. Er is ook een Engelse Dolby Digital 2.0-track aanwezig die niet vermeld is in het set-up menu of op de cover.

EXTRA'S
We treffen een niet op de cover vermeld alternatief einde (4 min.) aan. Wij konden dit einde trouwens beter appreciëren dan hetgeen in de uiteindelijke film zit. Spijtig dat er geen info aanwezig is waarom men dit niet gebruikt heeft. Zoals gewoonlijk bij RCV-uitgaves zijn er ook nog een drietal promotionele trailers aanwezig. Dit keer voor Final Destination 2, Gangs Of New York en Halloween: Resurrection.

CONCLUSIE
They is een teleurstellende horrorfilm geworden van regisseur Robert Harmon (The Hitcher, Highwaymen). RCV brengt de film uit met een goede beeld-en geluidskwaliteit. Het schijfje bevat enkel een alternatief einde als extra. Eerder een huurtip.


cover
Studio: RCV

Regie: Robert Harmon
Met: Laura Regan, Marc Blucas, Ethan Embry, Dagmara Dominczyk, Jon Abrahams, Alexander Gould, Desiree Zurowski, Mark Hildreth, Jessica Amlee, Jay Brazeau

Film:
4/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045203832


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Alternatief einde
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij