:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWAMP THING
SWAMP THING
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-10-26
FILM
Diep in de moerassen van Florida is de briljante wetenschapper Alec Holland (Ray Wise) bezig met een revolutionaire formule die de honger in de wereld zou kunnen stoppen. De aantrekkelijke regeringsambtenaar Alice Cable (Adrienne Barbeau) wordt gestuurd om dokter Holland en zijn crew bij te staan. Wanneer dokter Holland aan de rand staat van een doorbraak, vallen de boosaardige dokter Anton Arcane (Louis Jourdan) en zijn trawanten binnen in het laboratorium om de formule te stelen. Arcane en zijn mannen moorden iedereen aanwezig uit en vernietigen het hele laboratorium. Hierbij krijgt Holland per abuis zijn eigen formule over zich heen. Zo groeit hij uit tot het krachtige “Swamp Thing” en hij zint op wraak...

Swamp Thing van de legendarische horrorregisseur Wes Craven (Last House On The Left, Deadly Friend) is een lekker ‘campy’ monster film à la The Toxic Avenger, The Incredible Melting Man of Paul Naschy’s Werewolf-films. Swamp Thing is gebaseerd op de gelijknamige comic book van Len Wein en Bernie Wrightson, die uitgegeven werd bij D.C. Comics van 1972 tot 1976. Wij hebben de comic books nooit onder ogen gehad, maar het lijkt toch dat Craven de film een echt comics-feel meegeeft. Zo zijn de beeldovergangen dikwijls net of je een pagina omslaat! Voor de rest is alles aanwezig dat een goede strip nodig heeft: cartoonachtig geweld, een rondborstige dame in nood, een krachtige held en een karikaturaal booswicht! De cast van Swamp Thing bestaat uit een handjevol genrefavorieten zoals Adrienne Barbeau (The Fog, Creepshow) Louis Jourdan (Octopussy), Ray Wise (Robocop) en David Hess (Last House On The Left, House On The Edge Of The Park). De Friday The 13th-fans onder ons zullen nogal wat gelijkenissen herkennen in de muzikale score van Swamp Thing met de klassiek geworden Friday-theme. Het is dan ook Harry Manfredini, vaste muziekleverancier van de populaire Friday The 13th-reeks, die de muziek verzorgde van deze Swamp Thing. De 3 miljoen $-kostende film groeide over de jaren heen uit tot een heuse cultklassieker. Bovendien volgde er in ’89 een sequel, getiteld The Return Of Swamp Thing, onder de regie van B-film expert Jim Wynorski (Sorority House Massacre II, Final Voyage) en in ’90 een succesvolle Tv-serie. Een tip voor de liefhebbers van cult/pulp/horror!

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 beeld ziet er redelijk scherp uit, met een bevredigend contrast en een goed zwartniveau. Doordat het beeld niet anamorfisch is uitgevoerd, ontbreekt het wat aan diepte en detail. De mooie en heldere kleuren ogen natuurlijk. De gebruikte print bevat wat kleine vuiltjes en beschadigingen, maar ziet er over het algemeen vrij proper uit. We hebben wat filmgrain, enkele minieme compressiefoutjes en wat beeldflikkeringen opgemerkt, maar nergens zo erg dat uw kijkplezier ervan afneemt. De Engelse Dolby Digital Mono klinkt beperkt, met goed verstaanbare dialogen. Er is wat lichte ruis aanwezig, maar dramatische storingen of fouten blijven achterwege.

EXTRA'S
Enkel de, overigens erg amusante, originele bioscooptrailer. Spijtig dat het kleine boekje, met achtergrondinfo dat was bijgevoegd bij de regio 1, niet aanwezig is.

CONCLUSIE
Swamp Thing is een amusante monsterfilm van bekend horrorregisseur Wes Craven (Scream-trilogie). De Big Deal-DVD bevat gezien het bronmateriaal een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Een aanrader voor de liefhebbers van cult/pulp/horror!


cover
Studio: Fox

Regie: Wes Craven
Met: Adrienne Barbeau, Louis Jourdan, Ray Wise, David Hess, Nicholas Worth, Don Knight, Al Ruban, Dick Durock

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
12

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626014782


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij