:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RING, THE (2002)
RING, THE (2002)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-11-16
FILM
Enkele jongeren komen op mysterieuze wijze om het leven. Het gerucht doet de ronde dat dit door toedoen is van een lugubere videotape. Ieder die de tape aanschouwt, heeft nog exact zeven dagen te leven. Journaliste Rachel Keller (Naomi Watts) gaat op onderzoek en komt al snel zelf in aanraking met de vervloekte tape. Vanaf dan heeft Rachel zeven dagen de tijd om het mysterie te ontrafelen. De ijzingwekkende race tegen de klok begint...


Toen het door Hideo Nakata (Chaos, Dark Water) geregisseerde Ring(u) - oorspronkelijk ontsproten aan het brein van schrijver Kôji Suzuki - immens populair werd en al snel transformeerde in een succesvolle franchise bestaande uit een handvol (ondermaatse) sequels, merchandising en remakes, kon Amerika uiteraard niet achterblijven. De originele Ring was dan wel niet de grondbrekende horrorfilm die de hype ons wilde doen geloven, de film bevatte wel enkele uitermate spannende scènes. Spijtig genoeg liet deze door menig collega de hemel ingeprezen remake ons bij momenten behoorlijk koud! Regisseur Gore Verbinski - die sinds het succes van de hier besproken remake en het megasucces Pirates Of The Caribbean helemaal bovenaan staat op Hollywood’s A-list - maakte van de remake nochtans een sfeervolle prent, die zelfs enkele onvolmaaktheden van het origineel mooi verbeterd. Maar voor alles wat wordt platgestreken, laat Verbinski zelf een steek vallen. De momenten die je in het origineel recht bij je keel grijpen, zijn hier namelijk helemaal niet spannend. Nu hoor ik u al denken dat dit waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat we al wisten wat er ging komen omdat we het origineel gezien hadden, maar dit heeft er volgens ons weinig mee te maken. Want nu mogen we voor de zoveelste keer het origineel bekijken, toch slagen de bewuste scènes er telkens weer in om ons de stuipen op het lijf te jagen!


Wat we eveneens minder konden pruimen was het feit dat je hier op een gegeven moment het gezicht van Samara ziet, terwijl in de Japanse films Sadako wat mysterieuzer blijft en dus ook schrikwekkender. Maar de grootste fout van Verbinski (of van scriptschrijver Ehren Kruger) is toch wel de karakterverandering van het zoontje. In Ringu is dit een normaal, alledaags kind, maar hier lijkt hij meermaals te intelligent voor zijn leeftijd en dat maakt het allemaal wat minder geloofwaardig en doet je plots terug beseffen dat het een (Hollywood-)film is. Het lijkt er tevens sterk op dat kindacteur David Dorfman (Bounce, The Texas Chainsaw Massacre) dacht dat hij in The Sixth Sense II verzeild was, want zijn prestatie doet wel heel ‘Haley Joel Osment’ aan. De rest van de cast acteert dan wel weer goed, met op kop de altijd uitstekende Brian Cox (Manhunter, X-Men 2) en de knappe coming lady Naomi Watts (Mulholland Drive, Ned Kelly). Iets waar deze film in uitblinkt zijn de knappe montage van vaste Verbinski medewerker Craig Wood en de erg mooie fotografie van Bojan Bazelli. Let ook even op de keuze van de kleuren. Zo baadt bijna heel de film in grijze of zwarte tinten en dit is uiterst efficiënt. Want zo lijkt het alsof er een doodse sfeer over de film hangt, wat toch een beklemmend gevoel achterlaat. The Ring werd trouwens een grote hit in Amerika (internationaal brak de film niet veel potten), met een opbrengst van 128 miljoen dollar. De onvermijdelijke sequel, toepasselijk getiteld The Ring 2, is ondertussen in de maak en deze is gepland voor november 2004.


BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1 beeld ziet er scherp en detailrijk uit, met een goed contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartniveau is diep en solide. De aanwezige kleuren ogen mooi en helder. Vuiltjes of beschadigingen zijn uiteraard niet aan de orde, want het betreft hier een nieuwe productie. Er zijn eveneens geen dramatische digitale compressiefoutjes aanwezig. Wel is er regelmatig wat filmgrain aanwezig, maar dit kan de bedoeling van de regisseur geweest zijn om een grauwere sfeer te creëren. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een goed plaatsing van de filmmuziek en de ruimschoots aanwezige geluidseffecten. De heldere dialogen zijn goed te verstaan en klinken zo natuurlijk als maar zijn kan. Ruis of andere geluidsstoringen hebben we gelukkig niet kunnen vaststellen.


EXTRA’S
De hoofdattractie van de extra’s is een 15 minuten durende, door regisseur Gore Verbinski samengestelde video met alternatieve- en weggeknipte scènes. Er is ook een trailer aanwezig voor Catch Me If You Can, maar men had deze plaats beter opgevuld met de originele bioscooptrailers van The Ring. Tenslotte is er nog een erg leuke easter egg aanwezig.


CONCLUSIE
The Ring is uiteraard een degelijk gemaakte horrorfilm geworden, maar bij directe vergelijking met het origineel verbleekt de remake onmiddellijk. Maatschappij DreamWorks brengt deze kaskraker uit op ons aller favoriete medium, met een erg goede beeld- en geluidskwaliteit. Op gebied van extra’s is er echter bitter weinig te beleven. Voor de occasionele kijker eerder een huurtip, maar voor de echte Ring-fan toch een must!


cover
Studio: Universal

Regie: Gore Verbinski
Met: Naomi Watts, Martin Henderson, David Dorfman, Brian Cox, Daveigh Chase

Film:
6/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0667068835892


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Bulgaars, Arabisch
Extra's:
• Don’t Watch This video
• Cross-promotional trailer
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij