:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADVENTURES OF ICHABOD AND MR. TOAD, THE
ADVENTURES OF ICHABOD AND MR. TOAD, THE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-11-21
FILM
In 1949 kwam Disney alweer op de proppen met zijn 11e geanimeerde en avondvullende film, net als een aantal van zijn voorgangers werd het weer een samensmelting van een aantal verhalen:

Wind in the Willows
J. Thaddeus Toad, woonachtig in Toad Hall, is een brave borst die spijtig genoeg één negatief karaktertrekje heeft: hij raakt zo nu en dan compleet bezeten van dingen die hem wel interessant lijken. Gelukkig kan hij steeds rekenen op de reddende hand in nood van Angus MacBadger, Cyril Proudbottom, Basil Rathbone en Mole. Op een dag echter raakt Toad compleet bezeten van een vervoermiddel dat hij nog nooit gezien had nl. een automobiel! Toad gaat volledig door het lint en weet aan zijn vrienden te ontsnappen op zoek naar een automobiel. De volgende dag echter zit Toad in de gevangenis wegens het stelen van een dergelijk vehikel, hij beweert echter bij hoog en laag dat hij de auto niet gestolen heeft...

The Legend of Sleepy Hollow
Ichabod Crane is wat je zou kunnen noemen een licht excentrieke schoolmeester, want hij zit letterlijk constant met zijn neus in de boeken. Op een dag is hij op weg naar het dorpje Sleepy Hollow dat dringend nood heeft aan een nieuwe schoolmeester. Eenmaal daar aangekomen zijn de vrouwen dol op hem vanwege zijn goede manieren... dit tot groot ongenoegen van de dorpsmacho Brom Bones wanneer Ichabod tot overmaat van ramp dan ook nog eens verliefd word op Katrina van Tassel, voor wie Brom ook een serieuze boon heeft. Brom weet Ichabod echter niet van zijn stuk te brengen of op stang te jagen, totdat hij op een avond de legende van de hoofdloze ruiter vertelt...

BEELD EN GELUID
The Adventures of Ichabod and Mr. Toad is ondertussen al meer dan 50 jaar oud en dat laat natuurlijk zijn sporen na op de beeldtransfer. Alhoewel, in het geval van deze classic mogen we zeker niet klagen. Grootste minpunten zijn de soms wisselende scherpte en de aanwezigheid van beschadigingen en krasjes in de transfer. Vooral van The Legend of Sleepy Hollow kregen we de indruk dat deze iets minder scherp was dan Wind in the Willows. Ook is er wat filmgrain aanwezig in de transfer, gelukkig blijft die binnen de perken. We kunnen gerust stellen dat dit een meer dan goede transfer is voor een animatiefilm van deze leeftijd.

De geluidstrack van Ichabod en Mr. Toad stelt ook minder teleur dan die op zijn voorgangers Fun and Fancy Free en Melody Time. Er wordt iets meer gebruik gemaakt van spreiding tussen de kanalen en de gehele track klinkt minder gedateerd. Toch kunnen we zeggen dat een Dolby Digital 5.1-track een beetje overbodig is en een 2.0-surround track evenveel effect had kunnen bereiken.

EXTRA’S
De voornaamste extra feature op dvd is zonder twijfel de Mickey Mouse animated short Lonesome Ghosts. Mickey, Donald en Goofy zijn hierin ghostbusters avant la lettre, hetzij dan wel met heel wat minder succes. Verder zijn er nog enkele leuke dingen aanwezig voor de kleintjes: een spelletje, een storybook waarin je de keuze krijgt tussen zelf lezen en voorlezen en tenslotte nog de singalong versie van het liedje “Merrily on Our Way” uit Wind in the Willows.

CONCLUSIE
Ook met The Adventures of Ichabod and Mr. Toad weet Disney weer een zeer leuke tekenfilm te presenteren. Beeld- en geluidskwaliteit van de dvd zijn goed wanneer je de leeftijd van het bronmateriaal in acht neemt, nu moet men enkel nog wat aan de povere extra’s gaan doen.



cover



Studio: Buena Vista

Regie: Clyde Geronimi & James Algar
Met: -

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
U.K.

Jaar:
1949

Leeftijd:
U

Speelduur:
65 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5017188888974


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels, Frans
Extra's:
• Interactive Game: Mr. Toad’s Wild Ride Game
• Lonesome Ghosts (Mickey Mouse Short)
• Singalong – Merrily on Our Way
• Interactive Storybook – The Legend of Sleepy Hollow

Andere recente releases van deze maatschappij