:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DARK ANGEL - SEIZOEN 2
DARK ANGEL - SEIZOEN 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-11-28
SERIE
Aan het einde van het 1ste seizoen probeerden Max (Jessica Alba) en enkele van haar X5 vrienden samen met Colonel Lydecker (John Savage) Manticore ten gronde te richten. Dit omwille van de onorthodoxe experimenten die de nieuwe directrice Renfro (Nana Visitor, Star Trek DS9) er uitvoerde. De hele missie loopt echte nogal in het honderd, Max wordt neergeschoten en Zack (haar grote broer) wordt gevangen genomen. Wanneer deze verneemt da Max zal sterven zonder een donorhart besluit hij zijn leven te geven voor haar.

Het 2e seizoen vangt aan wanneer Max in de vijandige omgeving wakker word. Renfro begint direct met een indoctrinatie procedure, zonder veel succes echter. ‘s Nachts wanneer iedereen slaapt, weet Max één van de stenen uit haar cel los te krijgen en komt in de kelders van Manticore terecht. Daar ontmoet ze Joshua, de eerste genetisch gemanipuleerde soldaat die Manticore produceerde, er werd echter net iets teveel honden DNA toegevoegd, waardoor Joshua er op het eerste gezicht wat angstaanjagend uitziet. Samen met zijn hulp echter weet ze een ontsnappingsroute te bedenken. Maar haar ontsnapping heeft ook gevolgen, hierdoor wordt namelijk de zelfvernietigingprocedure van de geheime basis in werking gezet. Max voelt zich verantwoordelijk en samen met Joshua bevrijdt ze alle andere transgenics die opgesloten zaten en dreigden om te komen.

De overheid is natuurlijk niet echt opgetogen dat hun geheime operatie aan het licht komt en de NSA wordt ingeschakeld om de ontsnapte mutanten terug te vinden en uit te schakelen. Aan het hoofd van deze operatie staat speciaal agent Ames White, al snel beseft Max dat er met hem iets raars aan de hand is … Maar ook met Logan (Michael Weatherly) vormen er zich problemen, Renfro blijkt namelijk een virus in Max geïmplanteerd te hebben dat specifiek op zijn DNA gericht is, bijgevolg heeft ieder fysiek contact tussen Logan en Max zijn dood tot gevolg.

Naarmate het seizoen verder evolueert, legt White de transgenics het vuur constant aan de schenen. Dit bereikt zijn toppunt wanneer hij in een onderzoekscommissie aan de rest van de wereld bekendmaakt, waardoor de transgenics publieke vijand nummer één worden.

Verder ontdekt Max met de hulp van Logan en Lydecker, die nadien spoorloos verdwijnt, dat White lid is van één occulte groep die zich de “familiars” noemt. Deze infiltranten lijken zich overal in de maatschappij genesteld te hebben en bezitten krachten die diegene van Max en haar soortgenoten evenaren, hetzij dan zonder genetische manipulatie maar wel door middel van selectief “kweken”.

De hele situatie dreigt uit de hand te lopen wanneer een transgenic gelyncht wordt door een woedende menigte. Wanneer wat later er nog enkele transgenics opgemerkt worden in het openbaar worden zij gedwongen om het personeel van Jam Pony Express, de expressdienst waar Max werkt, gegijzeld te houden … de hele buurt wordt afgezet door de Seattle P.D. en binnen de kortste keren zijn de elitetroepen van de “familiars” op weg om de transgenics, waaronder Max, uit de weg te ruimen. De enige hoop voor Max en haar vrienden is Terminal City te bereiken, een verlaten deel van de stad, vergiftigd door een ongeval, waar enkel de transgenics kunnen overleven.

Na een zeer sterk eerste seizoen werd er voor het 2e seizoen van Dark Angel gekozen voor een iets meer op fantasy lijkende aanpak. Toch stoort dit in geen enkel geval aangezien voor elk van de rare mutanten een verklaring wordt gegeven, een verklaring die dan meestal nog logisch lijkt ook. De spanning die wordt opgebouwd naar het einde van het seizoen toe is nog vele malen groter dan bij seizoen 1. Ook de introductie van de nieuwe bad guy Ames White zorgt voor een mooi aantal onverwachte plotwendingen. Eenmaal je begonnen bent met het bekijken van de serie zal je het moeilijk vinden om de pauze of stop toets op je afstandsbediening te gebruiken. Dat uitte zich dan ook sterk in de kijkcijfers die de show wereldwijd haalde. Onder meer daarom kwam het als een donderslag bij klare hemel dat er geen 3e seizoen meer zou geproduceerd worden. Een beslissing die Fox zich waarschijnlijk tot op de dag van vandaag nog beklaagt, want het programma dat in de plaats kwam werd al na enkele afleveringen afgevoerd wegens te lage kijkcijfers… Om de wonden dan nog maar wat proberen te helen werd er wel besloten om de serie zo snel mogelijk op DVD te zetten.

BEELD EN GELUID
Ook voor het 2e seizoen krijgen we een anamorfe 1.78:1 transfer voorgeschoteld. Deze is van een zeer hoge kwaliteit, want enige vorm van beschadiging of compressiefouten ontbreekt volledig. Kleuren zijn helder en levendig, zwartniveau en schaduwdetail zeer goed. Enige minpuntje is een zeer kleine hoeveelheid filmgrain en soms de aanwezigheid van posterisatie. Deze zijn echter nooit in die mate aanwezig dat het zeer storend wordt.

De audiotrack op deze schijven meegeleverd moet ook in geen geval onderdoen voor de beeldkwaliteit, want de aanwezige Dolby Digital 2.0 track is vrij van ruis en geeft dialogen zeer helder en kraakvrij weer. Het surround kanaal wordt vooral in de actiescènes voldoende aangesproken wat zorgt voor een redelijke ruimtelijke spreiding. Een 5.1 remix had waarschijnlijk nog spectaculairder kunnen klinken, maar de kost daarvan zou natuurlijk ook direct hoog oplopen. Niettemin mogen we ons toch gelukkig prijzen met deze kwalitatief zeer goede 2.0 Surround track.

EXTRA’S
Spijtig genoeg is er aan het probleem van de extra’s niet veel veranderd. We krijgen namelijk slechts één korte featurette meegeleverd. In “Seattle ain’t what it used to be” krijg je vooral uitleg over het zoeken naar een locatie en het aanpassen van Toronto zodat het op een half vervallen Seattle gaat lijken. Ook krijgen we kort wat te zien over het toevoegen van de 3D gerenderde Space Needle die achteraf aan het plaatje werd toegevoegd. Wat extra’s betreft is de Regio 1 box beter voorzien. Daar krijgt men namelijk bij bepaalde episodes een audio commentaar voorgeschoteld, er zijn 3 featurettes aanwezig en een blooper reel. Toch is het af te raden deze boxset aan te schaffen aangezien de regio 1 versie NIET in widescreen is maar wel in het standaard 4:3 televisieformaat.

CONCLUSIE
Dark Angel is een serie die veel te snel afgedankt is, een beslissing die Fox nu al zuur opbreekt. Gelukkig hebben we er wel een technisch zeer goede boxset voor in de plaats gekregen die enkel op het vlak van extra’s ondermaats is.


cover
Studio: Fox

Regie: Diversen
Met: Jessica Alba, Michael Weatherly, Allimi Ballard, Jennifer Blanc, Richard Gunn, J.C. MacKenzie, Valarie Rae Miller, John Savage

Film:
9,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2001

Leeftijd:
15

Speelduur:
905 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036012263


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij