:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEARL JAM - LIVE AT THE GARDEN
PEARL JAM - LIVE AT THE GARDEN
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-12-07
CONCERT
Het legendarische Pearl Jam mocht in september 1998 al eens proeven van het bekende Madison Square Garden toen ze er 2 dagen na elkaar optraden. Terwijl het eerste optreden gepaard ging met enkele technische problemen deed het tweede de New Yorkse Garden op z'n grondvesten daveren! De sfeer was immens en de kwaliteit van het optreden nagenoeg perfect. Toen er afgelopen juli opnieuw in de Garden werd opgetreden, beslisten Vedder en z'n bende om het moment te vereeuwigen voor de fans en er een dubbeldvd aan te wijden. Dat de sfeer voor dit concert eveneens apart te noemen is komt door de aanwezigheid van zo'n 7500 fanclubleden. Deze keer werd beslist om een volledig concert te registreren en niet, zoals op hun vorige tourdvd (Touring Band 2000), een selectie te maken van bepaalde songs opgenomen op verschillende locaties tijdens de tour.


De kritiek die er uit bepaalde hoeken kwam van zogezegde 'fans' op de playlist van het concert is volledig onterecht. Ok, we missen misschien Jeremy, Animal, Corduroy en het meest van al Alive, maar Pearl Jam bezit voldoende sterke songs om dit gemakkelijk op te vangen. Het concert strekt zich uit over de beide discs en bevat de volgende nummers: Love Boat Captain, Last Exit, Save You, Green Disease, In my Tree, Cropduster, Even Flow, Gimme Some Truth, I am Mine, Low Light, Faithful, Wishlist, Lukin, Grievance, 1/2 Full, Black, Spin the Black Circle, RVM, You Are, Thumbing my Way, Daughter, Crown of Thorns, Breath, Betterman, Do the Evolution, Crazy Mary, Indifference, Sonic Reducer, Baba O'Riley en Yellow Ledbetter


Deze keer had Pearl Jam z'n eigen cameramensen mee waardoor de registratie gewoonweg beter is, zowel op beeld- als op inhoudelijk vlak. Logischerwijze krijgen we meestal Eddie in beeld, maar er is voldoende afwisseling met shots van de andere bandleden. Tussen de songs door krijgen we beelden vanuit de achterkant van de Garden die ons een mooie indruk geven van deze impressionante zaal. Het publiek op zichzelf krijgt weinig 'screentime' en dat komt de belevenis van de show op dvd in het algemeen ten goede, want desalniettemin voel je door subtiel camerawerk die fantastische sfeer van een prachtig rockconcert.

Fans over de gehele wereld zijn het erover eens: dit is de beste live-registratie van een Pearl Jam-concert tot nu toe. Dat een volledig concert altijd enkele mindere songs met zich meedraagt neemt men er graag bij. Als deze kleine minpunten (er zit bijvoorbeeld nogal weinig emotie en energie in 'rearview mirror' en 1/2 Full) dan nog tot een minimum beperkt blijven, hoort u ons zeker en vast niet klagen. Je mag ook niet vergeten dat deze show zo'n 150 minuten duurt. Hoogtepunten zijn er genoeg: het zelden live gespeelde Breath, het geliefde Black, de cultklassieker Crazy Mary en Indifference (waarvoor Eddie hulp krijgt van niemand minder dan Ben Harper) zijn er slechts een paar.


BEELD EN GELUID
Zoals hierboven reeds aangehaald liet Pearl Jam z'n eigen crew plaatsnemen op verschillende locaties in de Garden, waardoor de beeldkwaliteit een enorme vooruitgang boekte ten opzichte van de vorige live-releases. Af en toe is het beeld toch wat korrelig en telkens wanneer een rode spotlicht op het podium schijnt, wordt de beeldkwaliteit onaangenaam verstoort. Voor het overige hebben we niks negatief te melden over de beeldkwaliteit, details zijn voldoende aanwezig en in de donkere concertzaal kunnen we moeiteloos alles van elkaar onderscheiden. Mensen met enkel een mogelijkheid tot weergave van PCM Stereo zullen verheugd zijn te horen dat zelfs deze track tot in de puntjes verzorgd werd en fantastisch klinkt. De Dolby Digital 5.1 gaat nog een stapje verder en brengt het live concert-gevoel met brio tot in onze huiskamer. De surrounds worden perfekt aangesproken en die speciale zaalsound wordt door de track op een geloofwaardige wijze gereproduceerd. Eddie's stem klinkt helder door de centrale speaker terwijl de andere speakers het overige geluid, alsook het meezingende publiek, perfekt verdelen.


EXTRA'S
Als bonus krijgen we nog eens 6 extra songs voorgeschoteld. Het controversiële Bushleager, Eddie's persoonlijke vendetta met Amerika's slimste president ooit is één van de vier 'collage-videos' (de andere drie zijn Down, All Those Yesterdays en Fortunate Son. Verder zijn er nog Throw your arms around me (een cover die Eddie hier samen brengt met de schrijver ervan: Mark Seymour van de band Hunters And Collectors) en Dead Man (één van de meer gespeelde b-kanten van de band). Ook de "Matt-cam" uit Touring Band 2000 is terug. Hierdoor kunnen we Matt's kunsten bestuderen tijdens 5 specifieke muzikale selecties. Er is ook nog een easter egg aanwezig.


CONCLUSIE
Een must voor de fans en voor elke liefhebber van rockmuziek. Dit is een concertavond waarvan je onmiddellijk voelt dat de 'vibe' goed zit en die dan ook gelukkig genoeg vereeuwigd werd. Beeld- en geluidskwaliteit zijn bevredigend en ook de extra's zijn voor de echte fan niet te versmaden.


cover
Studio: Sony Music

Regie: John Burton
Met: Mike McCready, Matt Cameron, Ed Vedder, Stone Gossard, Jeff Ament, Boom Gaspar

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
170 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5099720207399


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM Stereo


Ondertitels:
geen
Extra's:
• 6 bonussongs
• Matt-cam optie
• Easter egg