:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRUCE ALMIGHTY
BRUCE ALMIGHTY
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-12-16
FILM
Het zit Bruce Nolan (Jim Carrey) niet mee. Werkend als verslaggever voor een lokaal televisiestation wordt hij steeds opgezadeld met de de grappigste, meest belachelijke en triviale reportages. Hij bezit de gift om een glimlach op de gezichten van de mensen te toveren waardoor de zender hem enkel geschikt ziet voor clowneske verslaggevingen. Als hij z'n kans om nieuwsanker te worden volledig de mist ziet ingaan verliest Bruce z'n zelfbeheersing en krijgt hij z'n ontslagbrief voorgeschoteld. Op de koop toe wordt hij ook nog eens overvallen en rijdt hij z'n wagen in de prak. Alhoewel hij thuis een bijna perfekt gezinnetje op hem wachten heeft (Jennifer Aniston als vriendin), reageert hij zich luidruchtig af op God die volgens Bruce z'n job slecht doet!

Tot ieders vebazing verschijnt God (Morgan Freeman) ten tonele. Als Bruce dan toch zoveel kritiek heeft op z'n werkwijze, dan kan hij z'n job toch even zelf overnemen tijdens God's vakantie, niet ? Zo gezegd, zo gedaan en Bruce krijgt al God's krachten met zich mee om het heelal eventjes te besturen. Natuurlijk ziet hij het eerst kortzichtig en gebruikt hij dit uit eigenbelang. Hij kan z'n vriendin opwinden tot in het oneindige, z'n hond zedig in het toilet laten plassen en bovendien krijgt hij z'n job terug als blijkt dat hij zich raar genoeg altijd op de plaats van een bijzonder nieuwsevent bevindt.

Natuurlijk besparen ze ons bij dit soort komedies geen zedenles en ook hier is dit niet anders. Door z'n zelfzuchtige handelingen loopt het één en ander mis in de wereld. Bruce ziet al snel z'n fouten in als blijkt dat de onbeantwoorde gebeden van de mensen hem achtevolgen tot hij er enige vorm van respons op geeft. Bovendien is hij zodanig bezig met z'n eigen leven op een rijtje te zetten dat hij de liefde van z'n vriendin Grace kwijtspeelt. Vrije wil is iets wat ook God niet kan beïnvloeden dus zal Bruce een andere manier moeten vinden om de liefde van z'n leven terug te winnen.

Wie Jim Carrey zegt, denkt onmiddellijk aan smoelentrekkerij en aan enkele kleppers zoals Ace Ventura, Dumb and Dumber, The Mask, Liar Liar en The Grinch. De man heeft een ongelofelijk komisch talent, maar zoals met de meeste komieken heb je voor- en tegenstanders van het soort humor dat ze brengen. Niet iedereen kon Jim Carrey's talent appreciëren en algauw kwamen de kritieken dat hij als acteur maar een beschamend broekventje was die nooit een iets zwaardere rol kon vertolken. De kritiek deed Carrey misbaksels uitspuwen zoals The Cable Guy, Man on the Moon en meer recentelijk het afgrijselijke The Majestic. Uiteindelijk heeft hij wellicht geaccepteerd dat de kritiek terecht was want deze flops duwden z'n carrière in een serieuze dip.

Maar nu slaat Carrey keihard terug met deze Bruce Almigty. Fans zullen opgelucht ademhalen na het zien van deze op en top Carrey-prent. Hij mag opnieuw al z'n komische registers opentrekken en in samenwerking met het meer dan degelijke scenario van het Nutty Professor-team en een aantal topacteurs zet hij hier een meer dan degelijke prent neer die gerust mag bijgezet worden in het rijtje van z'n succesvolste films tot nu toe. Ook niet-Carrey fans zullen af en toe tot hun eigen verbazing een glimlach op hun gezicht zien verschijnen want alhoewel Carrey in grote doen is, spreken we hier eerder van een film die eerder in het verlengde ligt van het meer aanvaardbare Liar Liar dan de extreme karakters die hij neerzette in o.a Ace Ventura en Dumb and Dumber.

BEELD EN GELUID
Bruce Almighty bezit een prachtig 1.85:1 anamorisch beeldformaat zonder de minste oneffenheden of grain. Kleuren zijn helder en donkere tinten krijgen eveneens een prachtige weergave. Detail is voldoende aanwezig en nergens konden we enig spoor ontdekken van digitale artefacten of andere foutjes in het beeld. Puik beeldmateriaal.

De meeste komedies, zoniet allemaal, hebben weinig of geen baat bij een 5.1-behandeling. Bruce Almighty vormt hierop de uitzondering. Er zitten voldoende scènes in de film die je surrounds (en af en toe ook je baskast) mooi zullen aanspreken. Verder komen de dialogen mooi verstaanbaar over uit de centrale luidspreker en wordt er samen met de 2 andere voorste luidsprekers een mooi geluidsveld gecreëerd.

EXTRA'S
Het Proces van Jim is een 6 minuten durende featurette waarin regisseur Tom Shadyac uitlegt hoe hij en Jim Carrey te werk gaan om uit één scène een maximum resultaat te bekomen. Eigenlijk komt het erop neer om carrey z'n gang te laten gaan met het script en er z'n komische talenten erop los te laten. Resultaat: een brainstorm van komische momenten waaruit het moeilijk kiezen is op het einde van de dag. Maar grappig is het natuurlijk allemaal wel. Tom Shadyac's audiocommentaar is vrij informatief en bevat weinig stiltes. Na de obligatoire lofbetuigingen aan z'n medewerkers en acteurs verdiept Shadyac zich in de details van het proces en geeft hij voldoende achtergrondinformatie om ons gedurende het volledige commentaar geboeid te houden. Het leukste gedeelte van dit bonushoofdstuk zijn echter de verwijderde scènes en de bloopers. De scènes die de film niet haalden zijn meestal weggelaten om het tempo in de prent te houden. Ze zijn dus quasi even grappig als het normale materiaal en sommige mochten van ons best de finale cut gehaald hebben. En bloopers, die zijn spontaan en dus vrijwel altijd grappig te noemen. Zeker als ze gebeuren met een zeker Jim Carrey in de hoofdrol. Opmerkelijk is wel dat er jammer genoeg nergens ook maar enig commentaar of interview met Carrey zelf te bespeuren valt.

CONCLUSIE
Voer voor Carrey-fans alsook voor de modale komedie-liefhebber. Zeker niet z'n beste werk tot nu toe maar het gaat terug de goeie kant uit. De dvd doet het meer dan goed op technisch vlak en er zijn ook een aantal hilarische extra's aanwezig.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Tom Shadyac
Met: Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Aniston, Philip Baker Hall, Catherine Bell, Lisa Ann Walter, Steven Carell, Nora Dunn

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875961540


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Pools, Kroatisch, Sloveens, Engels CC
Extra's:
• Het proces van Jim
• Bloopers
• Verwijderde scènes
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij