:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - DEADALIVE
X-FILES, THE - DEADALIVE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-08-29
FILM
Richie is op ufo-jacht en ziet op een avond hoe een vliegende schotel enkele menselijke lichamen dropt. Hij ziet ook hoe twee mannen de lichamen op een truck laden en afvoeren. Ze vergeten echter één lichaam mee te nemen, dat van Theresa Hoese, een vrouw die kort voor een zekere Mulder verdween. In het ziekenhuis worden Scully en Dodgett (wow, dat klinkt alsof het even moet wennen) met de zaak belast en ze ontdekken dat Theresa zwaar mishandeld is. Scully komt onder emotionele druk te staan, want de aliens zijn blijkbaar bezig met hun ontvoerde en 'opgebruikte' slachtoffers terug te brengen. Dat zou betekenen dat ze een goeie kans maken om binnenkort ook Mulder - in wat voor een staat is nog onzeker - te vinden. Scully herkent op beelden van een bewakingscamera Jeremiah Smith, de buitenaardse genezer, en als die zich stiekem toegang verschaft tot het ziekenhuis, geneest hij Theresa. Een SWAT-team doet een inval bij de zogenaamde "sekte" waar Smith de ontvoerden weer op hun positieven laat komen en Scully wil hem koste wat het kost bij zich hebben als ze Mulder vinden. Op dat cruciale ogenblik wordt Jeremiah Smith meegenomen door de aliens en het team kan niets anders vaststellen dan dat ze in het bos een overleden Mulder hebben gevonden. Mulder wordt begraven, maar drie maanden later wordt er een andere ontvoerde, Richies vriend Gary, eveneens teruggevonden en die heeft drie maanden ronddobberen op zee overleefd. Bij Scully rijst het vermoeden dat Mulder noch Gary echt dood waren, maar in een soort van fase met verminderde levensfuncties verkeerden. Mulder wordt opgegraven en het blijkt dat een variant van het buitenaardse virus hem zou kunnen redden. Dan duikt plots Krycek bij Skinner op: hij kan een sample van het antivirus leveren, maar de prijs die hij ervoor vraagt wordt zéér hoog - en het gaat niet om geld!

Dit verhaal is gebaseerd op de afleveringen van seizoen 8, This Is Not Happening (8X14) en Deadalive (8X15), en sluit daarmee nauw aan bij de finale episode van seizoen 7 (7X22 Requiem) waarin Fox Mulder ontvoerd wordt door de aliens. De aflevering is gesitueerd in het midden van het achtste seizoen: Scully is nog steeds zwanger, Mulders plaats is ingenomen door de ambitieuze en ervaren agent John Doggett (Robert Patrick); echter nu heeft Scully (en ook directeur Skinner) de rol van de believer overgenomen en Doggett is de scepticus die achter elk voorval een logische verklaring zoekt. Het verhaal kan je ook wel als zelfstanding geheel bekijken, als een soort mini-film, maar het helpt dat je enkele elementen uit de reeks kent. Zo worden we o.a. opnieuw geconfronteerd met personages uit de eerste zeven reeksen, zoals Jeremiah Smith, Theresa Hoese en natuurlijk de nieuwe hoofdslechterik van dienst na de dood van Cancer Man, Alex Krycek, de man die maar niet wil sterven! Ook wordt er een schare nieuwe karakters ingevoerd, zoals Monica Reyes (Annabeth Gish), een experte in rituele moorden en een vertrouwelinge van Doggett. Ook met Doggett zelf maken we voor het eerst oppervlakkig kennis: hij ziet zichzelf maar als tijdelijke vervanger van Mulder, is ervan overtuigd dat hij ontvoerd is, maar gelooft niet in de vliegendeschoteltheorie. Daarnaast heeft hij nog een zwaar familiaal probleem waarover hij liever niet spreekt. Maar eerder dan over de aansluiting op de oudere afleveringen, het volgende: het verhaal behoort toch, vergeleken met de andere, tot de betere gemiddelden en het bevat enkele sterk emotionele elementen (tegen het einde van de eerste aflevering).

BEELD EN GELUID
Vreemd genoeg hadden we gehoopt dat de afleveringen in widescreen zouden worden gepresenteerd, want de geruchten gaan dat de afleveringen vanaf seizoen 5 in breedbeeld zijn geschoten. Niets daarvan dus, want de beelden staan gewoon in 4:3, net als de X-Files-boxen, en ook het geluid is Dolby Surround 2.0. Je mag voor de rest de kwaliteit van deze release 100 % vergelijken met die van de twee boxsets, vooral dan de laatste. Het geluid is zeer helder en contrastrijk, de beelden zijn scherp ondanks de vele donkere scènes en van ruis of printbeschadigingen is er al helemaal geen sprake. Alleen jammer dat we geen 16:9-beeld krijgen...

EXTRA'S
Het geheel kan dus zoals gezegd als één film bekeken worden, is soms nogal ingewikkeld voor niet-ingewijden en natuurlijk mis je een half seizoen over hoe Scully en Dodgett zijn gaan samenwerken. Daaraan wordt in de extra's gedeeltelijk een mouw gepast. We krijgen twee korte filmpjes, ééntje dat je normaal voor en ééntje dat je na de aflevering moet bekijken voor de goede gang van zaken, waardoor je onmiddellijk mee bent met het verhaal. Een slimme zet, maar niet echt een goede extra. De enige andere extra is een exclusieve trading card . Omdat de disk een single layer is, is de beschikbare ruimte op en blijven we toch met een redelijk kale disk zitten. Vreemd blijft echter dat deze schijf, die hier voorlopig alleen als huur-dvd te vinden is en pas later in de handel verschijnt, tegen een schappelijk prijsje in Groot-Brittannië te koop is én bovendien Nederlands ondertiteld is, inclusief de extra's.

CONCLUSIE
De afleveringen bevatten enkele zeer sterke ogenblikken, maar ik zou ze toch niet willen aanraden aan iemand die nog nooit een X-Filesaflevering gezien heeft (wat je met X-Files: Fight The Future wel kon). Alleszins een leuke introductie van de nieuwe vaste acteur van de X-Files, Robert Patrick, en een voorsmaakje van formaat van wat het nieuwe seizoen ons bieden zal.


cover
Studio: Fox

Regie: Kim Manners en Tony Wharmby
Met: David Duchovny, Gillian Anderson, Robert Patrick, Mitch Pileggi, Annabeth Gish, Nicholas Lea

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036006552


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• 2 korte profielen van John Doggett (Robert Patrick)
• Exclusieve trading card

Andere recente releases van deze maatschappij