:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HULK
HULK
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-12-25
FILM
David Banner (Nick Nolte) is een wetenschapper in dienst van het Amerikaanse leger, hij doet er aan genetische manipulatie om zo de perfecte, onkwetsbare soldaat te kunnen creëren. De experimenten draaien echter allemaal op niets uit en na een tijdje wordt hem verboden om nog langer tests te doen op levende wezens. Daarop besluit Banner dan maar om zichzelf te injecteren met het serum waarvan hij denkt dat het de verwezenlijking is van zijn jaren van werk. Het serum doet het echter helemaal niet zoals het moet, tot overmaat van ramp wordt hij een tijdje later vader en blijkt zijn zoontje Bruce de gemanipuleerde genen overgeërfd te hebben. David gaat wanhopig op zoek naar een remedie, tot op een dag zijn labo helemaal afgesloten wordt, in een vlaag van woede veranderd hij zelf in een Hulk … zijn vrouw bekoopt het met haar leven.


Bruce (Eric Banna) wordt bij een pleeggezin geplaatst en jaren later werkt hij samen met zijn ex-vriendin Betty Ross (Jennifer Connelly) aan ongeveer hetzelfde waaraan zijn vader destijds werkte. Al snel wekt hij zo de interesse op van én het leger én zijn vader. Beiden proberen bijgevolg hem voor zich te winnen, tot grote verwarring van Bruce. Op een dag echter gebeurt er een ongeval in het labo waar Betty en Bruce aan het werk zijn, waardoor Bruce wordt bestraald met een dodelijke dosis gamma straling. Wonder bij wonder is hij zo gezond als een visje, tot er zich even later nevenverschijnselen beginnen voor te doen. Bruce wordt zo woedend dat hij in een gigantisch groot groen monster, dat wij de naam Hulk geven, verandert. Binnen de kortste keren wordt hij op de hielen gezeten door het leger, in het bijzonder Betty’s vader generaal Ross ( Sam Eliott). Maar The Hulk blijkt te sterk te zijn en niet te stoppen, of zo lijkt het alleszins, want blijkbaar heeft Bruce nog steeds gevoelens voor Betty, aangezien The Hulk enkel kalmeert en dus weer in Bruce verandert telkens hij haar ziet. Ondertussen houdt Bruce’s vader David er zo zijn eigen kwaadaardige plannen op na... en die stroken in geen geval met wat generaal Ross of Bruce zelf willen...


Hollywood heeft een nieuwe bron van inkomsten gevonden: verfilmingen van comicfiguren. Het zou dus niet lang duren vooraleer The Hulk er ook aan moest geloven. Uit de comics blijkt al dat dit geen gemakkelijke taak zou worden... probeer maar eens een dergelijk gigantisch groen ding op film te krijgen. De verfilming is wat ons betreft dan ook niet echt geslaagd te noemen, ware het niet voor de mooie ogen van Jennifer Connelly dan hadden we deze film al na een half uur weer uit de dvd speler gehaald. De hele film lijkt een constante herhaling van dezelfde lus: kwaad + groen vs. niet kwaad + normaal. Daar nog een beetje bladvulling tussen en je hebt al snel meer dan 2 uur gevuld.

Wat betreft special effects was het wel in orde, soms kwam het geheel wel eens wat houterig over, maar gelukkig blijft dit beperkt en is over het algemeen wel te zeggen dat alles vlot loopt. Men heeft bij de verfilming gewoon iets te veel nadruk gelegd op het dramatische van het verhaal in plaats van de actie in het verhaal. Fans van Jennifer Connelly zullen echter niet teleurgesteld zijn, want er zijn tal van close-ups aanwezig.

Het mag gezegd worden dat regisseur Bryan Singer tot nog toe nog steeds aan de top staat wat betreft verfilmingen van comics, X-Men is het beste wat het genre te bieden heeft in de filmwereld. We zijn in ieder geval wel benieuwd naar de volgende comic-verfilmingen die we nog voorgeschoteld zullen krijgen.


BEELD EN GELUID
Deze film werd door Universal in de originele beeldverhouding (1.85:1) anamorfisch op dvd gezet. Het resultaat mag er wezen, we krijgen een transfer die kleurrijk en zeer scherp is. Zwartniveaus en schaduwdetail zijn optimaal evenals de contrastniveaus. Spijtig genoeg kent de transfer ook enkele minpuntjes: er is continu wat filmgrain aanwezig, hetzij in lichte mate en niet storend, maar toch zeer spijtig. Tenslotte merkten we hier en daar nog eens wat vuiltjes of compressiefoutjes op, maar dit slechts incidenteel en omdat we er echt op letten. Al bij al een zeer goede transfer.

Het geluid van deze dvd doet de aanschaf van een echte Home Theater gerechtvaardigd zijn, er wordt optimaal gebruik gemaakt van alle 6 kanalen. Dit heeft tot gevolg dat er een zeer mooie spreiding van het geluid tot stand komt die tegelijkertijd ook zeer warm en vol klinkt. Surround kanalen worden frequent aangesproken en dialogen komen kraakhelder en mooi gecentreerd uit de centerspeaker. Tenslotte toch nog even meegeven dat de Dolby Digital track fantastisch is voor zijn formaat, maar we je toch willen aanraden om de DTS track te beluisteren indien je apparatuur er voor geschikt is. Dit omdat deze nog net dat ietsjes verfijnder klinkt ten opzichte van de Dolby Digital track.


EXTRA’S
- Filmcommentaar door regisseur Ang Lee
Regisseur Ang Lee nam de tijd om een zeer interessante commentaartrack in te spreken voor de dvd release. De commentaar is goed te verstaan en niet te snel afgehandeld. Zeker de moeite waard om eens te beluisteren.

- Hulk Cam: Inside the Rage
Via deze vorm van interactief film kijken, kan je telkens er een bepaald icoontje in beeld komt op enter drukken, waardoor je toegang krijgt tot een korte featurette met extra informatie over de scène in kwestie.

- Making of Hulk
Een zeer interessante making of die ons mee achter de schermen neemt van onze groene vriend. We krijgen een mooi overzicht van cast, crew, special effects, stunts en de muziek die door componist Danny Elfman voorzien werd.


- De anatomie van de Hulk
Via beelden uit de film en verdere korte uitleg worden verschillende lichaamsdelen van de Hulk belicht. Leuk gevonden, maar verder is er niet veel aan.

- Deleted Scenes
Een compositie van verschillende scènes die het bijsnijden van de film niet overleefden.

- Hulkscène getekend door 4 illustrators
4 bekende comic tekenaars werd gevraagd om hun interpretatie van een bepaalde scène op papier te zetten. Via een multi angle filmpje krijgen we hier het resultaat te zien. Ook werd van ieder van de tekenaars een biografie toegevoegd.

- Evolutie van The Hulk
In deze featurette wordt de geschiedenis van het personage en Marvel Comics uit de doeken gedaan door niemand minder dan Stan Lee.


- De fantastische Ang Lee
De titel van deze featurette zegt het zo wel een beetje …. Niks dan lovende woorden over de regisseur in dit filmpje, daarbij wat behind-the-scenes beelden en een interview met Lee zelf.

- De “Dog Fight” scène
De scène waarin The Hulk het opneemt tegen de sterk genetisch gemanipuleerde honden was een van de meest intensieve in de film, hoe deze in elkaar gepuzzeld werd, kom je in deze extra te weten.

- The unique style of editing Hulk
Een zeer interessante, maar spijtig genoeg ook vrij korte, extra over de speciale stijl van knip en plakwerk die werd toegepast voor The Hulk. Bevat interviews en beelden uit de stripverhalen ter vergelijking.

Het gala aan extra’s op deze dvd is zeer zeker de moeite te noemen en een echte aanrader als je de film hebt bekeken. Er wordt van werkelijk alles wat verteld en bovendien krijgen we ook achtergrondinformatie over de stripfiguur The Hulk.


CONCLUSIE
The Hulk is een film die sterk teleurstelt, maar de dvd release echter is van een zeer hoge kwaliteit met een zeer goede beeldtransfer, een nagenoeg perfecte DTS en Dolby Digital geluidstrack en een zeer mooie selectie aan extra’s. Toch raden we fans van comic-verfilmingen aan om de film eerst een keer te huren vooraleer je tot aanschaf zou overgaan.


cover
Studio: Universal

Regie: Ang Lee
Met: Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Eliott, Josh Lucas en Nick Nolte

Film:
5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582067675


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
Disc 1:
• Filmcommentaar regisseur Ang Lee,
Disc 2:
• Hulk Cam: Inside the Rage,
• Making of Hulk,
• De anatomie van de Hulk,
• Deleted scenes,
• Hulkscène getekend door 4 illustrators,
• Evolutie van de Hulk,
• De fantastische Ang Lee,
• De “Dog Fight” scène,
• The unique style of editing Hulk,
• DVD-Rom features

Andere recente releases van deze maatschappij