:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAN WHO WASN’T THERE, THE
MAN WHO WASN’T THERE, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2003-12-28
FILM
Ed Crane (Billy Bob Thornton) is een kettingrokende kapper die een op het eerste zicht rustig en grijs bestaan lijdt, als hulpje in de zaak van diens broer. Wanneer Ed merkt dat zijn vrouw (Frances McDormand) een affaire heeft met haar werkgever, zet hij een meesterlijk plan op poten. Hij gaat over tot chantage en wil het op deze manier gewonnen geld investeren als zakenpartner in een droogkuis. Al snel blijkt Ed’s plan niet helemaal waterdicht te zijn en lopen er allerlei zaken fout. Bedrog, moord en intriges maken vanaf dan onlosmakelijk deel uit van zijn leven...

De gebroeders Coen (makers van o.a. Fargo, The Big Lebowski, Intolerable Cruelty) verbaasden in 2001 opnieuw vriend en vijand met The Man Who Wasn’t There, hun moderne visie op het klassieke film noir genre uit de jaren ’40 en ’50. De uit die tijd vermaarde serie films werden voornamelijk bekend door steracteur Humphrey Bogart, die meer dan dikwijls in de huid kroop van een detective. In de versie van de Coens heeft het detectivepersonage plaatsgemaakt voor een kapper, gespeeld door Billy Bob Thornton, die qua looks & stemtimbre erg veel gelijkenissen vertoont met Bogart. Ook bestaat de volledige vormgeving (production design) van The Man Who Wasn’t There uit nostalgische elementen: oude auto’s, klassieke kleding, interieurs; alles werd tot in de puntjes verzorgd om de authenticiteit te bevorderen. Om het geheel af te romen werd de film zelfs in zwart/wit gedraaid. Op de eerste disc van deze dubbel dvd vinden we weliswaar ook een ingekleurde versie terug, maar die moet toch heel wat aan sfeer inboeten. Beslist overslaan en resoluut voor de oorspronkelijk bedoelde zwart/wit versie kiezen op de tweede disc is dus de boodschap. De film kent over de gehele lijn een nogal onvoorspelbaar karakter, wat het verhaal en het verloop ervan des te interessanter maakt. Ook al is Ed Crane een nogal zwijgzaam personage, toch zorgt hij voor voldoende intrige. De gebruikte voice-overs en de gelaatsuitdrukkingen die acteur Billy Bob Thornton gebruikt, onthullen een toch wel erg sterke acteerprestatie. Over de rest van de cast kunnen we trouwens even positief zijn. Iedereen acteert sterk en geloofwaardig. Alweer een mooi pluspunt. De kijkers die alleen maar uit zijn op actie-thrillers zullen waarschijnlijk wel teleurgesteld zijn in deze prent, daar dit is nu juist het enige element is dat erin ontbreekt. Twee uur lang kabbelt de film als een rustig bergriviertje verder. Mysterie, bedrog, drama, tederheid en humor vermengen zich in een zeer geslaagd geheel. Niet zo zeer het allerbeste werk van de Coen Brothers, maar algemeen gesproken zeker interessant en erg boeiend om naar te kijken. Dit geldt zowel voor de aanhangers van klassieke film noir, als voor iedereen die eens wil kennismaken met de aparte sfeer die samengaat met dit genre.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeld met een 1.85:1 verhouding oogt zeer contrastrijk. Dit is vanzelfsprekende voor een zwart/wit film ontzettend belangrijk. De transfer is glashelder en op het af en toe onvermijdelijke moiré effect valt er in z’n geheel niets aan te merken op de beeldkwaliteit.

Het Dolby Digital 5.1 geluid focust zich hoofdzakelijk op het dialoogkanaal. De sporadische muziek wordt mooi verdeeld over de twee voorste en achterste kanalen. De subwoofer, alsmede het gebruik van veel ruimtelijke geluidseffecten blijft wel helemaal achterwege. Deze film moet het niet hebben van wilde actie maar is eerder dialooggericht. De stemmen zijn duidelijk te verstaan, alleen is er soms een heel klein beetje gebrek aan hoge tonen, waardoor de dialogen soms lichtelijk dof klinken. Maar dit kleine gebrek zal zeer zeker voor de meeste kijkers verwaarloosbaar zijn.

EXTRA’S
- Audiocommentaar
Het audiocommentaar loopt tijdens hele filmduur en bevat maar weinig pauzes. De drie sprekers (Billy Bob Thornton, Joel & Ethan Coen) vullen mekaar perfect aan en laten geen enkele belangrijke scène onaangeroerd. De informatie die verstrekt wordt -zweeft tussen leuke informatie en inside jokes tussen de drie heren. Er wordt beslist wat afgelachen en het is duidelijk merkbaar dat ze mooi op elkaar zijn ingespeeld. Jammer genoeg moeten we het wel stellen zonder Nederlandstalige ondertiteling bij het audiocommentaar.

- Making Of (16 min.)
Deze bestaat uit interviews met de vertolkers van de belangrijkste personages uit de cast, de schrijvers, cinematograaf en regisseur. De laatste minuten krijgen we beelden te zien van de set tijdens de opnamens. Dit is best een leuke extra. Ook hier ontbreken Nederlandstalig ondertitels.

- Interview met cinematograaf Roger Deakins (50 min.)
Dit is eigenlijk de enige tegenvaller tussen de extra’s. Het interview met cinematograaf Roger Deakins is spijtig genoeg een beetje te lang gerokken. Meer dan 50 minuten luisteren begint op de duur een beetje te vervelen, zeker wanneer je merkt dat er totaal overbodige fragmenten hadden kunnen weggeknipt worden (iemand die onverwacht binnenkomt, herhalingen etc.). Er komen zeker wel leuke weetjes aan het licht maar men had gerust wat beter mogen schiften. Je kan het bijna al vermoeden, maar ook bij deze extra is geen ondertiteling aanwezig.

- Deleted Scenes
Hier krijgen we 5 weggeknipte scènes te zien. Wel zonder enige vorm van uitleg over waarom nu precies deze beelden de finale versie niet overleefd hebben. Middels wat geschreven tekst of een voice-over had dit op een simpele manier duidelijk kunnen gemaakt worden.

- Filmography
De onontbeerlijke filmografie van cast en regisseur.

- Photo Gallery
Deze extra bestaat volledig uit production stills: foto’s die genomen werden tijdens het tot stand brengen van de filmproductie. Een soort behind the scenes maar dan met behulp van foto’s zeg maar.

- Trailer & TV-Spots
De tweede disc wordt afgerond met de bioscooptrailer en twee TV-spots.

CONCLUSIE
Moderne nostalgie, dit is The Man Who Wasn’t There in een notendop. Een rijk verhaal, mooie vormgeving en sterke acteerprestaties. De film is zeker aanbevolen voor fans van drama en psychologische thrillers. Neem daarbij nog deze door Paradiso Entertainment degelijk verzorgde dvd en voor je het weet krijg je een kwalitatieve aanwinst voor ieders persoonlijke collectie.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Joel Coen
Met: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, Michael Badalucco, James Gandolfini

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504967146


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Commentary
• Making Of
• Interview met cinematograaf
• Deleted Scenes
• Filmografie
• Photo Gallery
• Trailer
• TV-Spots

Andere recente releases van deze maatschappij