:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUBTERANO
SUBTERANO
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-01-02
FILM
In een futuristische wereld raken een tiental mensen vast te zitten in een ondergrondse parkeergarage. Voor ze het goed en wel beseffen vallen ze te beurt aan de grillen van een sadistisch computerspel. Het spel loodst hun door verschillende levels waarbij ze slecht één ding te verliezen hebben: hun leven...

Het verhaal valt best te omschrijven als een moderne variant op het tien kleine negertjes-verhaal. Je weet gewoon bij voorbaat dat een heleboel personages het spel niet zullen overleven en zullen worden afgeslacht als kanonnenvlees. Net als bij de film Cube komen mensen van verschillende pluimage in eenzelfde complot te zitten. De karakters zijn erg verschillend, wat net zoals bij een TV-show als pakweg Big Brother, de nodige conflicten uitlokt. Het budget van de film is peanuts, de manier waarop de regisseur en production designers hiermee omsprongen ronduit lachwekkend. Mensen als James Cameron hebben reeds bewezen in de filmgeschiedenis dat je met een persoonlijke visie en een hoop talent met een kinderbudget zeer originele cinema kunt maken, dan hebben we het hier uiteraard over de allereerste Terminator film. Regisseur en scenarist Esben Storm maakt niet alleen een stevig potje van de verhaalopbouw in Subterano, ook met de shots en camerastandpunten loopt er vanalles mis. Voor een onduidelijke reden zijn de meeste shots (bijna integraal gefilmd in dezelfde saaie parkeergarage) steeds opgenomen vanuit een schots en scheef gezichtspunt. Dit soort videoclip truukje oogt dan misschien cool in een snelle, blitse montage, maar wanneer later blijkt dat dit het enige kunstje is dat de regisseur in petto heeft, is het wel duidelijk dat er iets grondig mis is met diens originaliteit en talent. Esben is nochthans niet aan zijn proefstuk toe, Subterano is reeds zijn zestiende (slechte) film op rij. Dan hebben we het nog niet gehad over de ronduit dwaze en goedkope CGI computereffecten die bedoelt zijn om flashy en spannend over te komen. Mensen die aangevallen worden door kinderspeelgoed, rollende knikkers en muisachtige rolschaatsen zijn nu niet meteen angstaanjagend noemen (enkel het effect waarbij iemand zijn voeten verliest, kan als geslaagd worden bestempeld). De eindbaas in het spel is zelfs een man in een debiel rubberen robotpak op rolschaatsen, waar zijn we in hemelsnaam mee bezig kan je je dan afvragen? Om onze mening nog wat finale kracht bij te zetten, kunnen we het dan ook nog even over de acteurs hebben die meespelen in dit lompe vehikel. Laat ons hier niet te veel uitwijden, enkel acteur Alex Dimitriades (GhostShip) blijft min of meer overeind in zijn rol, de rest van de meute is waarschijnlijk nabije familie van de regisseur en deelt dezelfde onbestaande hoeveelheid talent. Je merkt het, veel positiefs valt er niet te vertellen over deze film. Eén punt voor de hoofdacteur, één punt voor het potentieel goede basisidee en één punt voor de belichting, maar die was waarschijnlijk reeds voor het draaien van de film aanwezig in de parkeergarage. We komen dus uit op een magere 3 op 10. Jammer maar helaas.

BEELD EN GELUID
Het beeld is vrij van oneffenheden en oogt redelijk fris. Het contrast is redelijk tot goed te noemen en de kleuren zijn, ondanks de beperkte locatie waarin gefilmd werd, toch nog erg rijk en divers. Wel is het beeld op sommige ogenblikken precies afkomstig van een goedkope digitale supermarkt camera. Ook al was dit dan de bedoeling van de filmmakers, het resultaat oogt eerder ondermaats.

Het geluid doet aardig zijn best om Dolby Digital 5.1 te zijn. Zoals de titel van de film (SUBterano) reeds aangeeft, wordt de subwoofer vaak aangesproken. Ook al laat de zuiverheid van de bassen dan wel erg te wensen over. Bovendien stoort bij de overige 5 kanalen het totale gebrek aan richting in het geluid. Wanneer een auto bijvoorbeeld van links naar rechts over het scherm rijdt, blijft het geluid gewoon ter plaatse en ontbreekt elke vorm van beweging. Op gebied van ruimtelijkheid is het al even zwak gesteld. Tijdens het spelen van de muziek is er op vele plaatsen zelfs een faseprobleem merkbaar met het geluid, een soort pseudo stereo maar dan totaal verkeerd, zeg maar. De dialogen komen dan wel mooi uit de centerspeaker maar echt hoogstaand is de kwaliteit niet.

EXTRA’S
Enkel de trailer van de film.

CONCLUSIE
Afschuwelijk slechte film. Dit is een perfect voorbeeld van een film die gemaakt werd met een klein budget en met een nog mindere hoeveelheid originaliteit en talent. Enkel hoofdacteur Alex Dimitriades acteert naar behoren, de rest van de cast is even lachwekkend als het scenario zelf. Wanneer de aftiteling van een film interessanter is om naar te kijken dan de film zelf, dan zit je met een groot probleem. We kunnen dus besluiten met een goede raad aan elk en ieder onder jullie: gelieve dit gedrocht te mijden als de pest!


cover
Studio: A-Film

Regie: Esben Storm
Met: Alex Dimitriades, Tasma Walton, Alison Whyte

Film:
3/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777040416


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij