:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLEASANTVILLE
PLEASANTVILLE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-06-01
FILM
Broer en zus David (Tobey Maguire) en Jennifer (Reese Witherspoon), twee typische restafvalproducten van de MTV-generatie, zijn allerminst elkaars beste vriend. Als hun moeder, die na haar scheiding wanhopig probeert te bewijzen dat ze nog jong is, hen een avondje alleen thuis laat, hebben ze een kletterende ruzie over de afstandsbediening, zodat die in onzacht contact komt met de muur. Terwijl Jennifer met één of andere oververhitte nozem van school naar een concert wilde kijken, verkoos David zich te installeren voor een marathonheruitzending van zijn favoriete feuilleton, Pleasantville, een "familiereeks" in zwart-wit uit de jaren 50 die overloopt van naïviteit en waarin de plot draait om het redden van een poesje uit een boom of een bezoekje aan de kapper, en die bevolkt wordt door een bende ongelofelijke sullen, maar waarin het leven eenvoudig is en onveranderlijk voortkabbelt. Een mysterieuze oude tv-reparateur geeft ze een nieuwe afstandsbediening waardoor ze in het programma gezapt worden en plots Bud en Mary Sue worden, twee protagonisten uit de tv-reeks. In afwachting van hun terugkeer naar hun eigen wereld, proberen ze er het beste te maken en vooral Jennifer heeft in deze compleet aseksuele wereld problemen om haar hormonenspiegel onder controle te houden. En onvermijdelijk zijn ze er samen de oorzaak van dat Pleasantville niet langer gelijkmoedig is. Sommige bewoners gooien de eentonigheid van zich af, stellen zich vragen over de wereld buiten Pleasantville, kunnen genieten van kunst, moderne muziek en seks en sommigen krijgen zelfs "een kleurtje". Elk mes snijdt natuurlijk aan twee kanten en de aanvankelijke verwondering slaat om in een diepe verdeeldheid als er bijna een rassenoorlog uitbreekt tussen de 'kleurlingen' die zich niet langer willen conformeren, en de zwart-witten, die Pleasantville liefst in zijn oorspronkelijke staat terug willen brengen.

Pleasantville is een leuke, onderhoudende film zonder al te veel pretentie, met enerzijds hier en daar een flinke lik moraliserende saus, maar anderzijds op het gepaste ogenblik oprecht komisch zonder in vulgariteiten te vervallen, en dat is tegenwoordig al heel wat. De scène met de brandende boom en de reactie van de brandweermannen deed ons spontaan terugdenken aan de "Don't Panic"-sequentie uit Chicken Run! De gebruikte symboliek is leuk maar soms een beetje te doorzichtig (het plukken van de appel bijv. die de zondeval moet voorstellen). Het is een leuk fantasieverhaal, soms misschien iets té conformistisch, maar de vele rake oneliners en vooral de leuke speciale effecten waarin zwart-wit en kleur door elkaar gebruikt worden, houden de film meer dan zomaar overeind. Tobey Maguire en Reese Witherspoon zijn ten andere erg goed op elkaar ingespeeld als kibbelende broer en zus. Regisseur Gary Ross, ook bekend van films als Dave en Big!, was bij het maken van deze film duidelijk in zijn betere doen.

BEELD EN GELUID
Voor een kleinere maatschappij heeft H.O.M. Vision een technisch vrij solide product afgeleverd. Het beeld is overal netjes scherp, wat natuurlijk belangrijk is als je visuele trucjes met de kleurfilters gaat uithalen, en foutenvrij. Het enige wat daarover vermeldenswaardig is, is dat in de 'gemengde' scènes de kleuren wel erg pastelachtig en onnatuurlijk zacht zijn, maar gezien dat in de gekleurde scènes aan het begin en aan het einde van de film niet het geval is, vermoeden we dat dit een bewuste techniek van de makers is om sommige effecten in - excusez le mot - de verf te zetten. Het 5.1-geluidsspoor klinkt fris en zuiver, maar er wordt niet echt veel gebruik gemaakt van de surround-mogelijkheden, wat ons inziens in een film zoals deze, waarin de speciale effecten merendeels visueel van aard zijn, niet strikt noodzakelijk is. De muziek in deze film is overigens van de hand van niemand minder dan Randy Newman; alleen jammer dat zijn bijdrage beperkt blijft tot de instrumentale score en niet, zoals bij Toy Story, tot gezongen nummers.

EXTRA'S
Vooral voor een release van een kleinere studio bevat deze disk redelijk veel bonusmateriaal. Naast de tegenwoordig bijna obligate trailer en biografische informatie over cast en regisseur, bevat deze disk een commentaartrack, een uit vijf segmenten bestaand filmpje over de speciale effecten en als kers op de taart een videoclip van het nummer "Nothing's gonna change my word" van Fiona Apple. Vooral de documentaire over de speciale effecten geeft de disk meerwaarde; er zit namelijk een scène in de film waarin Tobey Maguire zijn moeder, die voor de buitenwereld moet verbergen dat haar huid is gekleurd, grijs schminkt en achteraf gezien was die scène ondanks haar schijnbare eenvoud toch één van de moeilijkere om te doen. Ook wordt in het filmpje de conceptuele schilderkunst belicht die door Jeff Daniels wordt gebruikt in zijn rol als exploitant van de lokale fastfoodketen, die als een van de eerste inwoners van Pleasantville existentiële vragen heeft over zijn monotone leven en die de schilderijen als uitlaatklep en vrije expressie beschouwt. Allemaal heel mooi, maar bij een échte grote filmstudio, zoals Fox of Columbia Tristar, zouden de extra's Nederlands ondertiteld zijn. Aangezien er geen andere ondertitelingstalen op het schijfje staan, zou het dus logisch zijn om alles Nederlands te ondertitelen, maar dat is dus, zoals gezegd, jammer genoeg niet het geval.

CONCLUSIE
Een onderhoudend filmpje zonder veel franje, dat misschien niet de filmgeschiedenis zal ingaan als de spectaculairste komedie ooit, maar anderzijds ook geen noemenswaardige zwakheden bevat. Iets te banaal om artistiek te zijn, maar te beduidend om in de grote grijze massa verloren te gaan.


coverStudio: H.O.M. Vision

Regie: Gary Ross
Met: Tobey Maguire, Jeff Daniels, Joan Allen, William H. Macy, J.T. Walsh, Don Knotts, Reese Witherspoon

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713423553856


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Commentaartrack
• Making-of-documentaire
• Trailer
• Muziekvideo Fiona Apple
• Cast- en crewinformatie
• Biografische informatie

Andere recente releases van deze maatschappij