:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENGLISHMAN WHO WENT UP A HILL BUT CAME DOWN A MOUNTAIN, THE
ENGLISHMAN WHO WENT UP A HILL BUT CAME DOWN A MOUNTAIN, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-01-31
FILM
Wanneer de cartografen, Reginald Anson (Hugh Grant) en George Garrad (Ian McNeice) op het einde van de eerste wereldoorlog in het Welshe dorpje Ffynnon Garw de hoogte van de lokale berg komen opmeten, worden de twee Engelsen door de achterdochtige Welshmen met een scheef oog bekeken. Erger nog, wanneer ze ook nog eens verklaren dat de berg geen berg is maar slechts een heuvel - want met zijn 984 voet 16 voet te kort om als berg te worden geklasseerd - is het hek van de dam bij de dorpelingen, die al weddenschappen hadden afgesloten wie er het dichtst bij de hoogte van de berg zou zitten, en deze allemaal een stuk hoger hadden ingeschat. Zelfs de lokale geestelijke, eerwaarde Jones (Kenneth Griffith) en zijn eeuwige tegenpool, herbergier/lokale alcoholverstrekker Morgan The Goat (Colm Meaney) kondigen tijdelijk een wapenstilstand af om (1) met de meest onnozele smoesjes en sabotage-activiteiten de landmeters zo lang mogelijk in Ffynnon Garw te houden, en (2) de lokale bevolking te mobiliseren om te beginnen graven en zo nog een voet of 20 zand op de heuvel te gooien. Het tweede wordt flink bemoeilijkt door de zware weersomstandigheden, en wat het eerste betreft weet Morgan niet beter dan een oud lief, Betty (Tara Fitzgerald) op te trommelen om het de heren naar hun zin te maken. En tussen Betty en Reginald klikt het wel héél goed.

The Englishman Who Went Up A Hill But Came Down A Mountain is kennelijk gebaseerd op een Welshe volksoverlevering, maar uiteraard voor film bewerkt tot een licht verteerbare brok amusement. Tegen zo'n sympatieke film die vooral de eigenzinnigheid van de besloten dorpsgemeenschap te kijk zet, en daarmee erg lijkt op Waking Ned Devine, kan je gewoon niet veel hebben. En toch krijg je het gevoel dat de scenaristen in dit geval net niet genoeg het oppervlakkige laagje er hebben afgekrast, want in de scènes waarin wordt omschreven dat de meeste gezonde mannen weg zijn gestuurd naar het front in Frankrijk, vaak niet teruggekeerd, ofwel net als Johnny Shellshock (Ian Hart) er een trauma aan hebben overgehouden, wordt er net wat te weinig moeite gedaan om de meer dramatische aspecten van het verhaal wat uit te diepen. Anders had dit ongetwijfeld een schitterende tragikomedie geworden, waar het komische aspect nu eerder beperkt blijft en het tragische aspect nagenoeg verdwenen is. Wie echter geïnteresseerd is in mooie plaatjes van Engelse - oeps, ik hoop dat ze het niet gehoord hebben - Welshe landschappen of mooie plaatjes van Tara Fitzgerald, zit bij deze film aan het juiste adres. Deze laatste is natuurlijk altijd aardig om zien, maar kan toch minder overtuigen dan in het briljante Brassed Off! Hugh Grant is in zijn zoveelste bumbling fool-rol natuurlijk al lang niet origineel genoeg meer om te kunnen verrassen, en de beste dialogen zijn dan ook voor de bont kakelende nevenfiguren, waarbij Colm Meaney als de brutale dorpswaard de show steelt.

BEELD EN GELUID
Beeld- en geluidskwaliteit van deze DVD zijn verrassend okee te noemen voor een uitgave waar duidelijk minder publiciteit rond gemaakt werd, zoals deze. Eerst en vooral het schitterende nieuws: het originele aspect ratio van de de film, zijnde 2.35:1, werd behouden, waar Buena Vista in andere gevallen al wel eens pleegt tegen te zondigen. Het beeld heeft een goed contrast, een fijn maar een beetje somber uitgevallen palet, en vertoont hier en daar een paar kleine compressie-artefacts, maar dat was het dan zowat. Het Engelse 5.1-geluidsspoor is meer dan adequaat voor deze film nagenoeg zonder spectaculaire geluidseffecten van betekenis, behalve dan een kletterend onweer ergens in het midden van het verhaal. Technisch zeker een voldoende, dus.

EXTRA'S
Zijn in de verste verten niet te bespeuren op deze release.

CONCLUSIE
The Englishman Who Went Up A Hill But Came Down A Mountain is vooral voer voor liefhebbers van de betere Britse cinema. De cast is aardig en charmant, de tijdsgeest van 1917 wordt redelijk geloofwaardig opgeroepen, en de dvd zelf is technisch in orde. In een winkel of videotheek naar een film met een dergelijke lange titel vragen bezorgt U ook gegarandeerd een lachkramp wanneer U de reactie van de verkoper ziet.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Christopher Monger
Met: Hugh Grant, Tara Fitzgerald, Colm Meaney, Ian McNeice, Ian Hart, Kenneth Griffith

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711875954115


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij