:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARMAGEDDON
ARMAGEDDON
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-09-24
FILM
Een komeet ter grootte van Texas komt op de aarde af; enkele kleinere brokstukken hebben New York al platgelegd, maar de impact wordt een "global killer": niemand zal de ramp overleven. De NASA wordt ingeschakeld en die is van mening dat een kernbom op achthonderd meter diepte in de komeet tot ontploffing moet worden gebracht. Daarvoor wordt een beroep gedaan op olieplatformwerker Harry Stamper (Bruce Willis) en het zootje ongeregeld dat zijn ondergeschikten voorstelt. Net op het moment dat Stamper één van zijn ondergeschikten, A.J., een paar lichaamsdelen wil afschieten omdat die zijn dochter Grace (Liv Tyler) heeft bepoteld, arriveert er een delegatie met het officiële nieuws. Eerder dan astronauten op te leiden tot boorplatformwerkers, stelt Stamper voor om er met zijn crew zelf naartoe te gaan. Twee spaceshuttles worden klaargemaakt voor de gevaarlijke missie. En gevaarlijk is ze, want naast de gewone technische mankementen, begint de bemanning te ruziën over het te volgen protocol. Het Pentagon, sceptisch over de slaagkansen van Stamper, heeft echter nog een plan B waarover blijkbaar niet te lang is nagedacht. Door Stampers volhardendheid heeft de missie kans op slagen, maar de prijs die hij en zijn team betalen is zeer hoog.

Waar een film als Deep Impact de dreiging van een komeetinslag rationeel benaderde, is dit meer de Bruce Willis-versie: laat de wereldbedreigende gevaren over aan een bende losgeslagen cowboys. Eens je deze kronkel in het scenario hebt genomen, is Armageddon een non-stopvuurwerkspektakel met een aaneenschakeling van speciale effecten, een romantisch bijverhaaltje zoals je ze wel in meer films van het duo Jerry Bruckheimer/Michael Bay aantreft (o.a. Pearl Harbour), een paar pakkende drama's en enkele zeer humoristische stukjes dialoog. Hilarisch is de szcène waarin de crewleden hun financiële eisen op een lijstje hebben gezet en o.a. nooit van hun leven nog belastingen willen betalen. Dankzij het goed uitbalanceren van al die verschillende genres is Armageddon een succes geworden aan de bioscoopkassa. Verhoudingsgewijs, voor wat sommigen beschouwen als een 'domme actiefilm', wordt er meer dan redelijk geacteerd, vooral door de bonte schare nevenfiguren uit Stampers gezelschap.

BEELD EN GELUID
Zowat alles wat aan de flipperversie fout was, is bij deze re-release meer dan voldoende gecorrigeerd. In tegenstelling tot de oude versie is het beeld nu anamorf en de beeldkwaliteit dus enorm verbeterd, wat o.a. te merken is in de diverse snelle montages van de verschillende rampscènes en aan het altijd haarscherpe beeld met een mooie kleureninvulling. Dé troef bij uitstek van de disk is en blijft echter de bijzonder dynamische geluidstrack waarop je de impact van de meteorieten door de kamer hoort donderen en waarin je zelfs via de achterste geluidsboxen de onderdelen van het gammele Russische ruimteschip hoort rammelen. Niet alleen wordt het geluid zeer goed gesplitst over de diverse kanalen, ook van het LFE-kanaal wordt optimaal en veelvuldig gebruik gemaakt. Dat gaat af en toe wel een beetje ten koste van de verstaanbaarheid van de dialogen, maar die bestaan toch grotendeels uit onverstaanbaar geschreeuw. De 5.1-track doorstaat zelfs de vergelijking met sommige DTS-tracks en overtreft zelfs sommige ervan (ik denk bijv. aan Chicken Run). Qua geluidskwaliteit is deze disk er eentje waarmee je gemakkelijk je vrienden de prestaties van je versterker kan demonstreren!

EXTRA'S
In de gevreesde flippe-reeks van Buena Vista zijn heel veel films in ere hersteld en vallen we van het ene uiterste in het andere: er zijn zo veel extra's aan de disk toegevoegd, dat de versie is geupgradet naar een tweediskversie, wat bij de andere re-issues zoals The Rock en Starship Troopers niet het geval was. Op de tweede disk, die net als de eerste wordt gepresenteerd in meertalige en mooi geanimeerde menu's, zijn bovendien al deze extra's optioneel Nederlands ondertiteld zoals het hoort, maar wat in de praktijk jammer genoeg niet altijd gebeurt.

Vooreerst krijgen we een dikke drie en een halve minuut verwijderde scènes. Vervolgens zijn er een 13-tal filmpjes over de verschillende speciale effecten. Het leuke is dat die ingedeeld zijn volgens 3 personen - Richard Hoover, Hoyt Yeatman en Pat McClung - die ze hebben helpen realiseren en die er de nodige deskundige commentaar bij geven. In een gelijksoortige sectie geeft productieontwerper Michael White zijn visie op de concepten, o.a. de ontwerpen van de kostuums, de graafmachines en de asteroïde. Dan zijn er twee goed gevulde reeksen storyboards, namelijk één reeks tekeningen over de asteroidenstorm en één over de scène waarin de Armadillo over de kloof springt. Dan is er nog de videoclip van "I don't want to miss a thing", voorafgegaan door een kort interview met de bandleden van Aerosmith en gevolgd door een commercial voor de soundtrack; tot slot is er nog één bioscooptrailer. Het kon nog net iets mooier door een commentaartrack toe te voegen bijv., maar we zijn meer dan tevreden met de upgrade naar Armageddon SE 2.0! Echter één puntje van kritiek dat ook voor de andere re-issues geldt: men is nog maar eens overgeschakeld op een nieuw soort doosje en het schijnt dat men nog altijd geen lessen heeft getrokken uit het scavano-avontuur. De disks laten zich, zeker in het begin, redelijk moeilijk uit het doosje nemen. Voorzichtigheid is dus geboden. Haal maar een tangetje uit je gereedschapskoffer! Het doosje is ook een stuk breder dan de standaardmaat (zie bijv. ook het R4-doosje van The Mummy) en het oogt niet echt esthetisch tussen de rest. Volgende keer een betere verpakking, graag!

CONCLUSIE
Dit is een film die iedereen in huis moeten hebben, maar een prangendere vraag is in dit geval natuurlijk of wie deze disk al in huis heeft (de flipperversie dan) deze versie per se moet kopen. Ik kan me niet over alle re-issues uitspreken, maar in het geval van Armageddon lijkt dat toch wel een goed idee; je mist anders een boel bonusmateriaal, maar je mist vooral de anamorfe transfer van de re-issue, een probleem dat zich bijv. bij Starship Troopers en Air Force One niet stelt. Wie een minder veeleisende video-opstelling heeft of wie niet maalt om extra's, die kan gewoon zijn oude flipperversie houden (én moet ongeveer halfweg de film opstaan, hè hè!).


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Jerry Bruckheimer en Michael Bay
Met: Bruce Willis, Liv Tyler, Ben Affleck, Billy Bob Thornton, Michael Duncan Smith, Will Patton, Peter Stormare, Keith David, Steve Buscemi

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
144 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875980084


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Slovaaks, Kroatisch, Hebreeuws
Extra's:
• Geanimeerde menu's
Disk 2:
• Verwijderde scènes
• Storyboards
• Analyse van de speciale effecten
• Featurette
• Trailer
• Videoclip Aerosmith

Andere recente releases van deze maatschappij