:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEISJE
MEISJE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-03-07
FILM
Meisje is een vrouwenfilm. Hiermee willen we niet zeggen dat het enkel een film voor vrouwen is, maar wel dat het verhaal errond draait. Rond drie ervan welteverstaan: het hoofdpersonage Muriel, haar moeder Martha en Laura, een vrijgevochten dertiger die haar appartement ter beschikking stelt aan de op de dool zijnde Muriel. Haar twintigste verjaardag bracht Muriel op een moment in haar leven waar ze niet helemaal weet wat ze juist wil. Ze ontvlucht haar kleine Vlaamse geboortedorpje op zoek naar avontuur, sex en de zin van het leven. Bovendien wil niks meer te maken hebben met haar relatie, welke ze ziet uitmonden in een typisch huisje-tuintje-gevangenis. Haar moeder Martha moet dit alles wezenloos toezien terwijl ze in de fabriek een promotie voorgeschoteld krijgt die normaal gezien weggelegd was voor haar dochter. Zoals reeds gezegd komt Muriel terecht bij Laura, zij is net de kaap van de dertig gepasseerd en haar moedergevoelens beginnen langzaam aan de kop op te steken. Vandaar ook dat zij Muriel in huis neemt, zeer tegen de zin van haar vriend.

U hoort het, Meisje is een diepgaand relationeel drama over drie vrouwen uit drie verschillende generaties. Dat er heel wat (functioneel) realistisch naakt in voorkomt en dat de film in het heden plaatsvindt maar desalniettemin de sfeer uitademt van zo'n 30 jaar geleden, maakt het geheel alleen maar toegankelijker en geeft een specifieke, gemoedelijke sfeer aan de prent. Dorothée Van den Berghe kaapte met haar eerste langspeelfilm twee prijzen weg op het filmfestival van Locarno. Dit gegeven, samen met de bezoekersaantallen, staat vrijwel garant voor de produktie van een tweede langspeelfilm van haar hand, alvast iets waar de filmliefhebber reikhalzend kan naar uitkijken. Want op het vlak van de Vlaamse film is Meisje één van de betere cinematografische prestaties van de afgelopen jaren.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeld bezit een aspectratio van 1.85:1 en de sombere tint die de film uitademt wordt weerspiegeld in de weergave van nogal wat grauwe kleuren die er op hun dan beurt dan weer wel goed uitzien. Het zwartniveau in de donkere scènes is acceptabel maar niet meer dan dat. Volgens Alexander Vandeputte, co-producent van Meisje, is de ruwere beeldstructuur het gevolg van een artistieke beslissing door de regisseur.

De Vlaamse Dolby Digital 5.1 track klinkt bevredigend maar het had voor ons best een doodnormale Dolby Surround mogen zijn. De achterspeakers worden bitter weinig aangesproken, behalve in enkele buitenscènes waar je een miniem surroundeffekt voorgeschoteld krijgt. Het geluidsveld moet het dus voornamelijk hebben van de voorste kanalen en die doen hun werk op hun beurt meer goed. Alles komt perfekt verstaanbaar uit de centrale speaker die een perfekte ondersteuning krijgt van de twee front speakers.

EXTRA’S
Beginnen doen we de prachtige kortfilm 'Bruxelles Minuit' van Dorothée Van Den Berghe, een meer dan bevredigende extra die afklokt op zo'n 16 minuten. Ook is er een videoclip aanwezig van Daan, tevens de componist van de film. De clip wordt volledig ondersteund door een montage aan beeldmateriaal uit de film zelf. Verder zijn er enkele bio- en filmografiën van de voornaamste acteurs uit de film, zowel in het Frans als in het Nederlands. Uiteindelijk is er nog een fotogalerij alsook een trailer aanwezig van de film. Buiten deze trailer vinden we nog drie promotionele trailers voor 3 andere Belgische producties: Pauline en Paulette, Science Fiction en Any Way The Wind Blows.

CONCLUSIE
De prachtige debuutfilm van Dorothée Van den Berghe is één van de meer recente pareltjes uit de Vlaamse filmgeschiedenis. A-Film verzorgde de release met een aantal extra's maar jammer genoeg is de beeldkwaliteit niet al te denderend. Toch de aanschaf waard al is het alleen maar om de prachtige Charlotte Vanden Eynde aan het werk te zien.


cover
Studio: A-Film

Regie: Dorothée Van den Berghe
Met: Charlotte Vanden Eynde, Els Dottermans, Frieda Pittoors, Matthias Schoenaerts, Wim Opbrouck, Nico Sturm

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777040171


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans
Extra's:
• Trailers
• Kortfilm
• Videoclip
• Fotogallerij
• Postergalerij
• Bio- en filmografiën

Andere recente releases van deze maatschappij