:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOST HIGHWAY
LOST HIGHWAY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-03-29
FILM
Fred Madison (Bill Pullman) is saxofonist en getrouwd met Renée (Patricia Arquette). Al geruime tijd hebben ze huwelijksproblemen waardoor de communicatie vrij stroef verloopt. Renée zoekt haar seksuele bevrediging elders. Fred wordt stilaan achterdochtig en tracht haar te bellen vanuit de bar waar hij optreedt. Hij krijgt echter geen antwoord en besluit om zijn vrouw te schaduwen, waarbij hij tot de vaststelling komt dat ze inderdaad de honing elders zoekt. Hij besluit om haar minnaar op te wachten en hem om te brengen. Later wordt hij gearresteerd voor de moord op zijn vrouw! Tot zover "het verhaal", maar hier begint het pas goed: Lynch neemt de kijker mee in een wirwar van dromen en realiteit, verlangens, hallucinaties en ontkenningen. Het is aan de kijker om te ontdekken hoe de vork aan de steel zit.

David Lynchs films zijn geen voer voor de grote massa, maar eerder gemaakt voor het cinefiele publiek. Lost Highway is zo'n film. Het verhaal vertellen zonder spoilers prijs te geven is moeilijk, vandaar deze korte synopsis. Eén ding staat buiten kijf: dit is een briljante film, ontsproten aan het meesterlijke brein van Lynch. Voor een uitgebreidere uiteenzetting (met spoilers) verwijzen we graag door naar het artikel Lost Highway - een interpretatie, geschreven door Alvin Reniers.

BEELD EN GELUID
Voorafgaand aan deze release was er enige onduidelijkheid of de film op dvd ineen anamorf  4:3- of een 2.35:1-beeldformaat zou worden gepresenteerd. Welnu, we kunnen u geruststellen, het is het laatste. Het beeld ziet er behoorlijk goed uit, maar heeft toch z'n minpunten. De film is zeer donker en sober van opzet, waarbij de zwarttinten niet altijd even diep en solide zijn. Bij momenten is ruis zichtbaar. Afgezien daarvan is de kwaliteit bevredigend met een beeld dat over het algemeen scherp en gedetailleerd is en dat mooie kleuren bevat. Prima beeld. De Nederlandse ondertitels kan je desgewenst uitschakelen.
De dvd bevat slechts een Dolby Digital 2.0-track (224 kbps) en niet de originele Dolby Digital 5.1-opname. De Duitse versie blijkt wel over deze 5.1-track te beschikken. Jammer, maar helaas niets aan te doen. De 2.0-track klinkt eigenlijk niet eens zo slecht, maar met de apparatuur die de meesten onder ons gebruiken, is het toch wel enigszins frusterend dat A-Video niet de juiste keuze gemaakt heeft.

EXTRA'S
A-Video voegt aan deze schijf enkele extra's toe die allemaal Nederlands ondertiteld zijn (niet uitschakelbaar). In Behind the scenes (9 min.) volgen we met een camera enkele opnames uit de film. Featurette (6 min.) is een korte promofilmpje met de gebruikelijke beelden van op de set en interviews met de acteurs en regisseur. er zijn interviews met acteurs Bill Pullman, Robert Loggia, Patricia Arquette en met regisseur David Lynch. De korte interviewclips worden gepresenteerd via een menu waarin je de vraag selecteert en vervolgens het antwoord te zien/horen krijgt. Ten slotte is en een Bioscooptrailer en een filmografie van de regisseur.

CONCLUSIE
David Lynch heeft met Lost Highway één van zijn beste films gemaakt. Een intrigerende prent die je meermaals zal moeten bekijken om het mysterie te ontrafelen. De dvd is slechts een halve aanrader, al was het maar omdat we niet de correcte geluidstrack krijgen en de extra's ons niet helemaal kunnen bekoren. 


cover
Studio: A-Film

Regie: David Lynch
Met: Patricia Arquette, Bill Pullman, Balthazar Getty, Robert Blake, Natasha Gregson Wagner, Gary Busey, Robert Loggia

Film:
10/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777000236


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Behind the scenes (9 min.)
• Bioscooptrailer
• Featurette (6 min.)
• Interviews met acteurs en regisseur
• Filmografie regisseur

Andere recente releases van deze maatschappij