:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOLORES CLAIBORNE
DOLORES CLAIBORNE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-03-14
FILM
Selena St. George (Jennifer Jason Leigh), een succesvolle New Yorkse journaliste, krijgt op haar kantoor een anonieme fax dat haar moeder Dolores Claiborne (Kathy Bates) - van wie ze zo vervreemd is - wordt beschuldigd van moord. Tegen haar zin keert ze terug naar haar geboortestadje Maine om moeder Dolores bij te staan. In Maine aangekomen blijkt dat het hele stadje al tegen Dolores Claiborne is gekeerd terwijl ze nog niet eens schuldig is bevonden, laat staan aangehouden. Ondanks dat denkt ze zelf ook dat haar moeder schuldig is. Selena verdenkt haar door iets verschrikkelijks dat twintig jaar geleden gebeurd is…

Dolores Claiborne is een uitstekende psychologische thriller, naar het gelijknamige boek van bestsellerauteur Stephen King. De film is bevolkt met strak uitgetekende karakters die meesterlijk worden vormgegeven door een uitermate sterke cast. Stuk voor stuk spreiden deze een stevig stukje acteertalent tentoon. Met op kop Kathy Bates - die in ’91 een Oscar kreeg voor haar vertolking van de psychopathische Annie Wilkes, in de eveneens sterke Stephen King-adaptatie Misery – die een dijk van een prestatie aflevert als de getormenteerde Dolores Claiborne. Het boeiende verhaal wordt verteld aan de hand van vele flashbacks en dat kan soms wat ingewikkeld worden, maar niet bij regisseur Hackford (Bound By Honor, The Devil’s Advocate)! Hij zorgt door middel van kleuren (sombere, donkere tinten voor het heden en warme kleuren voor het verleden) en enkele erg originele beeldtransities dat het verhaal vlot te volgen is. De prent gaat niet erg snel vooruit, maar is goed opgebouwd en bevat voldoende tempo en verassingen. Vooral de onderliggende spanning wordt naar het einde toe goed voelbaar. Wie zin heeft in een kwalitatieve thriller zit goed met deze Dolores Claiborne, zeker en vast één van de betere Stephen King-verfilmingen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 2.35:1 beeld oogt scherp, met een bevredigend contrast en een goed schaduwdetail. De mooie kleuren ogen helder en voldoende natuurlijk. Er is soms wel wat grain aanwezig en heb eveneens een enkel compressiefoutje kunnen detecteren. De gebruikte print is proper, hoewel er eens een klein vuiltje durft opduiken. Maar niets dramatisch dat je zal afleiden. De Engelse Dolby Digital 2.0-track klinkt goed. De dialogen klinken helder en realistisch en komen mooi uit de centerspeaker. De prachtige score van componist Danny Elfman zorgt dan weer voor wat ruimtelijkheid. Ruis of beschadigingen zijn niet aanwezig.

EXTRA’S
Regisseur Taylor Hackford nam de tijd om een informatieve commentaartrack in te spreken. Hij verteld over het maken van de prent, vergezeld met de nodige weetjes en anekdotes. Hackford lijkt vooral aardig trots te zijn op de mooie beeldovergangen, waar hij regelmatig opnieuw over begint. De originele bioscooptrailer is ook nog aanwezig.

CONCLUSIE
Dolores Claiborne is een sterke thriller, met een prima cast en dito acteerwerk. Warner brengt de film op dvd met een goede beeld- en geluidskwaliteit. Als extra hebben we een interessant stukje audiocommentaar van regisseur Hackford en een bioscooptrailer. Eén van de betere Stephen King-verfilmingen en must voor de liefhebbers.


cover
Studio: Warner

Regie: Taylor Hackford
Met: Kathy Bates, Jennifer Jason Leigh, Judy Parfitt, Christopher Plummer, David Strathairn, John C. Reilly, Ellen Muth, Eric Bogosian

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931025485


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij