:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VOLCANO HIGH
VOLCANO HIGH
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-03-14
FILM
Kim Kyung-soo (Hyuk Jang) - een jongen die speciale krachten bezit, maar deze nog niet perfect beheerst - krijgt voor de zoveelste keer te horen dat hij een andere school mag beginnen te zoeken. Zijn laatste kans wordt Volcano High, een speciale school bevolkt met jongeren die speciale krachten bezitten. En binnen de schoolmuren geldt enkel de wet van de sterkste. Hoe meer kracht, hoe meer aanzien! Als er plots een keiharde strijd losbarst, met als inzet een magisch manuscript, beseft Kim dat hij niet aan de zijlijn kan blijven toezien. Een ware oorlog tussen leerlingen, rivaliserende bendes en tirannieke leerkrachten barst uit zijn voegen…

Volcano High (originele titel: Whasango) is een wervelende actie/fantasiefilm, in een regie van Tae-gyun Kim. Een coherent plot is niet echt aanwezig – hoewel dit scenario naar verluid de winnaar was in een scriptwedstrijd – maar toch kan het geheel voldoende boeien. De voornaamste attractie van deze productie is uiteraard de spectaculaire actie en die spat werkelijk van het televisiescherm. De speciale effecten (zowel wire-fu, als computer gegenereerde animaties) zijn echt verbluffend! Aanvankelijk zag men in de verhaallijnen van Volcano High een animatiefilm à la de gekende Japanse manga’s (anime), maar toch ging men voor een live-action prent. Het resultaat is één van de beste live-action anime’s ooit gezien. De emoties, de humor, de actiescènes en vooral de booswichten zijn even uitvergroot als in een gemiddelde episode van pakweg Dragonball Z. Kortom vanaf de openingcredits wordt je aan een hels tempo meegezogen in de alternatieve wereld van Volcano High en deze laat je pas los wanneer de aftiteling over het scherm rolt.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1 beeld ziet er scherp uit, met een rijk contrast en goed zwartniveau. De aangepaste kleuren ogen mooi en dragen bij tot de sfeer van de film. De gebruikte print is proper, zonder dramatische vuiltjes of beschadigingen. Er is wel wat minieme filmgrain aanwezig en er duikt eens een miniem digitaal compressiefoutje op, maar dat mag geen naam hebben. De Koreaanse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met de nodige punch en spreiding. De geluidseffecten en filmmuziek komen agressief en goed geplaatst uit de speakers. De heldere dialogen klinken natuurlijk en zijn goed te verstaan. Ruis of oneffenheden hebben we niet opgemerkt. De Koreaans DTS-track bevat iets meer detail, maar het verschil is in principe verwaarloosbaar.

EXTRA’S
A-Film waardeerde deze glanzende schijf op met enkele informatieve en voor de liefhebbers waardevolle extra features. We starten met enkele interviews. Je kan een interview kiezen met regisseur Tae-gyun Kim, hoofdrolspelers Hyuk Jang en Min-a Shin en een verantwoordelijke van de speciale effecten. De interviews zijn redelijk kort, maar toch valt er wat informatie te rapen. Samen goed voor 11 minuten kijkplezier. Vervolgens hebben we een videoclip (je kan het ook bekijken als een extra lange trailer) van een niet nader vermeldde rockgroep. Daarna gingen we een kijkje nemen in de “making of”-sectie. Hier kan je kiezen uit 8 korte filmpjes (gaande van 1,5 minuut t.e.m. 5 minuten, samen ongeveer 30 minuten) die telkens iets dieper ingaan op een bepaald facet van de productie van Volcano High. Erg interessant, maar een ‘play all’-knop had het geheel wat vlotter gemaakt. Maar het meest waardevolle is de 22 minuten durende Special Effects Commentary. Tijdens het bekijken van de met effecten overladen fragmenten geven de makers de nodige uitleg en commentaar. Tenslotte is er nog de originele bioscooptrailer en promotrailers voor Taxi 3, Samourais en Deathwatch.

CONCLUSIE
Volcano High is een erg geslaagde Zuid-Koreaanse actieprent, volgepropt met grondbrekende speciale effecten. Maatschappij A-Film slaagt een homerun met deze dvd die – wat ons betreft - de uitgave van het prestigieuze Britse label “Premier Asia” overtreft. De Premier Asia-release bevat misschien wel meer extra features, maar deze bevat de ingekorte internationale versie. Deze A-Film uitgave bevat de ongeknipte Koreaanse versie, een prima beeld- en geluid en een boel leuke extra features die, op het eerste zicht, niet op de Britse dvd staan. Bovendien is deze versie tegen een scherpere prijs te bekomen. Puik werk van A-Film en een must voor de liefhebbers van anime en Aziatische cinema.


cover
Studio: A-Film

Regie: Tae-gyun Kim
Met: Hyuk Jang, Min-a Shin, Su-ro Kim, Sang-woo Kwon, Hyo-jin Kong, Sang-hun Jeong, Hyeong-jong Kim, Shi-ah Chae

Film:
8/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777040454


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans DTS 5.1
Koreaans Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Interviews cast & crew
• Videoclip
• Making of-sectie
• Special Effects Commentary
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij