:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TEARS OF THE SUN
TEARS OF THE SUN
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-03-17
FILM
Een afgetrainde Bruce Willis vertolkt in deze Tears Of The Sun de rol van luitenant A.K. Waters. Samen met z'n ervaren S.E.A.L-team krijgt hij de opdracht om de Amerikaanse dokter Lena Kendricks (een altijd appetijtelijke Monica Belluci) te escorteren uit een gedeelte van Afrika waar zware etnische zuiveringen aan de gang zijn. Een groep rebellen vermoordde immers de volledige Nigeriaanse presidentiële familie. Iedereen die de politieke overtuigingen van de rebellen niet steunt moet eraan geloven en volledige dorpen worden uitgemoord, geplunderd en platgebrand. Vreselijke mensonterende misdrijven blijven onbestraft waardoor de Amerikaanse luitenant en z'n team voor een aartsmoeilijke opdracht staan.

Eenmaal aangekomen in het kamp van de goede dokter komen de seals voor een extra probleem te staan. Dokter Lena Kendricks weigert het te verlaten zonder haar opgevangen vluchtelingen met zich mee te nemen. Een quasi onmogelijke opdracht. Met een leger rebellen in de achtervolging en opgescheept met een hoop gewonde vluchtelingen moeten de seals zo snel mogelijk de grens proberen te bereiken. Naarmate de tocht vorderingen maakt herontdekt de keiharde luitenant A.K. Waters z'n geweten en negeert al snel enkele orders van z'n oversten om de onschuldige vluchtelingen aan hun lot over te laten. Die dragen op hun beurt echter nog een verrassend geheim met zich mee.


Dit fictionele verhaal gebruikt het levensgrote en echte probleem van de etnische zuiveringen in Afrika om daar een levensgroot actievehikel rond te spannen. Jammer dat de film zichzelf op enkele momenten veel te serieus neemt want in een andere omgeving geplaatst had dit wel eens een oorlogsfilm kunnen zijn die in het rijtje der groten kon thuishoren. Willis is als vanouds opnieuw de 'coolheid' zelve en naast enorm kwaad kijken hoefde hij slechts enkele lijnen tekst te memoriseren. Zo zien we het graag, want de kracht van dit soort acteurs ligt enkel en alleen bij hun présence op het scherm. Jammer dat de andere leden van het team te ééndimensioneel in beeld gebracht werden. Regisseur Antoine Fuqua (Training Day) maakte het er voor ons niet makkelijker op om er enige symphatie voor te voelen als er eentje omgelegd werd.

Voor de rest is dit een enorm ontspannende en onderhoudende oorlogs- annex actiefilm met een prachtige (Afrikaanse) soundtrack en fantastisch in beeld gebrachte locaties. Het meeste geweld is niet zomaar zinloos wapengekletter maar het laat ons stilstaan bij de mensonterende situaties die zich tot op de dag van vandaag nog steeds afspelen in Afrika. Jammer en ironisch genoeg is daar tot op heden nog steeds geen Amerikaanse interventie te bespeuren.


BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfische breedbeeld is een lust voor het oog. Alhoewel de meeste scènes zich afspelen in de donkere jungle is er toch een enorme diepgang waar te nemen in de deze duistere oerwoud-tinten. Het zwartniveau is uitermate uitgebalanceerd en er is ook veel schaduwdetail. Er is nergens sprake van printbeschadigingen of grain en ook wanneer er kleuren gebruikt worden blijft de hoge kwaliteit behouden. Een minpuntje misschien is dat bij sommige wijdere shots het beeld af en toe een beetje scherpte mist. Dit is echter verwaarloosbaar en weegt niet op tegen de positieve kanten aan deze beeldtransfer.


Binnenkort zal men wellicht een superbitversie van deze film uitbrengen maar laat ons u nu reeds een geldbesparende tip geven. De Dolby Digital 5.1-track van deze release is dan ook verbluffend goed van kwaliteit en volgens ons kan een DTS-track onmogelijk beter doen. Dit is natuurlijk altijd af te wachten maar dit geluidsveld is alleszins enorm uitgebalanceerd. Je wordt in je woonkamer voortdurend en langs alle kanten bestookt met allerlei geluidseffecten, oerwoudgeluiden en geweerschoten die zich afwisselen met rustige momenten waarin de soundtrack de scepter zwaait. Split-surround is voortdurend aanwezig en ook je subwoofer zal harde tijden beleven. Tussen al dit geweld blijven de dialogen helder en perfekt verstaanbaar. Dit is echt een audiovisuele topper!


EXTRA'S
Het audiocommentaar van regisseur Fuqua is informatief en geeft ons allerhande achtergrondinformatie over het reilen en zeilen rond deze produktie. Jammer genoeg zijn er verschillende stille momenten maar als hij aan het woord komt is dit steeds op een plezante en professionele manier. Een tweede audiocommentaar werd ingesproken door de schrijvers Alex Lasker en Patrick Cirillo. Deze duurt slechts 17 minuten en focused zich vooral op de ontwikkeling van het script. De making of duurt zo'n 15 minuten en is vrij standaard te noemen. Al bij al zit er toch veel informatie gepropt in deze relatief korte tijdsduur en dit is vooral te danken aan de standaard interviews. "Voices of Africa" is de meest interessante en aangrijpende extra uit dit pakket. Verscheidene Afrikanen die de etnische zuiveringen van dichtbij meemaakten komen aan het woord. De 8 verwijderde scènes zijn van belabberde kwaliteit maar het materiaal zelf niet misstaan hebben in de finale prent. Deze scènes geven bepaalde karakters iets meer diepgang en voegen een extra dimensie toe aan de simpele verhaallijn. Verder is er nog een interactieve map van Afrika. Bij selectie van een bepaalde plek krijg je een tekstpagina voorgeschoteld met de geschiedenis van die locatie. Het is misschien interessant om deze extra te raadplegen alvoren de film te bekijken. Afsluiten doen we met een prachtig in elkaar gestoken die trailer die jammer genoeg teveel weggeeft van de film zelf. Iets wat blijkbaar een trend aan het worden is.


CONCLUSIE
Een meer dan geslaagde no-nonsense oorlogsfilm die ook doorgewinterde actiefanaten kunnen smaken. Bruce Willis doet waar hij goed in is, en zijn karakter is dan ook een doorslag van zijn John "Die Hard"' Mcclane personage. De technische kwaliteiten van de dvd zijn tot in de puntjes verzorgd en er werd ook nog een ferme brok aan bonusmateriaal toegevoegd.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Antoine Fuqua
Met: Bruce Willis, Monica Bellucci, Cole Hauser, Tom Skerritt

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609059960


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Hindoestaans, Arabisch
Extra's:
• 2 audiocommentaren
• Making of
• Voices Of Africa
• Verwijderde scènes
• Interactieve map van Afrika
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij